Війна: Путін намагається захопити Київ, армія РФ несе серйозні втрати в Україні

Читать на русском
Автор
453993
Росія посеред ночі нанесла удари по всій території України Новина оновлена 13 березня 2022, 15:10
Росія посеред ночі нанесла удари по всій території України. Фото telegraf.com.ua

ЗСУ відражають вторгнення російських військ

24 лютого — найважча дата в історії незалежної України — цього дня президент Росії Володимир Путін оголосив нам війну.

Ми розуміємо градус психологічного тиску, який здійснює Росія на Україну та українців. Зі свого боку ми публікуємо лише перевірену інформацію, щоб не вводити своїх читачів в оману. Матеріал оновлювався на протязі обох перших днів війни (оперативну трансляцію ми також ведемо на нашому каналі в Телеграм).

В Україні зараз об'єднано всі політичні та громадські сили, церкви, бізнес. Це є максимальний момент консолідації нації. Армія бореться дуже добре, і початкові плани Росії провалилися. Державні установи продовжують працювати. Добре показує себе та зброя, яку ми отримали від наших партнерів. Росіяни побачили, що таке Джавеліни. Ми взяли перші групи полонених із російських військ, ці російські солдати не розуміють, що вони роблять у нашій країні. Повноцінне вторгнення почалося ще раніше 5-ї ранку. Окупанти завдають ударів по мирних містах, гинуть прості люди. Очевидно, що російським лідером рухає недоречна ненависть до України, свободи та демократії. Це найбільший виклик Заходу та міжнародній безпеці за останні 50 років. Світ може зупинити Росію лише в Україні і лише зараз. Нам потрібні конкретні та негайні катастрофічні санкції проти Росії.

00:00 Про події 26 лютого читайте тут.

Що відбувалось 25 лютого

23:19 Україна та Росія проводять консультації про місце та час проведення переговорів. Про це повідомляє речник президента України Сергій Нікіфотов.

"Здрастуйте колеги! Повинен спростувати заяви про те, що ми відмовилися від переговорів. Україна була і залишається готовою говорити про припинення вогню та про мир. Це наша постійна позиція. Ми відповіли згодою на пропозицію президента Російської Федерації. Безпосередньо в цей час сторони консультуються про місці та часі проведення переговорного процесу", – написав він у своїй сторінці у Фейсбук.

22:00 Міністр оборони України Олексій Рєзніков звернувся до дружин, матерів, подруг російських солдатів і офіцерів:

"За кілька днів інтервенції в Україну буде знищено стільки ж російських військових, скільки за дві чеченські війни. Тисячі. Тисячі.

Правитель Росії став убивцею. Вбивцею не лише українців, а й росіян… Ховайте своїх близьких, якщо вони вам дорогі.

Не відправте їх на вірну смерть! Їх вбиватимуть із кожного вікна в кожному з українських міст.

Виходьте на вулиці. Вимагайте зупинити війну. Вимагайте вивести російську армію з України", — закликав він росян.

Звернення Рєзнікова до росіян

21:45 Українська столиця піддається атакам російських окупантів — майбутня ніч стане складною, попереджає заходи столиці Віталій Кличко.

20:58 Київ зазнає ракетних ударів. Вибухи чути у багатьох районах міста.

20:51 П'ять вибухів сталися з інтервалом у 3-5 хвилин біля ТЕЦ-6 у Києві. У ДСНС України заявляють, що звідти вела вогонь українськп великокалібернп артилерія (Піонами).

19:52 Польща передала Україні партію боєприпасів.

"Колонна з боєприпасами, які ми передаємо Україні, вже дісталася наших сусідів. Ми підтримуємо українців, ми солідарні і рішуче виступаємо проти російської агресії", — написав міністр оборони Польщі Маріуш Блащак у своєму акаунті в Твіттер.

18:52 В Гостомелі (Київська область) йдуть бої з переважаючими силами росіян, повідомляє гендиректор Директорату з питань інформаційної політики Офісу президента Ірина Побєдоносцева.

"Вчора ввечері була ефективна контратака, але вони зранку суттєво підсилили кількість людей і зброї, та перехватили ініціативу. Але не зданий Гостомель, бої тривають", — повідомляє вона.

