Як вакцинуватися від COVID-19 з фейковим сертифікатом: алгоритм дій

Читать на русском
Автор
Перевірка сертифікатів про вакцинацію
Перевірка сертифікатів про вакцинацію. Фото dpsu.gov.ua

Власнику фейкового сертифіката необхідно буде зізнатися, де він його купив

За підробку та купівлю сертифікатів про вакцинацію від COVID-19 загрожує кримінальна відповідальність, однак у МОЗ кажуть, що громадяни з фейковими документами можуть зробити щеплення від COVID-19 і уникнути штрафів чи арешту, однак лише за певних умов.

Про це йдеться у Telegram-каналі "Коронавірус у регіонах".

Перш за все, для уникнення відповідальності необхідно буде зізнатися, що ви купили фейковий COVID-сертифікат, а вже потім вам зможуть зробити щеплення від коронавірусу та видати справжній документ після вакцинації.

Алгоритм дій є наступним:

  1. Необхідно звернутися до сімейного лікаря, або ж медика у пункті вакцинації та повідомити, що було придбано несправжній сертифікат вакцинації.
  2. Лікар викличе правоохоронців, яким треба буде повторити те ж саме та вказати на заклад охорони здоров’я і людину, яка видала підробку.
  3. Співробітники поліції відкриють кримінальне провадження і людина з фейковим COVID-сертифікатом стане його учасником, однак потім цей статус можна буде зняти у судовому порядку. Ухвала суду і стане підставою для звільнення особи, яка придбала підробний документ, від кримінальної відповідальності.

Після цього громадянину зможуть зробити щеплення від коронавірусу, а по завершенню імунізації видати справжній сертифікат про вакцинацію.

Нагадаємо, що у Кривому Розі до двох років в’язниці засудили чоловіка, який видавав фейкові свідоцтва про вакцинацію та штампував їх несправжніми печатками.

Також "Телеграф" повідомляв про випадок підробки сертифікатів у Дніпрі, де лікар за 2500 гривень вносив у систему неправдиві дані про вакцинацію, а дози вакцин списував. Йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі.