Поради психологів: як виховати дитину слухняною

Автор
Поради психологів: як виховати дитину слухняною

Дізнайтесь, як зробити так, щоб хороша поведінка стала нормою у вередливої дитини.

Новозеландський психолог Найджел Латта вважає, що причина капризів в нестачі уваги, який відчуває дитина. Дорослі не реагують на хорошу поведінку, а погане саме по собі завжди викликає реакцію.

Якщо не реагувати на погану поведінку дитини, то вона перестане закріплюватися і просто зникне. Тоді в справу вступає похвала. Щоб дорослі навчилися це робити, Найджел Латта поділився секретами правильного схвалення.

Похвала за конкретні справи

Це означає, що ви повинні описувати ті дії дитини, які викликають у вас схвалення. В такому випадку в голові малюка буде чітко фіксуватися зв'язок між його поведінкою і результатом.

Посміхайтеся

Поставте себе на місце дитини. Не дуже приємно, якщо втомлена людина з сумним обличчям побіжно кине «молодець». Насправді він висловлював схвалення, але зовнішній спосіб залишився незрозумілим. Тому обов'язково посміхайтеся, висловлюючи сприятливий настрій.

Тактильний контакт

Ласкавий дотик завжди викликає позитивну реакцію і розслаблення, особливо якщо дитину гладять або обіймають з любов'ю, тому вкрай важливо допомогти малюкові скинути цю напругу.

Зоровий контакт

Завжди пам'ятайте про ввічливість і не хваліть дитину, займаючись безліччю справ відразу. Малюкові важливі ваші очі, в яких він з радістю прочитає схвалення. Дайте зрозуміти, що в даний момент ви приділяєте увагу тільки йому.

Як навчити дитину харчуватись правильно: секрет Коко Роші

Висловлюйте особисте ставлення

Під час бесіди намагайтеся використовувати особисті займенники, для того щоб дитина зрозуміла, що його хвалите саме ви. Для дітей дуже важлива увага значимого дорослого.

Похвала повинна бути своєчасною

Не потрібно відкладати похвалу на потім, коли дитина вже забуде про своє гарну поведінку. Побачили щось позитивне - хваліть відразу, щоб закріпити поведінку. Чим більше своєчасної буде похвала, тим швидше дитина зрозуміє, що саме викликає ваше схвалення.