18:37 Влада низки українських міст закликає мешканців багатоповерхових будинків перевірити дахи своїх будинків на предмет міток, які залишають російські диверсанти, а також повідомляти про помічену підозрілу активність.

Зокрема, про це закликає влада Києва та низки інших міст.

18:14 Європейська спільнота ухвалила рішення про тимчасове виключення Російської Федерації з Кабміну Ради Європи та ПАРЄ.

17:00 Чеченські бойовики Рамзана Кадирова не хочуть їхати до України, щоб воювати на боці Російської Федерації, пише нардеп Олексій Гончаренко.

16:57 Підстрелили свої: з'явилося відео допиту чергового російського бранця.

16:43 Нагадуємо про важливе! Не проходьте повз дивні предмети і мітки на дорогах і будівлях — це можуть бути маячки і мітки росіян. Знищуйте їх одразу. Топчіть пристрої, засипайте/зафарбовуйте мітки. Ще на узбіччі почали зустрічатися кинуті автомобілі. Поліція просить повідомляти про них, але не наближатися самостійно.

16:37 Росію виганяють із Ради Європи за вторгнення в Україну, голосування з цього питання відбудеться увечері у п'ятницю, 25 лютого, проте консенсусу між країнами вже досягнуто.

16:36 У Харкові внаслідок однієї з атак було пошкоджено кілька багатоквартирних будинків у районі Північної Салтівки.

16:31 Над Мелітополем українські прапори, але ситуація тяжка.

16:16 Під час спроби вторгнення в Україну загинуло вже 2800 росіян. Знищено до 80 танків, сотні ББМ, 10 літаків та 7 вертольотів.

16:04 У Чернігові два снаряди влучили у будівлю обласного управління СБУ, вона горить.

15:49 ЄС погодив санкції особисто проти Путіна та Лаврова.

15:22 У місті Буринь (Сумська область) бачили 10 російських "Буків", — саме таким збили Боїнг на Донбасі у 2014-му.

15:18 При спробі наступу загинули вже понад тисячу росіян, повідомляють Сухопутні війська ЗСУ.

14:45 ЗСУ заходять до Києва. Мешканців просять не знімати українську техніку!

У Києві перекриваються та блокуються під'їзди до урядового кварталу – триває підготовка до оборони. Кличко закликав мешканців Києва зробити запас води, їжі та речей першої необхідності.

14:36 Тим часом на західному кордоні черги — жінки та діти намагаються врятуватися від війни та застряють на кордоні.

14:22 Росія може спричинити екологічну та техногенну катастрофу світового масштабу своїми діями у Чорнобильській зоні, — військова техніка піднімає радіоактивний пил, і вже підскочив рівень радіації.

14:02 У Ворзелі під Києвом "Град" влучив у дитячий садок, але там ніхто не постраждав. В Охтирці (Сумська область) "Ураганом" потрапили у сховище та дитсадок, — там є загиблі та поранені, зокрема діти.

13:36 У Мелітополі російські КАМАЗи зустріли вогнем, особовий склад частиною знищено, частиною порозбігався. На землі залишилися російські сухпайки та медикаменти.

13:31 Зеленський записав нове звернення – закликав Путіна сісти за стіл переговорів та запросив в Україну добровольців із Європи.

12:59 Українці ефектно збили багатоцільовий винищувач Су-35, який у Росії охрестили "не маючим аналогів".

12:11 У Росії звучать різноманітні криваві заяви щодо небажання переговорів із нинішньою українською владою. Глава МЗС РФ Лавров: "Зеленський бреше, коли заявляє про готовність обговорювати нейтральний статус України. Зеленський сам упустив можливості переговорів щодо безпеки, не треба зараз валити з хворої голови на здорову".

12:06 За 30 годин від початку вторгнення 18 тисяч людей отримали зброю у Києві.

11:50 На Рейтарській у Києві повідомляють про стрілянину. Втім, як і з інших районів міста. Тим часом з'являється багато фейків. Наприклад, про те, що Україна нібито готова піти на поступки у питанні "нейтрального статусу" України. Влада спростовує.

11:42 Росія стягує військових із Криму до адмінкордону України.

