Замість all inclusive в Єгипті – Крим: росіянка поскаржилася, що через війну проти України не може полетіти на відпочинок

Читать на русском
Автор
17051
Європа та США скасовують рейси для росіян
Європа та США скасовують рейси для росіян. Фото pexels.com

Туристична сфера в Росії зіткнулася з кризою

Країни по всьому світу одна за одною закривають небо для російських літаків. Російський туризм, який лише адаптувався до умов пандемії, знову опинився під ударом, як і вся економіка РФ зараз. До редакції "Телеграфу" звернулася мешканка Москви, яка попросила про анонімність, і розповіла про проблеми росіян із перельотами та відпочинком. Публікуємо лист росіянки.

"Ну й часи прийшли. З Москви до Парижа через Таїланд… Ну, Європа, це ще гаразд. А що робити з відпочинком? Єгипет, Туреччина… Накопичувати тепер роками заради путівки на море?

Помоніторила тури та авіаквитки – все гірше, ніж у пандемію. Anex Tour – пішов. TEZ TOUR – попрощався. На Coral Travel і Sunmar до Єгипту турів поки що просто немає. Російські авіакомпанії "Аерофлот", S7, "Перемога", Smartavia та Nordwind Airlines скасували всі рейси за кордон. Air Baltic, Lufthansa, KLM, Wizz Air, Air France – у прольоті. Авіакомпанія AZUR air якраз 8 березня (от уже подаруночок) зупинила польоти. Pegasus Airlines — до травня квитки до Туреччини закрили. Моя відпустка накрилася!

Ціни – плакати хочеться. Путівка до Туреччини на двох на 10 днів із проживанням у тризірковому готелі зараз коштує під 130 тисяч рублів, хоча ще недавно можна було знайти за 70. Якщо брати готель кращий, то там від 170 до всіх 290 тисяч! "Все включено" в Єгипті коштуватиме ще 3-5 тисяч дорожче. І замість 80 тисяч викласти потрібно не менше 135. За перевірені гарні готелі з нормальними умовами туроператори просять і по 250 тисяч рублів.

Що ще жахливо: ціни на путівки постійно зростають, і не щодня, а щогодини. Та й авіаквитки дорожчають щодня. Все прив’язано до курсу долара та євро, які, боюсь, скоро дійдуть до 200 рублів.

У туркомпаніях мені сказали, що ситуація постійно змінюється, гарантій дати не можемо і чекаємо, що буде далі. Більше того, турагенти мені в один голос заявили: про "гарячі тури" можна забути. Читала, що Асоціація туроператорів Росії говорить про подорожчання відпочинку у Туреччині на 80%, а Єгипті – на 65%. І що далі?

Як пояснила мені подруга, яка працює у сфері туризму, треба враховувати ще одну націнку через те, що Центральний банк запровадив додатковий 12% податок на придбання валюти. Тобто ці гроші доведеться платити турагентствам, а отже – покупцям. (З 9 березня Центробанк РФ заборонив росіянам купувати долари, євро та іншу валюту — Ред.)

До речі, гроші за вже оплачені путівки повертати ніхто не поспішає. Вони залишаються у туроператорів на депозиті. Так, поки у нас з’явиться можливість їх витратити, з таким курсом рубля це будуть справжні копійки.

Є ще один момент, також не дуже приємний. Дорога займе більше часу, тому що літаки летять за новими маршрутами. Час перельоту до тієї ж Туреччини та Єгипту збільшується на 45-90 хвилин. Про це мене вже попереджають турагенти.

Повітряний простір Росії
Небо над Росією порожніє. Скріншот: Flightradar24

Дивилася, що у списку поки що відкритих для Росії країн є ОАЕ. Але це точно не варіант. Путівку треба оплачувати окремо, а переліт обійдеться у нечувану суму!

А у сусідки взагалі "згоріла" путівка до Єгипту на 15 березня! Як альтернативу запропонували Крим. Ну де Крим, а де єгипетський "олінклюзів"? Схоже, найближчий відпочинок буде в селі на посадці картоплі, бо навіть на їжу вже не буде грошей, не те що на моря.

Тож це якийсь жах! Щодня новини – одна краще за іншу. Поки в Україні наші солдати воюватимуть, прості росіяни розоряться та здичавіють".