Росіяни не будуть атакувати Литву - є простіший спосіб досягти згоди з ЄС

Читать на русском
Автор
2960
twitter.com/EUinRussia

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко спеціально для "Телеграфу" оцінив історію з "блокадою" Калінінграда

Литва повідомила владі Калінінградської області Росії, що обмежує проходження вантажів через територію своєї країни. Йдеться про санкційні товари, які росіяни протягали завдяки залізничному сполученню.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак вже заявив, що спроби Росії загрожувати з цього приводу Литві — це виклик для ЄС і НАТО.

Треба визнати, що Литва виконала вимогу санкцій ЄС і заблокувала Калінінград на законних підставах. І що Кремль використовуватиме всі свої можливості, щоб домогтися відміни санкцій та розблокувати Калінінград. Не виключаю, що ЄС піде на певні поступки Кремлю.

Біда Євросоюзу в тому, що там дуже різні країни – і різні думки. І частина європейських політиків готова загравати із Кремлем заради власних інтересів.

Тому дуже складно утримати жорстку систему санкцій проти Росії. Згадайте, наскільки важко затверджували 6-й пакет санкцій.

Європа, хоч нас і підтримує, явно не готова жорстко сваритися з Росією, сама нестиме серйозні втрати через війну в Україні.

Швидше за все, російські атаки на ЄС продовжаться. І дипломатичні, і економічні – через європейських політиків, які не хочуть конфлікту з Росією. Ми чудово знаємо їхні прізвища — це ті ж французький президент Макрон, німецький канцлер Шольц.

А Литву атакуватимуть росіяни, звісно, не будуть. Усі заяви у такому стилі – бравада та пропаганда. Адже вони розуміють, що Литва є частиною НАТО. І у разі атаки на неї, доведеться мати справу з усім Альянсом.

Куди простіше використовувати різного роду макронів та шольців.