Військовий експерт назвав мету жорстоких обстрілів Нікополя: з військового погляду це безглуздо

Читать на русском
Автор
863
Наслідки ворожих обстрілів Нікополя
Наслідки ворожих обстрілів Нікополя. Фото Колаж "Телеграфу"

Російські війська нищать мирну інфраструктуру, аби виснажити Україну економічно

Кількома днями раніше Нікополь у Дніпропетровській області пережив один з найпотужніших обстрілів від початку війни — росіяни запустили по житлових будинках та мирних кварталах 120 реактивних снарядів. Цей обстріл був потрібен окупаційній армії для того, щоб продемонструвати свої політико-економічні цілі, зокрема, знищення інфраструктури України.

Таку думку в інтерв'ю "Телеграфу" висловив військовий експерт, полковник запасу Сергій Грабський. За його словами, міста Нікополь та Марганець обстрілюються з іншого берегу Дніпра, а прикриттям цим діям росіян слугує окупована Запорізька АЕС.

Полковник запасу додав, що ЗАЕС для росії — це не так військовий, як політичний засіб впливу на все, що пов'язано з експлуатацією ядерних реакторів. Адже після подій у Чорнобилі та Фукусімі це завжди викликає нервову світову реакцію.

"Тож ми бачимо швидше, на мій погляд, спосіб політичного міжнародного шантажу з боку росії з метою виторгувати якісь преференції. Наприклад, послабити санкційний тиск або посадити Україну за стіл переговорів з окупантами. З військової точки зору, такі дії не мають жодного значення", — зазначив Сергій Грабський.

Крім того, вважає військовий експерт, обстрілами Нікополя російські війська хочуть завдати удару по основах економічної безпеки України. А от з військового погляду у цих діях немає зовсім ніякого значення.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що внаслідок останніх обстрілів Запорізьку АЕС було частково пошкоджено. При цьому окупанти не хочуть робити із ЗАЕС демілітаризовану зону. А в "Енергоатомі" попереджають — питання потрібно вирішити до зими, щоб встигнути відремонтувати інфраструктуру.