11:13 Групу російських диверсантів, які у формі ЗСУ прорвалися до Києва, ліквідували, — відео 18+ з місця подій можна переглянути за цим посиланням.

10:44 Україна втратила Конотоп Сумської області – його ще вночі оточили. Зараз йдуть бої у передмістях Києва, у Мелітополі, під Херсоном, Харковом, на Донбасі.

Крім того, в мережі зараз публікують багато відео з нібито військовою технікою Росії у Києві, але жодної офіційної інформації з цього приводу поки немає, тож не поспішайте панікувати.

09:12 Російські військові захопили дві ББМ "Козак", три КРАЗи та ГАЗ-66 українських військових, та переодяглися у нашу форму. Деякі з них уже нібито їдуть до центру Києва з Оболоні. Перевіряємо цю інформацію.

08:51 Бої під Гостомелем продовжуються.

08:48 Росія намагалася прорватися до Чернігова, але українські військові змусили противника відступити та захопили ворожу військову техніку як трофей.

Трофейна військова техніка Росії

08:41 Під Гостомелем українські військові спалили колону росіян.

08:28 Зеленський запросив у Бухарестської дев'ятки (Болгарія, Угорщина, Естонія, Литва, Латвія, Польща, Румунія, Словаччина та Чехія) оборонну допомогу та запровадження нових санкцій проти Росії.

08:16 За деякими даними, незабаром із Білорусі до Києва може прибути ударна група авіації Росії, — жителям радять сховатися у притулку.

08:08 З'явилася свіжа карта гарячих точок.

07:58 Українські військові підривають мости на Київщині, щоб завадити просуванню супротивника.

07:43 Україна офіційно запросила Туреччину обмежити прохід військових кораблів РФ через протоки Босфор та Дарданелли.

07:29 Президент Володимир Зеленський записав нове звернення. Коротко, що він казав, розписали тут.

07:08 Внаслідок падіння уламків ракети на вулиці Кошиця у Києві постраждали вісім людей, мінімум один постраждалий важкий. На вулиці Садовій на житловий будинок впали уламки літака.

Уламки літака на Садовій у Києві
Уламки літака на Садовій у Києві

06:41 Почався обстріл ЗПС аеропорту в Рівному.

05:54 Сухопутні війська Збройних сил України показали відео боїв у Сумах.

05:33 Внаслідок авіаудару на вулиці Кошиця у Києві уламки літального апарату впали на житловий будинок, — це спричинило пожежу. Більше фотографій за посиланням.

Пожежа на Кошиця у Києві сьогодні вранці 25 лютого
Пожежа на Кошиця у Києві вранці 25 лютого

05:17 Ворог вдарив по підрозділу "Приморський пасад" у Запорізькій області, є загиблі та поранені.

05:02 Уламки збитої в небі над Києвом ворожої машини впали на 9-поверховий житловий будинок, через що в ньому сталася пожежа.

04:20 В Києві пролунали потужні вибухи. Згодом з'ясувалося, що це сили протиповітряної оборони збили ворожий літальний апарат.

03:41 Голова Сумської ОДА-ВЦА Дмитро Живицький повідомляє, що російські війська оточили місто Конотоп, а місто Охтирка двічі відбило ворожий наступ. у Сумах також йдуть бої.

Також він повідомляє, що з обласного центру російська техніка вийшла в напрямку Києва.

03:29 Соціальна мережа Фейсбук на тлі повномасштабного російського вторгнення в Україну запроваджує спеціальну безпекову функцію для користувачів з України.

Новий інструмент дозволяє в один клік заблокувати свій профіль і цим заборонити людям, яких немає в списку "друзів" переглядати публікації в хроніці, а також завантажувати фотографії з профілю.

Цей інструмент буде корисним для журналістів, активістів чи інших "вразливих" категорій людей.

02:10 Командувач сил Територіальної оборони ЗСУ бригадний генерал Юрій Галушкін закликає українців приходити у військкомати або безпосередньо у військові частини та записуватися до лав Територіальної оборони.

"Всі процедури спрощені – потрібен лише ваш паспорт, код та бажання захистити Україну. До Києва та інших міст нашої країни завозять додаткові партії зброї та боєприпаси, тож ворога буде чим бити", — йдеться у зверненні Юрія Галушкіна.

