НАТО зробило гучну заяву, дуже неприємну для кремля

Читать на русском
Автор
99931
росія порушила договір, тому НАТО тепер має право розмістити свої війська на території Східної Європи
росія порушила договір, тому НАТО тепер має право розмістити свої війська на території Східної Європи

НАТО відмовилось від попередніх зобов'язань перед російською федерацією

Північноатлантичний альянс більше не обмежуватиме розміщення своїх військ у Центральній та Східній Європі.

Перевірені новини про війну і не тільки — шукайте в нашому Telegram

Про це у неділю, 29 травня, заявив заступник генерального секретаря альянсу на чолі зі США Мірча Джоане, наголосивши, що сама москва позбавила будь-якого змісту Основоположний акт НАТО-росія, коли вторглася в Україну та зупинила діалог з альянсом, — пише CNA.

За його словами, у рамках договору, який був прийнятий у 1997 році задля так званого "перезавантаження" відносин між росією та НАТО, сторони згодилися співпрацювати аби "запобігти будь-якому потенційно загрозливому нарощуванню звичайних озброєнь на території узгоджених регіонів Європи, в тому числі у Центральній та Східній Європі".

"Вони ухвалили рішення, у якому взяли на себе зобов'язання не нападати на сусідів, що вони роблять, і проводити регулярні консультації з НАТО, чого вони не роблять. Тому я думаю, що насправді цей установчий акт фактично не діє через росію", — заявив Джоане.

Враховуючи ситуацію, що склалася, російська федерація фактично відійшла від умов угоди, яка була підписана у 1997 році.

"Тепер ми не маємо обмежень, щоб мати міцні позиції на східному фланзі і гарантувати, що кожен квадратний дюйм території НАТО захищений Статтею 5 та нашими союзниками", — пояснив він.

Окрім того, заступник генсека НАТО додав, що розраховує на "надійну, гнучку і стійку присутність", проте подробиць, де саме тепер будуть розгорнуті війська альянсу, не повідомив.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що напередодні НАТО підтвердили чутки про те, що планують змінити статус російської федерації з "партнера" на "безпосередню загрозу". Попередньо, це відбудеться на черговому саміті альянсу, проведення якого заплановано на червень.