У МОЗ відповіли, коли пацієнту з коронавірусом потрібно робити КТ легень

Читать на русском
Автор
1874
Деяким людям без цього виду діагностики не обійтися
Деяким людям без цього виду діагностики не обійтися. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

КТ легень потрібно робити не у всіх випадках ковіду

Визначити тяжкість коронавірусу, який останнім часом може протікати навіть без температури та з нормальною сатурацією, можна лише завдяки лабораторній діагностиці – аналізам, УЗД чи КТ легень.

У МОЗ кажуть, що за підозри на COVID-19 лікар має направити пацієнта на тестування. І якщо результат ПЛР позитивний, але людина почувається добре, томограму легень можна не робити.

У питанні направлення на КТ, продовжують експерти МОЗ, сімейним лікарям потрібно спиратися на загальний стан людини, сатурацію, температуру та дихання.

Таким чином, КТ варто робити, якщо:

  • з якоїсь причини немає можливості зробити ПЛР-тест;
  • під час дихальної недостатності;
  • при загальному тяжкому стані пацієнта.

Зазначимо, що раніше 5-6 дня захворювання медики проводити комп’ютерну томографію чи рентген не рекомендують, оскільки пневмонія зазвичай може розвинутися пізніше.

Нагадаємо, що з 6 по 8 день захворювання для розуміння складності перебігу хвороби необхідно здати аналіз на С-реактивний протеїн або С-реактивний білок (друга його назва).

Крім того, слід пам’ятати, що ускладнення ковіда — цитокіновий шторм — практично неможливо вилікувати вдома, а до групи ризику входить чимало категорій населення.

Інформація МОЗ України про COVID-19 та вакцинацію для пацієнтів та медиків

Важливо! Цей матеріал підготовлений журналістом "Телеграфа" на підставі актуальних досліджень та має інформаційний характер, а не заклик до дії. Будь-яке рішення щодо здоров’я має бути узгоджене з вашим лікарем.