01:01 Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців наприкінці першого дня атак Росії.

Серед іншого у зверненні він повідомив, що за перший день російської агресії жертвами стали 137 українців.

А також повідомив, що до Києва зайшли диверсійні групи ворога.

00:30 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підбив підсумки першого дня російського вторгнення в Україну.

Орієнтовні втрати противника склали: танків – більше 30 од., бойових броньованих машин – до 130 од., літаків – 5, вертольотів – 6.

Що відбувається 24 лютого

23:59 Президент України Володимир Зеленський оголосив у країні загальну мобілізацію.

23:38 Ведуться оборонні бої в районі Херсона. Механізовані підрозділи ЗСУ відбили автомобільний міст і закріпилися на лівому березі Дніпра, повідомляє замміністра оборони України Ганна Маляр.

23:16 У бою за острів Зміїний загинули 13 українських прикордонників, повідомив радник голови МВС України Антон Геращенко.

22:50 Розповсюджувана у соцмережах інформація про нібито захоплення росіянами Маріуполя є ФЕЙКОМ.

"Маріуполь попри всі заяви та інформацію з соцмереж знаходиться під контролем Збройних сил України. Маріуполь наш!", — повідомила "Телеграфу" замміністра оборони України Ганна Маляр в четвер ввечері.

22:21 Українські війська відбили у ворога аеропорт у Гостомелі (Київська область), ворожий десант частково знищений, частково розсіяний по прилеглій території.

22:14 Росіяни захопили острів Зміїний в Чорному морі, звязку з прикордонниками та воїнами ЗСУ, що тримали там оборону, немає.

22:13 Мініср оборони України Олексій Рєзніков повідомив, що незабаром очікується нова хвиля атак, включаючи десантні операції.

21:31 Президент США Джо Байден оголосив про новий пакет санкцій проти РФ.

Якщо коротко, то:

  • США розповсюджують санкції на представників російської еліти;
  • США та їхні союзники обмежать можливості РФ вести бізнес у доларах, євро, фунтах, ієнах;
  • нові санкції обмежують експорт високотехнологічної продукції Росію, зачіпають зокрема космічну галузь;
  • США запроваджують санкції проти російських банків;
  • США та їхні союзники можуть заблокувати половину російського високотехнологічного імпорту;
  • США та Європа позбавлять найбільших держкомпаній РФ можливості отримати гроші від інвесторів зі своїх країн.

21:17 Канада оголосила про запровадження масштабних санкцій проти РФ.

21:15 На Сумщині підрозділ тероборони завдав поразки бойовим підрозділам росіян зі стрілецької зброї. Противник відступив, повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

20:30 Внаслідок нападу російської армії на Україну станом на цю огодину, за даними медиків, загинули 57 людей, ще 169 отримали поранення, повідомив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

20:13 Українські мобільні оператори та Укртелеком надаватимуть українцям безкоштовно послуги мобільного зв'язку, навіть якщо у них немає грошей на рахунку.

18:46 У Щасті (Луганська область) вдень не вщухали обстріли. Місцеві жителі у соціальних мережах намагаються дізнатися, що відбувається з їхніми близькими та просять про допомогу.

18:40 Комендантська година вводиться на Київщині з 22:00 до 7:00.

18:05 Зеленський повідомив, що пакет жорстких санкцій ЄС проти РФ на підході. Також він поговорив із президентом Франції Емманюелем Макроном і зажадав відключення Росії від SWIFT, запровадження безпольотної зони над Україною та інших дієвих кроків зі зупинки агресора.

18:00 Харківщина вводить комендантську годину.

17:53 Кияни ближче до ночі ховаються в метрополітені.

17:43 Аналіз ситуації від Юрія Бутусова.

17:40 Зеленський звернувся до нації. Він розповів, що найпроблемніше місце — Південь країни, куди колони техніки зайшли з Криму.

17:09 Bild опублікувало ПРИБЛИЗНУ карту вторгнення і боїв.

Карта вторгнення росіян до України 24.02.2022

17:00 Станом на зараз росіяни змогли висадити десант на аеродромі "Гостомель" під Києвом. В столиці вводять комендантську годину.

