Новий альянс за участю України може сподобатися навіть росії

Читать на русском
Автор
6777
Борис Джонсон запропонував Україні новий союз замість ЄС
Борис Джонсон запропонував Україні новий союз замість ЄС

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко спеціально для "Телеграфу" оцінив останню резонансну заяву британського прем’єра

Пройшла інформація, що прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон закликає Україну відмовитися від вступу до Європейського Союзу.

Мовляв, краще створити новий, ефективніший альянс. За участю Великої Британії, України, Польщі та країн Балтії – Естонії, Латвії, Литви.

Думаю, що ми маємо погоджуватися на будь-які антиросійські альянси.

Усі міжнародні альянси – це політичні інструменти. Якщо такий інструмент, така "лопата" як НАТО чи ЄС не заходить у наш ґрунт, нам важко його колупати, нам її, умовно кажучи, не продають, треба шукати іншу "лопату". Інший інструмент.

І таким інструментом цілком може стати союз України з країнами Балтії, Польщею, Великою Британією. Можливо, захоче приєднатися ще хтось. Так, у хорошому сенсі агресивно поводяться по відношенню до рф ті ж Данія, Нідерланди. На відміну від Німеччини та Франції, які гальмують постачання нам озброєння, мнуться з жорсткими антиросійськими санкціями, не бачать нас у найближчому майбутньому ні в ЄС, ні в НАТО. І навіщо нам такі союзи та такі союзники?

Світ швидко змінюється. І нам важливо взяти участь у створенні нового – ефективного – політичного та безпекового інструменту.

У цьому, певен, величезна зацікавленість в Україні. Тому що нам важливим є саме безпековий формат.

Зацікавлені у цьому й самі члени можливого нового союзу, включаючи Велику Британію. Після виходу з ЄС, їй важливо показати свою міць, вплив. Продемонструвати, що вона є серйозним гравцем принаймні на європейській арені.

Найцікавіше, що певною мірою це сподобається навіть росії. Там одразу заспівають: "Дивіться, ми досягли свого, Україна не йде ні в НАТО, ні в ЄС! Можемо відходити на рубежі до 24 лютого..."

Тобто ми вже можемо шукати вихід із війни, деякі компроміси.