У Міноборони розповіли, скільки військ лукашенко стягнув до кордонів України та оцінили загрозу вторгнення

Читать на русском
Автор
2084
Білоруси проводять навчання, але це може стати лише прикриттям
Білоруси проводять навчання, але це може стати лише прикриттям. Фото Колаж "Телеграфу"

У планах білоруської влади збільшити чисельність армії на 20 тисяч осіб

Імовірність повторного відкриття північного фронту в Україні є невисокою, але цілком реальною. На це впливає знаходження значної кількості білоруських військових біля державного кордону – до чотирьох тисяч людей.

За словами спікера Міноборони України Олександра Мотузяника, всього у небезпечній близькості від території нашої держави перебуває сім батальйонів армії Білорусі. Про це офіцер розповів в ефірі телемарафону "UA Разом" 21 червня.

Свіжі факти та аналітика – достовірно про війну з росією

Мотузяник наголосив, що основні сили білорусів зараз розташовані на території Гомельської та Брестської областей. При цьому залишається частина білоруських міст та сіл, де досі дислокуються російські солдати.

Усього в армії РБ налічується до 60 тисяч військовослужбовців. У планах путінського посіпаки олександра лукашенка — збільшення цієї цифри до 80 тисяч завдяки "вербуванню" громадян країни до лав військовослужбовців.

Олександр Мотузяник підтвердив побоювання українців щодо надання логістичних "плюшок" росіянам з боку білорусів: це і можливість розміщувати техніку і безперешкодно пересуватися територією Білорусі. Проте поки що перекидання російських резервів у регіоні не спостерігається.

"Але дії росії, зокрема й білоруської армії, змушують нас тримати там війська. Це така російська тактика на сьогодні", — зазначив спікер Міноборони. — Основний удар – Луганщина, Донеччина, решта – постійні обстріли, відволікання нашої уваги, сковування дій наших підрозділів”.

Якщо спробувати перемістити українські війська на інші напрямки, росіяни разом з білорусами можуть спробувати атакувати наші північні кордони. Мотузяник наголосив: поки що реальність подібного сценарію невисока, але вона все одно існує.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв, чому відкриття білоруського фронту може погано закінчитися для лукашенка.

Також ми писали про те, на яких союзників під час війни проти України загалом може розраховувати володимир путін.