16:06 На Сумському напрямку із "Джавелінів" знищили 15 танків.

15:29 У Вугледарі (Донецька область) снаряд противника влучив у лікарню, загинуло четверо людей, поранено ще 10. Постраждали шість медиків.

15:17 Ідуть бої біля Щастя, Станиці Луганської та Старобільська. ЗСУ взяли в полон ще військових РФ.

14:15 В Обухівському районі Київської області впав військовий літак ЗСУ із 14 людьми на борту, — п'ятеро загинули.

Фото з місця аварії літака ЗСУ на Київщині
Фото з місця аварії літака ЗСУ на Київщині

14:04 За даними Генштабу ЗСУ, окупанти активно наступають з боку Криму на Херсонщині, активізувалися диверсанти у південних областях.

Карта наступу Росії в Україну 24.02.2022
Напрямок наступу військових РФ на карті

13:20 Російські війська захопили Північно-Кримський канал та Каховську ГЕС, повідомив міський голова Таврійська.

13:10 У Кремлі прямо заявили, що хочуть захопити усю територію України. Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що метою кампанії є "денацифікація та демілітаризація" країни. Терміни "операції" (війни) визначить Путін.

13:00 Була атака на аеродром Гостоміль під Києвом з виводом десанту. Невдало! ЗСУ збили три вертольоти, в тому числі російський Ка-52.

12:34 ЗСУ збили сьомий літак оккупантів. І будуть збивати далі.

12:26 Зеленський вніс в Раду законопроєкт про загальну мобілізацію.

12:18 Генштаб заявляє, що прикордонники відбили острів Зміїний. Тим часом у Києві звучать вибухи. Джерела повідомляють про прильоти ракет "Калібр" по військовій частині в Броварах.

11:59 Україна стримала наступ ворога на Чернігівщині, важкі бої йдуть під Харковом та на Донбасі; на об'їзній Харкова спалили чотири танки окупантів. Маріуполь та Щастя під повним контролем ЗСУ, — повідомляє головком.

11:47 З'явилися перші дані про втрати української армії – загинуло вже понад 40 людей.

11:39 Свіже зведення ДПСУ: одна з двох невідомих цілей увійшла до територіальних вод України та рухається до острова Зміїний. У Чернігівській області противником здійснено прорив танками з білоруського боку та захоплені прикордонники (35 осіб постійного складу та 21 військовослужбовець строковик).

10:30 Зеленський дає брифінг. Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією.

11:26 Українська армія знищила вже 6 літаків, 2 вертольоти та десятки одиниць броньованої техніки ворога.

11:19 У Чугуєві під Харковом внаслідок обстрілу виникла пожежа у житловому будинку, загинув неповнолітній хлопчик.

11:14 В Україні припиняються планові госпіталізації та операції до окремого розпорядження.

11:02 Росія завдала ударів по 17-й танковій та 164-й радіотехнічній бригадах Кривого Рогу, — почалося тління боєприпасів, можливі нові вибухи. Йде евакуація населення із району Карачуни.

10:41 Нацбанк обмежив зняття готівки та заморозив курс гривні.

10:33 До острова Зміїний підійшло дві нерозпізнані цілі, вони погрожують українським прикордонникам. Внаслідок російської атаки в Україні загалом загинуло вже мінімум три прикордонники.

10:30 В Одесі знову прогримів сильний вибух – попередньо горить металообробний завод "Пресмаш".

10:22 Україна вже підірвала шість військових літаків Росії. У бою за Щастя було знищено близько 50 окупантів.

10:19 "Укрзалізниця" пропонує евакуацію мешканців міст біля лінії розмежування.

10:09 Міністерство оборони через наступ російських військ на Україну звернулося до громадян із закликом уже зараз вступити до лав територіальної оборони. Для цього знадобиться лише паспорт та особиста присутність.

09:41 Циніки й фашисти

09:22 Геращенко заявляє, що ЗСУ обороняють Щастя на Луганщині. Підірвано міст через Сіверський Донець.

У Конотопському районі під обстріл потрапив автомобіль внаслідок чого постраждала жінка з дитиною.

О 08.36 в Одеській області у місті Подільськ ВЧ 0173 бомбардування, 6- загиблих, 7 поранено, 19 безвісти зниклі.

