Нас вбивають росіяни, але ми не зрадники: крик душі з Херсона розлетівся через мережу

Читать на русском
Автор
77587
Жителі Херсонщини від початку війни чинили опір російським загарбникам
Жителі Херсонщини від початку війни чинили опір російським загарбникам

Тиха окупація регіону не є абсолютно тихою

Херсонська область, яка майже три місяці перебуває під контролем російських військ, нині є фактично закритою на в’їзд та виїзд громадян. При цьому безпечних "зелених коридорів" для місцевих практично не організовувалося. Проте знаходяться ті, хто, не знаючи жахів окупації, вважають, що люди, котрі залишилися в області, — колаборанти і зрадники.

Чому це не так, розповіли у Instagram-пабліку "Херсон LIVE" місцеві жителі.

Чому росії не виграти війну проти України?

Текст-звернення до інших українців написано так, щоб було неможливо зрозуміти, хто його автор — чоловік чи жінка. Не використовується жодного дієслова, котре б допомогло в ідентифікації особистості. Проте інформація, подана у публікації, неймовірно важлива. Вона доносить і до українців, і до тих, хто бажає почути в інших країнах, справжні реалії життя в окупованому Херсоні.

Насамперед текст спрямований на тих, хто чомусь вважає, що Херсонщину встигли покинути всі, хто хотів і хто є патріотом. Ті ж, хто залишився, мовляв, є колаборантами, зрадниками або тими, кому все одно.

"Чесно, це дуже бісить, — зізнається автор звернення. — По-перше, на Херсонщині досі немає безпечних зелених коридорів для виїзду. А якщо все ж таки наважитися їхати на власний ризик, то не всі мають автомобіля або грошей, щоб заплатити перевізнику. Та й взагалі російські нацисти зараз не випускають із області і розстрілюють колони машин".

До речі, варто додати, що вартість квитка для виїзду з Херсона на підконтрольну Україні територію зросла у десять-п’ятнадцять разів, і це не межа.

"По-друге, те, що ми вже звикли жити в умовах постійних вибухів на околицях міста, але вже не панікуємо, аж допоки шибки на вікнах не починають тремтіти — це тільки наш особистий поріг сприйняття небезпеки. Це не говорить про те, що ми не боїмося. Дуже боїмося. Нас вбивають, уганяють, катують, ґвалтують. На вулицях часто можна побачити калюжі крові. Я навіть не уявляю, скільки часу після закінчення війни нам знадобиться, щоб вилікувати свою психіку через те, що ми тут бачили", — пишуть із Херсона.

Також авторка публікації пояснює, чому більше херсонці не ходять на мітинги — це додаткова небезпека. Є можливість бути розстріляним російськими загарбниками. При цьому у тексті висловлюється надія на те, що за останні майже три місяці місцеве населення зробило все, щоб донести до світу свою проукраїнську позицію.

"Ми купуємо кримські продукти та ліки, — зізнається автор і тут же пояснює: — Так, а що нам робити? Померти від голоду раніше, ніж нас застрелять руські фашисти? Альтернативи немає, нічого не завозять з підконтрольної території. Я зараз кажу про простих херсонців-покупців. З продавцями та законністю їх діяльності нехай потім розбираються правоохоронні органи".

У зверненні наголошується, що мешканці Херсонщини є рівноправними українцями.

"Ми хочемо жити в Україні, під нашим жовто-блакитним прапором. Але ми зараз знаходимося в тимчасовому полоні російської федерації — країни якої скоро не буде, тому що ми її знищимо. Головна задача херсонців зараз — вижити, поки нас не звільнять ЗСУ. Сподіваюся, це станеться вже скоро. Просто знайте: Херсон — це Україна! І херсонці дуже чекають на ЗСУ" , — закінчує публікацію автор.

Пишуть про свій досвід та інші херсонці. Наприклад, користувач під ніком oksanasikach1, яка обурена чужою вимогою до жителів Херсонщини кудись їхати.

"Ми українці, і ми на своїй землі, чому ми повинні бігти, та й куди? … І зараз ми виживаємо, як можемо, бо не всі мають грошову допомогу, зарплату, та й взагалі гроші", — пише вона.

Загалом коментарі можна побачити мешканців з багатьох регіонів України — тут і Львів, і Харків, і Миколаїв. Всі вони підтримують херсонців і просять не зважати на тих, хто намагається сіяти смуту.

Херсон – це Україна! Україна – це Херсон!

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що окупанти змусили робити жительку Херсона, яка намагалася вибратися з окупації через Крим, побачивши у переписці слово "орки" на свою адресу.

Також "Телеграф" писав про те, як місцеві колаборанти, які погодилися на співпрацю з росією, вже обговорюють можливість втекти, якщо нічого не зміниться.