"Чуємо, що всі захворіємо вдруге": лікар оцінив шанс знову заразитися коронавірусом

Читать на русском
Автор
Медик вважає, що госпіталізація при повторному інфікуванні ковідом буде рідкістю
Медик вважає, що госпіталізація при повторному інфікуванні ковідом буде рідкістю. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

Лікар вважає, що чутки про вторинну хворобу для 100% або навіть 50% населення дуже перебільшені

Українці можуть захворіти на коронавірус повторно через якийсь час, проте ці цифри не будуть масштабними.

Про це говорить головлікар однієї з приватних клінік Львова Тарас Жиравецький, який опитав багатотисячну аудиторію у соцмережах про первинне та повторне зараження ковідом в останні два місяці пандемії.

Загалом в опитуванні взяли участь майже 6000 респондентів ("Телеграм" та "Фейсбук"), і більшість із них хворіли на коронавірус з підтвердженим ПЛР-тестом лише один раз.

Рекомендація ВООЗ для населення у зв’язку з пандемією COVID-19

Незважаючи на те, що опитування охопило виключно вузьку аудиторію — фоловерів Жиравецького, воно показує, що ризик повторного інфікування не такий вже й великий.

"Навіть якщо у нас є більше випадків повторного зараження — це не 50% і навіть не 10%, а максимум 1%, з яких до стаціонару потрапить максимум кожен 20-й, тобто 5%, — розмірковує лікар. — Ось така вона сучасна статистика. А ми чуємо, що всі захворіємо гарантовано вдруге".

Повторне зараження коронавірусом в Україні

Важливо! Думка про коронавірус, відображена в цьому матеріалі, є особистим судженням лікаря і не може бути використана як етап діагностики, лікування захворювання або єдине вірне твердження.

Інформація МОЗ України про COVID-19 та вакцинацію для пацієнтів та медиків

Нагадаємо, іноді після тяжкого перебігу коронавірусу може відбутися повторне запалення легень: це відбувається на 10-14 день після хвороби.