О 08.38 у місті Маріуполь Донецької області унаслідок обстрілу одна людина загинула, двоє поранено.

У місті Кривий Ріг Дніпропетровська область три удари по складах 17 танкової БР, позиція бойового чергування 4608 Краснопілля, удар з БПЛА. Розбомбили міст через річку Інгулець.

09:09 Президент Зеленський наказав завдавати максимальної шкоди противнику. Віримо у ЗСУ!

08:49 В мережі публікують карту ударів Росії по Україні. Очевидно, тут не все, ситуація швидко змінюється. Але дісталось багатьом регіонам.

08:44 Прорив в чотирьох областях + Крим. Дані МВС:

Наступу російських військ через державний кордон передує артилерійський обстріл, далі рухається військова техніка

Російська військова техніка, в тому числі броньована порушила державний кордон в Чернігівській, Сумській, Луганській, Харківській областях.

Зокрема в Чернігівській області ворожа техніка пройшла через пункти пропуску "Сеньківка" та "Гремяч" і на інших напрямках.

Також рух колон відбувся через пункт пропуску "Бударки" в Харківській області та на напрямку пункту пропуску "Мілове" в Луганській області.

Обстрілу піддалися більшість прикордонних підрозділів та прикордонні наряди Луганської, Сумської, Харківської, Чернігівської та Житомирської областей.

За наявною інформацією серед прикордонників низка військовослужбовців зазнала поранень.

Військовослужбовці ДПСУ разом зі Збройними силами вживають всіх заходів, щоб зупинити ворога.

08:40 Зеленський закликає світ зупинити Путіна.

08:33 Колона військової техніки прорвалась через КПВВ Чонгар (з Криму).

08:26 Україна втратила контроль над селами Городище та Мілове Луганської області.

08:23 Прем'єр Британії Борис Джонсон скликає засідання надзвичайного урядового комітету Cobra через вторгнення Росії до України.

08:16 Перша хвиля паніки позаду. Станом зараз танки рушили на Чернігів з боку Білорусі. Повідомляється про прорив кордону на Харківщині.

Верховна Рада зібралася на засідання та одразу проголосувала за введення воєнного стану.

07:55 ППО ЗСУ збила російський Су-24 на Донбасі.

07:37 Висадку десанту в Одесі ЗСУ заперечують.

07:26 Росія атакує з ряду напрямків, в тому числі з боку Білорусі по Житомирській області.

07:16 Вздовж всієї лінії фронту в зоні ООС Росія б'є з "Градів" та артилерії.

07:00 Укрзалізниця повідомляє, що всі поїзди до та зі столиці, а також поїзди західного напрямку курсують і продовжать відправлятися за графіком.

Поїзди східного напрямку продовжують рух на безпечній швидкості, при цьому можливі сповільнення та зупинки з міркувань безпеки біля станцій, що обладнані укриттями.

Просимо слідкувати за офіційними повідомлення у Telegram-каналі Укрзалізниці, на вокзалах та прибувати на посадку за 30 хвилин до графікового відправлення.

06:53 Поблизу Харкова горить аеродром в Чугуєві.

06:29 США та союзники введуть повномасштабні санкції проти Росії, повідомляє CNN.

06:24 Данілов заявив, що Україна введе воєнний стан. Зеленський вже скликає РНБО.

06:18 Україна закрила повітряний простір.

06:00 Російські війська перейшли кордон з Україною. Інформація від МВС:

04.35 напад на п/н впс "В.Писарівка" зі стор. РФ

05:00 з ППр "Чертково" (РФ) обстріл ППр "Мілове"

05:05 впс "Н.Слобода" обстріл ГРАДами з боку РФ

05:05 напад на п/н в ППр "Гоптівка"

05:15 обстріл аеродрому "Краматорськ"

05:20 впс "Веселе", "Вовчанськ", "Дергачі" — артилер. обстріл зі стор. РФ

05:13 обстріл мППр "Грабовське" впс "Краснопілля"

05:23 ППр "Бачівськ" заходить бронетехніка

05:25 м. Дніпро – 2 вибухи на злітній смузі

05:30 впс "Тополі" обстріл з ГРАДів з боку РФ

05:30 впс "Золочів" міномет. обстріл з боку РФ

05:50 впс "Вовчанськ" обстріл з ГРАДів з боку РФ

05:54 Росія безцеремонно обстрілює територію України з "Градів" та ракет. Заступник голови МВС Антон Геращенко повідомляє про перші цілі атак.

