Як батькам контролювати свою дитину в інтернеті

Автор
Як батькам контролювати свою дитину в інтернеті

Способи дотриматися балансу між стеженням і байдужістю.

Способи дотриматися балансу між стеженням і байдужістю.

  • Навчіть правилам безпеки в інтернеті

Дитина повинна познайомитися з правилами поведінки в інтернеті, як тільки навчиться відкривати браузер,. Розкажіть про те, що в мережі можуть пограбувати, образити та налякати, а також завдати шкоди смартфону або комп'ютеру. Однак при дотриманні простих правил цього можна уникнути. Ось основні з них:

  • Не можна нічого купувати, зокрема всередині додатків.
  • Не можна завантажувати музику, ігри, програми, книги та інший контент з неперевірених сайтів.
  • Не можна спілкуватися з незнайомими людьми в програмах миттєвого обміну повідомленнями в соціальних мережах. Навіть з дітьми: хлопчик або дівчинка запросто може виявитися дорослим чоловіком.
  • Не можна розкривати особисту інформацію: домашню адресу і телефон, рівень доходу батьків, номер школи, в якій вчитеся.
  • Не можна викладати занадто відверті знімки та вказувати геолокацію, якщо фото зроблено у квартирі або на шкільному подвір'ї.

Познайомитися з правилами поведінки в мережі допоможуть навчальні ігри.

Чим довше батьки зможуть по-дружньому допомагати дитині освоювати інтернет-простір, зокрема заводити сторінки в соцмережах, постити фотографії, оновлювати антивіруси і грати в ігри, тим краще.

  • Заохочуйте розповіді про сумнівну інформацію

Згідно з даними Регіонального громадського центру інформаційних технологій, один з п'яти дітей 12-13 років не звертається ні до кого за допомогою в разі кібербулінгу. І тільки 17% розповідають про нього батькам.

Основні помилки, які роблять всі батьки

Щоб дитина сама розповідала про друзів, кривдників, пропозиції кудись піти, непристойні фото або картинки, надіслані сторонніми, батькам потрібно налаштувати з нею дружній контакт. Дитина буде рада поділитися будь-якою інформацією тільки за умови, що її не будуть критикувати. Діти приховують інформацію від батьків, адже вважають, що нічого, крім істерик, заборон на вихід в інтернет і скандалів, від батьків чекати не доведеться. Тільки спокійне дружнє спілкування дозволить вчасно захистити дитину від реальної біди.

  • Дозволяйте користуватися гаджетами тільки в загальній кімнаті

Стояти над душею не потрібно. Посадіть дитину там, де ви зможете бачити екран гаджета, з якого вона переглядає інформацію. Якщо дитина буде протестувати, поясніть, що це потрібно для її ж безпеки.

  • Встановіть контроль на доступні пристрої

Згідно з даними Центру кібербезпеки та освіти США, 62% дітей 9-15 років заходять на дорослі сайти після того, як знайдуть їх у пошуку, 21% — дивляться відеоролики, призначені для дорослих, 31% — брешуть сайтам про свій вік і 20% — навмисно шукають інформацію для дорослих.

Ви не зможете дотягнутися до всіх гаджетів, з яких дитина вийде в інтернет. Однак у ваших силах убезпечити ті, що є вдома. Для цього:

  • Встановіть антивірус.
  • Встановіть програму батьківського контролю.
  • Увімкніть безпечний пошук у браузері.
  • Встановіть браузери для дітей.
  • Дозвольте користуватися сайтами для дітей.
  • Встановіть програми, адаптовані для дітей.

Захистити дитину від дорослої інформації в інтернеті практично неможливо. Діти обходять батьківські заборони та обмеження, вміло обманюючи дорослих. Всі вони дивляться YouTube на перервах у школі та вже в третьому-четвертому класі знають і про порнографію, і про наркотики.

  • Дружіть в соціальних мережах

Соціальні мережі допоможуть швидко дізнаватися про інтереси та переживання дитини й підтримувати з нею спілкування. Додайте дитину в друзі, обмінюйтеся посиланнями, ставте лайки. Але ні в якому разі не критикуйте сторінки друзів або її власну, не завалюйте коментарями. Адже якщо дитині стане некомфортно, вона заведе другий обліковий запис, про який ви вже не дізнаєтеся.

Як навчити маленьку дитину володіти власними істериками

Важливо дружити з дитиною, зокрема й онлайн, щоб бути в курсі всього, що вона дізнається. Дивитися разом її улюблених блогерів на YouTube і, що ще важливіше, знати, з ким вона дружить і спілкується.

  • Не лізьте в переписування без попиту

Невинне бажання прочитати листування дитини порушує її право на особисте життя і секрети. Проявіть повагу та стримайте себе. Якщо ви не можете впоратися з бажанням контролювати, порадьтеся з психотерапевтом. Адже щоб знати, що відбувається в житті дитини, потрібно збудувати з нею довірчі відносини.

Не можна лізти в листування дитини без її дозволу. Це може дуже сильно знизити кредит довіри дітей до батьків. Наслідки цього можуть бути ще більш руйнівними, ніж те, що батьки дізналися з листування.

А якщо ви все ж не стрималися й підгледіли, то не звертайте увагу на ненормативну лексику і брутальність. Важливо тут лише те, що становить небезпеку: обговорювання бійок, пропозиція наркотиків, запрошення від дорослих сторонніх людей, інтимні фотографії. І якщо щось з цього в листуванні ви виявили, то зберіть волю в кулак, попросіть вибачення за порушення меж та поясніть дитині, що їй загрожує. Причому дуже важливо зберігати атмосферу доброзичливості, як би це не було важко.