Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну

Читать на русском
Автор
53906
Російська армія продовжує атакувати, зазнаючи великих втрат Новина оновлена 01 березня 2022, 04:39
Російська армія продовжує атакувати, зазнаючи великих втрат. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне за 28 лютого

Війна, яку оголосив Україні президент Росії Володимир Путін у ніч на 24 лютого, триває вже п’ятий день. За цей час українські військові знищили сотні танків та бронетехніки, десятки гармат, літаків та гелікоптерів, а також тисячі осіб живої сили ворога. Ще сотні росіян у полоні. Хоча ворог продовжує наступати на Київ, Харків, Херсон та інші міста України, а також підло бомбити густонаселені населені пункти, бійці ЗСУ відважно дають відсіч і не здають своєї території ворогу.

У цьому матеріалі "Телеграф" збирав та публікував всю важливу та перевірену інформацію про відсіч агресору за 28 лютого.

Трансляцію подій 1 березня ми ведемо тут: Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожим обстрілом, але впевнено дає відсіч.

(Оперативно стежити за тим, що відбувається, також можна на нашому каналі в Telegram).

23:41 Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні запропонував розглянути повне закриття неба для російських літаків та вертольотів.

22:23 Президент України Володимир Зеленський постановив з 1 березня на період дії воєнного стану ввести безвізовий режим в’їзду в Україну для громадян іноземних держав, які бажають вступити до Інтернаціонального легіону оборони України, крім громадян держави, визнаної державою-агресором.

21:31 Президенти Болгарії, Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та Словенії закликали негайно надати Україні статусу країни-кандидата в Європейському Союзі — заява.

20:51 Тим часом глава Міноборони України Рєзніков закликає росіян здаватися. Обіцяє амністію та компенсацію у 5 мільйонів рублів за танки.

20:33 Мера Куп'янська, який здав місто російським окупантам, затримали.

20:13 Один із постраждалих у Броварах помер. Світла пам'ять.

19:46 Момент авіаудару по Броварах. Постраждали шість людей.

19:28 Укравтодор встановлює нові дорожні знаки "Окупантам рух заборонено".

Дорожній знак із Путіним

19:07 Балістична ракета впала на Київ, з'явилося відео:

19:00 На околиці Броварів в бік Києва було здійснено авіаналіт. Є поранені, повідомив мер Броварів Ігор Сапожко.

18:52 Практично одразу після закінчення переговорів росіяни почали завдавати ударів по Києву та Харкову: в обох містах чути потужні вибухи.

18:24 Переговори між Україною та РФ завершились. До Журналістів вийшов радник президента України Михайло Подоляк, та коротко розповів деталі.

  • Делегації намітили коло пріоритетних питань та роз'їжджаються по своїм столицям;
  • Обговорили можливість проведення другого раунду перемовин для обговорення цих питань.

17.52 УКРАЇНА ПОДАЛА ЗАЯВКУ НА ВСТУП ДО ЄС

17:43 У Бердянську обстрілюють порт.

17:40 Переговори продовжуються. Тим часом Путін озвучив Макрону свої хотілки: визнання Криму, нейтральний статус України, демілітаризація та "денацифікація" України (що б це не було). З цікавого — про "ДНР"-"ЛНР" жодного слова (мабуть, готовий їх "злити").

17:14 Літак Лаврова не пустили в Європу, а Швейцарія вперше за два сторіччя змінила свій нейтральний статус і введе санкції проти Росії.

17:00 Президент Франції Макрон спілкувався з Путіним. Вимагає зупинити вогонь, припинити стрільбу по цивільному населенню та зберегти невійськову інфраструктуру.

16:44 За нашою інформацією, перемовини продовжуються.

16:42 Особистий ворог Путіна Адам Осмаєв — чоловік вбитої в Києві Аміни Окуємої, записав відеозвернення до чеченців.

16:41 У Харкові очікують штурм міста після звірських обстрілів.

Заступник голови Харківської ОДА Роман Семенуха в коментарі "Телеграфу" розповів, що наразі відбувається у Харкові, який з ранку обстрілюють "Градами". В місті є вбиті та поранені серед мирного населення.

"Вони свідомо гатять по жилому кварталу, влучили в Салтівку, частково в Павлополь, в декількох місцях. І це не просто влучання, а свідомі постріли по кварталу. Там немає ні військових складів, ні мостів.

Наші джерела кажуть, що Путін дав команду по Харкову і по Києву стріляти по житловим кварталам. Я не знаю, скільки жертв зараз, ніхто не скаже (за останніми даними — 14 загиблих і десятки поранених — Ред.). Там жах, розірвані тіла. Неможливо порахувати. Купа снарядів не розірвались, люди бояться виїжджати і знешкоджувати те, що стоїть, наприклад, в асфальті.

Наші хлопці всі на позиціях, намагаємося сьогодні будувати логістику, завтра розвозити. Диверсантів нових немає",- коментує Семенуха.