Росія обстріляла ракетами Україну 24.02.2022
Росія почала відкрите вторгнення в Україну

05:50 Представник РФ у Раді безпеки ООН цинічно заявляє, що "Росія захищає людей, які 8 років страждали від геноциду", заспокоюючи, що окупації всієї України не буде.

05:41 Президент США Джо Байден поклав відповідальність за розв'язання війни на Росію.

"Лише Росія відповідає за смерть та руйнування, які принесе напад на Україну", — підкреслив Байден.

04:45 Президент Росії Володимир Путін наявив про початок спеціальної військової операції на території України.

"Мною ухвалено рішення про проведення спеціальної військової операції".

Цитати із заяви президента РФ:

— Ми з повагою ставимося до всіх новостворених після розпаду СРСР країн. Приклад тому наша допомога Казахстану.

— Росія не може існувати із постійною загрозою, що походить з території України.

— Нам із вами не залишили жодної можливості захистити наших людей, окрім тієї, яку ми використовуємо сьогодні.

— Народні республіки Донбасу звернулися до Росії з проханням допомогти.

— До наших планів не входить окупація України.

03:45 З Туреччини до Борисполя летить вже другий з початку доби борт з "подарунками" (перший сів не більше години тому). Що всередині — скоро дізнаємось, ну або ні.

Карта польоту літака
Ердонаг направив до України два вантажні літаки

03:26 Держсекретар США Ентоні Блінкен в ефірі NBC заявив, що до ранку четверга Росія розпочне "щось схоже на повномасштабне вторгнення" до України.

02:49 Україна запросила засідання Ради безпеки ООН. Воно має розпочатися о 04:30 за київським часом у Нью-Йорку.

Також є інформація, що низка аеропортів до ранку четверга закриті на прийом літаків. За даними "Телеграфа", не приймають борти аеропорти Харків, Запоріжжя, Дніпро (на онлайн-табло рейси справді перенесені або скасовані). Готується до закриття херсонський аеропорт. За інформацією Obozrevatel, злітно-посадкові смуги перекриті тягачами та вантажівками, щоб на них у разі вторгнення РФ не змогли приземлитися ворожі літаки з десантом.

Напередодні було зламати низку урядових сайтів — СБУ, МЗС, Кабмін та інші.

У Донецьку, за даними місцевих жителів, перебої з інтернетом та мобільним зв’язком. На лінії фронту ситуація непроста — на низці ділянок фронту тривають бої. У російських телеграм-каналах активно розганяють відеозаписи з танками та іншою бронетехнікою, яка нібито заходить на Донбас, проте жодних підтверджень цьому немає. Можна припустити, що це банальний фейк.

Що було до 24 лютого

21 лютого президент Росії Володимир Путін визнав так звані "ДНР" та "ЛНР". Того ж вечора він виступив з годинною промовою щодо України, бризкав слиною, розповідаючи, чому, на його думку, така країна зовсім не заслуговує перебувати на карті світу. У звичному тоні Путін брехав, маніпулював фактами та відкрито загрожував.

Путін вимагає від України відмовитись від курсу в НАТО (який, до слова, прописаний у Конституції), визнати Крим за Росією та вивести озброєння, яке поставив Захід. Україна виконувати такі вимоги відмовилась.

Також Москва заявила, що визнала квазіреспубліки Донбасу у межах Донецької та Луганської областей. Наразі Росія силами бойовиків контролює менш як третину цих територій. Ватажок терористів "ДНР" Денис Пушилін вимагає від України передати контроль над територіями "мирним шляхом". Паралельно з цим бойовики звернулися по військову допомогу до Росії.

У ніч на 24 лютого президент Володимир Зеленський звернувся до росіян і наголосив, що у разі наступу військ РФ Україна захищатиметься. Увечері у середу Верховна Рада ухвалила постанову про запровадження на території країни Надзвичайного стану.