Ціну долара на чорному ринку регулює кілька факторів: свіжий курс валют

Читать на русском
Автор
1191
Долар на чорному ринку подешевшав, але зворотне подорожчання виключати не можна
Долар на чорному ринку подешевшав, але зворотне подорожчання виключати не можна. Фото Відкриті джерела

Повномасштабна російсько-українська війна значно впливає на вартість валют

Станом на ранок неділі, 3 липня, американський долар на чорному ринку демонструє невелике зниження ціни. Під час покупки за нього у вас попросять 35,40 грн, що на п’ять копійок дешевше, ніж попереднього банківського дня. При цьому не варто забувати, що на вартість валюти в Україні нині впливають кілька неприємних чинників.

Більше деталей повідомляє "Телеграф", базуючись на даних статистичного ресурсу "Мінфін", а також інтерв’ю начальника аналітичного відділу "Альфа-банку" Олексія Блінова для "НВ". Розуміння фінансової ситуації в Україні може допомогти передбачити, яким курс долара буде надалі.

За словами Блінова, зараз найбільший вплив на вартість валюти в Україні має відокремлене сальдо торгівлі товарів. Через війну наша країна значно обмежила експорт, при цьому імпорт був все ж таки відновлений. Також не слід забувати і про регулярні витрати вимушених українських біженців в інших країнах світу.

"По суті, мільйони українських вимушених переселенців за кордон — це мільйони маленьких імпортерів", — пояснює банкір.

Відтік грошей за кордон впливає на загальну фінансову картину країни, а також курс валют. Однак це не завжди підвищення ціни долара чи євро.

Наприклад, на ранок 3 липня і американська, і європейська валюта трохи знизилися в ціні на чорному ринку. Так, у купівлі долар подешевшав на п’ять копійок – 35,40 грн, а у продажу – на три копійки.

Схожа ситуація і з євро. Так, під час купівлі, порівняно з попередньою добою, за нього попросять на 20 копійок дешевше — 36,80 грн. Продаж "просів" лише на 15 копійок — до рівня 37,05 грн.

Курс валют в Україні на чорному ринку 3 липня
Курс валют в Україні на чорному ринку 3 липня

Як ситуація з курсом валют на міжбанку, можна дізнатися з інфографік нижче:

Курс долара у банках України 3 липня
Курс долара у банках України 3 липня
Курс євро у банках України 3 липня
Курс євро у банках України 3 липня

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, що одна з популярних українських фінустанов дозволила проводити валютні операції для більшої зручності людей, які зараз за кордоном.

Також ми писали про те, що може вплинути на курс долара вже цього липня.