За допомогою санкцій та дозованої підтримки виграти війну нереально

Читать на русском
Автор
Санкції відкинули економіку росії назад, але не позбавили її можливості вести війну
Санкції відкинули економіку росії назад, але не позбавили її можливості вести війну. Фото picture-alliance.com

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко спеціально для "Телеграфа":

Повномасштабне вторгнення в Україну серйозно позначилося на російській економіці, відкинувши її на чотири роки назад лише за три місяці після нападу. Про це пише видання Bloomberg, оцінюючи ситуацію, що склалася як один з найтриваліших спадів в історії росії.

Думаю, дані відповідають дійсності. І санкції за агресію проти України, справді, відкинули рф назад. Але не розвалили її економіку.

На жаль, росіяни ще мають сили вести війну. І не думаю, що економічно якось можна на це вплинути.

Навіть якщо введуть газові чи нафтові санкції – найболючіші для росії – зробити це радикально і швидко Захід (насамперед – Європа) не зможе. Тому що вийшло замкнуте коло. З одного боку – запровадили санкції, з іншого – ціни на газ піднялися до одурення. До того ж, росія навчилася обходити деякі санкції. І бажаючих їй у цьому допомогти, на жаль, вистачає.

За допомогою санкцій виграти війну неможливо. Тому що економіки Європи та росії дуже пов’язані. І зараз саме європейська економіка втратила більше, ніж російська. Тому так складно даються нові пакети.

Економічними обмеженнями змусити росію капітулювати в найближчому майбутньому неможливо. Так, її можна відкинути назад. Так, вона втрачає. Але проблеми – не радикальні. Не здатні зупинити війну, яка продовжуватиме знищувати людей та економіку України.

Було б добре, якби нам дали ВСЕ, чого ми просимо (і що нам обіцяли) з озброєнь і не тільки. Але ж нам дають це дозовано. Потроху.

Тим часом економіка українська – у критичному стані. Без дотацій вона взагалі завалилася б.

На даний момент ми замість НАТО ведемо війну з росією. А НАТО вдає, що війни немає. А ми самі не можемо витягнути. Адже рф — величезна країна, у неї практично нескінченні ресурси. І виграти війну, борючись виключно на своїй території з противником, без інших фронтів союзників, отримуючи лише дозовану допомогу, несучи щоденні колосальні втрати, сподіваючись, що колись санкції себе покажуть – неможливо. Потрібно бути реалістами. І навіть за всієї нашої мужності та фактора своєї землі – ми не можемо за такої слабкої (будемо відвертими!) підтримки Заходу розгромити росію. Завдати їй нищівної поразки на полі бою. Тим більше, що сам Захід, схоже, боїться такого результату подій.

А санкції... Що санкції? Адже вони рикошетом б’ють і по Заходу. І той уже навіть послаблює деякі з них.