Навчайтесь, бо навіть якщо вам сьогодні відмовили у військоматі, це не означає, що ви вже на війну не потрапите

Читать на русском
Автор
4213
Сили територіальної оборони України
Сили територіальної оборони України. Фото sud.ua

Співзасновник партії "Демократична сокира", капітан ЗСУ Віктор Трегубов про навчання та тренування українців військовій справі:

Мене дещо дивують скарги окремих ТрОшників на те, що їх-де не навчили воювати на третій місяць ескалації.

Водночас, я знаю, що в низці частин ТрО справді відбувається триндець зразка 2014-го року. І що там справді командування, в найкращому разі, вайлувате.

Але є два моменти.

Момент перший: навіть вайлувати командування часто можна попинати та все ж змусити проводити тренування.

Момент другий. Так сталося, що низку навичок можна опанувати і без нього. Зараз, з одного боку, безліч людей, що готові провести навчання з того ж такмеду. З іншого — безліч інформації про те, як використовувати те чи інше озброєння. Так, воно не замінить бойового досвіду, але може стати у нагоді. Навчитися користуватися тим самим NLAW можна і з відеороликів. Основи тактики чи банальні принципи пристрілки стрілецької зброї можна взяти й з підручників, які гугляться за хвилини, а в низці випадків не гріх і в статути зазирнути.

Так, це не зробить з вас Рембо, але дасть вам більше розуміння, ніж було у багатьох з тих, хто відстояв країну у 2014 році.

І так, навіть якщо вам сьогодні відмовили у військоматі, це не означає, що ви вже на війну не потрапите. Наші хлопці зараз б'ються, як леви, але вони виснажуються та несуть втрати. Рано чи пізно потрібне буде поповнення, і в нього можете потрапити й ви. Навіть раптово.

Краще готуватися до цього заздалегідь, а не розстраюватися (с), що держава не встигла зробити з вас рекса перед відправкою в бій. Бо так справді може статися.