Щодо ситуації в області заступник голови ОДА сказав: "По-різному, є там, де росіяни зайшли і мер здався (мова про Куп'янськ). Є місця, де гатять по житловим кварталам: Балаклея та Ізюм. Я думаю, що зараз вони пройшлись артобстрілами та градами й підуть в наступ на Харків. Вони скаженіють від того, що ми чинимо опір".

14:36 Росія втрачає десятки, а то й сотні одиниць техніки під Києвом.

14:27 На Харківщині затримані мер Південного Брюханов, його заступник, керівник місцевого райвідділку поліції і дільничний інспектор за Статтею "Державна зрада".

14:02 Перемовини тривають більше години. Зранку окупанти "Градами" обстріляли спальний район Харкова. Ще раз: ГРАДАМИ! ОБСТРІЛЯЛИ! СПАЛЬНИЙ РАЙОН! Дуже багато жертв серед цивільного населення.

13:51 Японія виділяє Україні ще $100 млн.

13:33 Україна подає заявку на членство у ЄС.

13:23 У Росії зламали одні з головних пропагандистських сайтів "Известия", "ТАРС", "Коммерсант".

13:17 У Білорусі йдуть переговори Росії та України, вести онлайн-трансляцію на відео заборонили.

10:57 Зеленський записав нове звернення. В Україні від рук російських окупантів загинуло 16 дітей.

10:01 Українська делегація прибула до Білорусі для переговорів із Росією.

09:26 У Харкові з 16:00 28 лютого по 06:00 29 лютого запроваджено комендантську годину.

08:59 Вже понад 5 тисяч росіян загинули на українській землі.

08:36 У Києві відкрилися продуктові магазини, аптеки. Навіть їздитимуть поїзди в метро, щоправда, з тривалими паузами між рейсами. О 22:00 розпочнеться комендантська година.

08:00 Темпи наступу росіян знизились.

06:54 Окупанти декілька разів намагались прорвати оборону Києва, але їм це не вдалося. Відомо, що на околицях ворог зосередив серйозну кількість техніки та військових.

06:25 Біржі тільки почали відкриватись, а російський рубль вже втратив 40% своєї вартості. І це лише початок.

04:45 У житловий будинок в центрі Чернігова о 2:45 влучила ракета.

3:56 Державне підприємство "ДержККБ "Луч" передало українським захисникам всю продукцію, підготовлену на експорт.

"Десятки комплексів "Скіф" та "Корсар", які мали бути поставлені інозамовникам, вже передані та успішно використовуються захисниками України.

ПТРК "Скіф" може працювати по цілях до 5 км. "Корсар" — до 2,5 км", — йдеться в повідомленні КБ.

3:19 Кіпр прийняв рішення припинити авіасполучення з Росією.

2:58 Австралія повідомила про введення санкцій та заборони на в'їзд у країну для Путіна та членів Ради безпеки РФ, заявив прем'єр-міністр країни Скотт Моррісон.

Під обмеження потрапили глава МЗС Сергій Лавров, міністр оборони Сергій Шойгу, прем'єр-міністр Михайло Мішустін та голова МВС Володимир Колокольцев.

Також уряд Австралії зобов'язався надати Україні "летальне та нелетальне військове обладнання, медикаменти".

2:21 Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйнен заявила, що "з часом Україна має вступити до ЄС, ця країна одна з нас, і ми хочемо бачити її в європейській сім'ї".

2:15 США оголосили про надання гуманітарної допомоги на суму майже 54 мільйонів доларів українцям, постраждалим від подальшого вторгнення Росії.

2:05 Глава парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія лаконічно, але містко окреслив позицію України на майбутніх переговорах із Росією.

Переговорна позиція України від Давида Арахамія

1:38 На Поліссі у напрямку Києва російські війська намагаються відновити наступ шляхом наведення понтонної переправи через Ірпінь у районі села Демидів, повідомляє Генштаб ЗСУ у зведенні станом на 00:00 28 лютого.

Ріка Ірпінь і село Демидів на мапі
Ріка Ірпінь і село Демидів на мапі

1:28 Президент України Володимир Зеленський погодив з прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном та президентом Польщі Анджеєм Дудою подальші спільні дії щодо протистояння російському агресору.

1:01 Російські війська вирушили з Херсона у бік Миколаєва. Про це повідомив голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім.

00:15 Від початку війни Росії з Україною ворог вбив 352 мирних українців, в тому числі 14 дітей. Поранених в рази більше: 1684, з них 116 — діти, повідомляє МВС України в неділю, 27 лютого, ввечері.

00:01 Російські війська незабаром планують наступ на Миколаїв та Одесу. Про це заявив радник глави Офісу президента Олексій Арестович на брифінгу щодо ситуації з російським вторгненням станом на 22:30 суботи, 26 лютого.

Нагадаємо, що росіяни напали на Україну рано вранці 24 лютого, — події перших двох днів ми транслювали онлайн у матеріалі "Війна: Путін ввів намагається взяти Київ, армія РФ зазнає великих втрат в Україні".

Події 25 лютого, третього дня російського вторгнення в Україну, ми розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була обстановка 26 лютого – розписали погодинно у статті "Війна – день 4: Путін не очікував, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну"