Російсько-білоруська загроза: генерал оцінив ризики вторгнення в Україну з боку Білорусі

Читать на русском
Автор
3599
Гіпотетичне пряме вторгнення білоруських військових до України обговорюється вже не перший місяць
Гіпотетичне пряме вторгнення білоруських військових до України обговорюється вже не перший місяць. Фото telegraf.com.ua

Український генерал-лейтенант Василь Богдан спеціально для "Телеграфу" оцінив, наскільки можливий повноцінний вступ Білорусі у війну проти України

Тема загрози вторгнення в Україну з боку Республіки Білорусь залишається актуальною з 24 лютого 2022 року, коли з білоруської території на нас полетіли ракети і зайшли на українську землю російські війська. Але в останній тиждень активізувалися розмови про те, що рф потроїла зусилля, щоб втягнути в цю війну і білоруську армію.

"Телеграф" обговорив ці ризики з ветераном зовнішньої розвідки, генерал-лейтенантом Василем Богданом.

З Білорусі надходять тривожні сигнали

Ось лише деякі тривожні сигнали, які ми побачили за останній тиждень.

У ніч на 22 червня Білорусь отримала від росії нову партію з близько 16 ракетними установками для ЗРК "С-300". Не виключено, що рф передала РБ і один ЗРГК "Панцир".

Також відомо, що Білорусь стягнула на український кордон свої війська, розпочала мобілізаційні навчання службовців.

Генштаб ЗСУ попередив, що з боку РБ, де з 28 червня по 16 липня заплановано військові збори, можливі провокації.

Також військові повідомили, що на Волинському та Поліському напрямках нарощуються системи інженерного обладнання оборонних позицій у прикордонних районах Брестської області. А на Сіверському напрямку, щоб сковувати підрозділи Сил оборони України, противник утримує до трьох батальйонних тактичних груп у прикордонних районах Брянської та Курської областей.

Навіть у Львівській області, яка не межує з Білоруссю, готуються до можливого вторгнення з боку північної сусідки, щоправда, більше – до посилення обстрілів з її території.

25 червня путін пообіцяв Лукашенку, що незабаром росія передасть Мінську ракетні комплекси "Іскандер", а також може допомогти з переобладнанням штурмовиків Су-25 та розпочати підготовку льотного складу.

До речі, за даними проекту "Беларускі Гаюн", вранці та ввечері 25 червня саме з повітряного простору Білорусі російські винищувачі та бомбардувальники завдали масованого ракетного удару по території Львівської, Житомирської, Чернігівської та Київської областей України. Усього могло бути випущено близько 50 ракет Х-32 та Х-59МК.

За даними Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України, росія планує підрив житлових будинків у Білорусі, видавши це за дії українців. Мета все та ж – втягнути армію РБ у війну.

Президент України Володимир Зеленський у зверненні ввечері 26 червня заявив, що Білорусь втягують у війну активніше, ніж на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. І закликав громадян Білорусі довести, що вони не раби та не гарматне м’ясо.

Усі дії режиму Лукашенка диктуються та прямують із Кремля

На думку ветерана зовнішньої розвідки, генерал-лейтенанта Василя Богдана, Білорусь наразі перебуває у мілітарній російській окупації. А Лукашенко – політичний бранець путіна.

"Фактично всі дії режиму Лукашенка диктуються та прямують із Кремля. Так, нещодавно російська та білоруська влада підписали якісь папірці в рамках створення так званої Союзної держави. Це фількіна грамота, сенс якої – якимось чином показати якусь "правову основу" російської експансії, що вже відбулася в Білорусі. Ну, а зараз керівництво Кремля всіма силами намагається вплинути на режим Лукашенка, аби той розв'язав збройну агресію проти України", – наголошує генерал.

При цьому, нагадує він, 24 лютого 2022 року саме з Білорусі вторглися в Україну російські війська. І саме звідти продовжуються ракетні удари по нашій країні, зокрема з використанням російської авіації.

"Все це вже каже, що Білорусь бере активну участь у російській збройній агресії проти України. Інша справа – чи підштовхнуть її до перетину наших кордонів силами білоруського військового контингенту, – наголошує Василь Богдан. – Тут слід розглядати і внутрішні процеси в Білорусі, зокрема в секторі оборони. Незважаючи на засилля там російського офіцерства, значна частина збройних сил РБ не готова і не хоче воювати в Україні. До того ж, таку ідею не сприймає білоруське населення".

При цьому, продовжує генерал, треба розуміти, що білоруські військовослужбовці не мають досвіду ведення бойових дій. А їхнє оснащення не дозволить якісно долати ті перешкоди, які створюються на відповідній ділянці білорусько-українського кордону.

"З нашого боку відбувається посилення фортифікаційних інженерних споруд, додається контингент. До того ж, рельєф місцевості на кордоні Рівненської та Волинської областей з Білоруссю такий, що його непросто перетинати. Ліси, болота, річки. Наявність мостів, які можуть бути підірвані в будь-якій момент. І так далі", – пояснює Василь Богдан.

На думку генерала, поки що потенційна атака білоруської армії – це більше питання шантажу України, відволікання частини наших збройних сил на північну ділянку (хоч вони могли б посилити ЗСУ на південному та східному напрямках). Тим самим сковується певний контингент українських збройних сил, що дозволяє росіянам ефективніше діяти в Донецькій та Луганській областях, а також частково у Харківській, резюмує Василь Богдан.