Життя в окупації. Мелітополь: люди ризикують і стоять у шалених чергах заради готівки

Читать на русском
Автор
27014
Займати чергу до Приватбанку городяни приходять ще під покровом ночі
Займати чергу до Приватбанку городяни приходять ще під покровом ночі. Фото Колаж "Телеграфу"

У місті є паливо та продукти, але їх нема за що купувати

У той час як на вільній території України відчувається нестача автомобільного палива, у Мелітополі Запорізької області, окупованому росіянами з 25 лютого, бензину та дизпалива достатньо – його завозять із Криму. Зате з готівкою – біда: всі купюри городяни вигребли з банкоматів у перші дні російсько-української війни. До того ж закрилися практично всі українські банки, адже завезти з "Великої землі" готівку через блокпости окупантів нереально. Неможливо отримати гроші і на пошті — місяць тому у Мелітополі "орки" пограбували одне з відділень "Укрпошти", викрали майже 3 млн гривень, які мали піти на пенсії, соцвиплати та зарплату. Пошта у місті не працює.

Про те, як мелітопольці виходять із цієї ситуації, "Телеграфу" розповів місцевий житель Володимир, який попросив не вказувати його прізвище.

"У перші дні взагалі було все жахливо — люди кинулися скуповувати продукти та товари першої необхідності, але оскільки більшість громадян звикла розраховуватися платіжними картками, то готівки на руках було небагато, — згадує Володимир. — Але й банківською картою розрахуватися стало неможливо, бо мережевих та великих магазинів не залишилося, вони припинили роботу відразу ж або розпродавши наявний товар, а у приватних торгових точках, на ринках та у сфері послуг продавці віддають перевагу реальним грошовим знакам. Та й не було там платіжних терміналів".

Чесно про війну в Україні читайте у нашому Телеграмі

За словами чоловіка, дехто погоджувався приймати оплату через переказ коштів, але на Мелітопольщині вже не раз зникали мобільний зв’язок та інтернет, і в такому разі розрахуватись за товар безготівково не вдавалося. А якщо вдавалося, то за таку можливість до підсумкової ціни підприємці… приплюсовували 5-7% "комісії".

І все ж це було вигідніше, ніж перевести в готівку кошти під 10-20% у ділків, що налагодили доставку готівки із Запоріжжя за погодженням з окупантами і за "мзду" їм же.

"Потім свої послуги запропонував один з малопримітних банків — треба було тільки оформити у них картку і перевести на неї гроші з наявної картки, наприклад, "Ощадбанку" або "Приватбанку". За обналичку також брали певний відсоток, зате таким чином стримали апетити ділків. Тепер у таких точках переводять у готівку під 5-7%, а дуже великі суми навіть під 3-4%.

У Мелітополі залишається працювати центральне відділення "Приватбанку" та кілька його філій.

Черги на зняття готівки у Мелітополі ПриватБанк
Біля відділення справжнє стовпотворіння

"Перший час, — каже мелітопольець, — там творилося стовпотворіння, народ брав двері штурмом! Куди вже там було пробитися бабусям-пенсіонеркам? Люди записувалися в чергу, знаю, що деякі номери мали і 7 тисяч з гаком, і навіть 16 тисяч. Щодня банк міг видавати лише якусь кількість коштів, залежно від того, скільки коштів до них надходило – мабуть, все-таки, від місцевих підприємців? Насправді мені та й багатьом іншим людям незрозуміло, звідки гроші в Приватбанку, якщо і майже все виробництво зупинено, і організації не працюють, тобто звичного обігу коштів немає, та й готівка осідає в кишенях, але з’ясувати це не в кого, не будеш же в самому банку запитувати — ще викличуть поліцію, точніше, міліцію, від "нової влади", і запроторять у каталажку за цікавість".

Черги на зняття готівки у Мелітополі ПриватБанк
Люди готові стояти у величезних чергах заради готівки

Володимир каже, що в різний час "Приват" переводив у готівку різні суми власникам своїх (і тільки своїх) карт, було і по 10 тисяч гривень, і по 2 тисячі, і по 5.

Тепер черги впорядкували. Тепер записують на отримання грошей лише раз на тиждень, по середах, але й не щосереди. Знов-таки, записують лише тисячу людей. Але отримати гроші одній людині можна з двох різних рахунків (карток). Двічі на день зняти гроші теж не можна, по-перше, на вході тебе зі списку викреслюють, а якщо записався під іншим прізвищем, тоді вже в касі картку заблокують".

Черги на зняття готівки у Мелітополі ПриватБанк
Страждати доводиться і літнім

Примітно, що в ту саму чергу мелітопольці змушені записуватися двічі – спочатку отримати просто номер, а потім уже їх зареєструють у відомості з прізвищем. Паспорт при цьому не потрібний.

Черги на зняття готівки у Мелітополі ПриватБанк

"Так ось, перша черга формується ще вночі! Охоронці "Привату" навіть жартують, що можна додому не йти, а одразу залишатися і чекати на запис, — пояснює схему співрозмовник. — Але в нас у місті з 8 години вечора і до 6-ї ранку триває комендантська година, і по вулицях їздять патрулі, проте по середах городяни, ризикуючи бути затриманими та доставленими в комендатуру як "партизани", порушують комендантську годину. Точніше, багато хто відразу бере кілька номерів у розрахунку на близьких, друзів і сусідів… Дивіться, я цієї середи прийшов о 4 годині ранку і переді мною вже записалися більше 150 людей! А той, хто добрався сюди о 2-й годині ночі, був чи то 105-м, чи то 115-м. До 6-ї години тут вже були шестисоті номери. Номери ручкою записують – хтось на папірці, а в основному – собі на руці, щоб не забути і не сплутатися. А потім треба сюди знову прийти до 9-ї години, коли почнуть записувати у відомість, стати в чергу за цим номером і відстояти ще години три, не менше".

Номер черги для "зручності" багато хто записує прямо на руці
В окремі дні збиралися багатотисячні черги

Але на цьому муки не закінчуються. Після цього треба буде 2-3 рази на тиждень відвідувати центральний офіс, точніше, приходити до його входу, біля якого стоїть охоронець банку та періодично зачитує список із прізвищами. Точніше, з’ясовує, власники яких номерків прийшли і чи є їм сенс прилаштовуватися в чергу до входу. Іноді до полудня гроші в касі вже закінчуються і городяни повертаються додому з порожніми руками. Або система може зависнути, або зв’язок перерватися. Навіть у такому разі люди не поспішають розходитися, сподіваючись, що раптом система запрацює.

Черги на зняття готівки у Мелітополі ПриватБанк

Є й паралельна черга – але вже до фахівців. Здебільшого це пенсіонери, які раніше отримували виплати у відділеннях "Ощадбанку" та "Укрпошти", і тепер можуть оформити у "Приватбанку" віртуальні картки. За багатьох людей похилого віку приходять їхні молоді родичі, тому що вистояти кілька годин старим людям не по силам.

"А буває так — вже і черга підійшла, можна було б зняти зарплату, а вона на рахунок ще не надійшла. Тоді люди самі домовляються, обмінюються номерами, бо через деякий час черга з певної дати анулюється. Але найприкріше, що отримані гроші – чи це зарплата бюджетників, працівників комунальної сфери чи пенсія, надто швидко закінчуються, адже всі товари з початком війни та окупації злетіли в ціні в 3-4 рази" – з гіркотою констатує мелітополець.