Зеленський вимагає від Росії репарації: що це таке і коли їх платять

Читать на русском
Автор
4168
Внаслідок обстрілів зруйновано будинки та об’єкти інфраструктури
Внаслідок обстрілів зруйновано будинки та об’єкти інфраструктури

Росіяни вже зацікавилися цими термінами.

Російська армія восьмий день поспіль обстрілює українські міста — під артилерійськими, авіаційними та ракетними обстрілами Харків, Київ, Чернігів та інші.

Тим часом, пропагандистські ЗМІ росії продовжують стверджувати, що їхні солдати по мирному населенню не стріляють.

У щоденному відеозверненні президент Володимир Зеленський закликав росіян вивчати слово "репарації" та "контрибуції", тому що Росія відновить Україні всю знищену інфраструктуру.

"Ми відновимо кожен будинок, кожну вулицю, кожне місто. І говоримо росії: вчіть слова "репарації" та "контрибуції". Ви відшкодуєте все, що зробили проти України. У повному обсязі. А загиблих – ми не забудемо", - сказав Зеленський.

Що таке репарації

Репарації (від лат. reparation — відновлення) — у міжнародному праві повне або часткове відшкодування матеріальних збитків, завданих війною.

Виплачується державі-переможцю переможеною країною.

Право на отримання репарації вперше було обґрунтовано у Версальському мирному договорі 1919 р., де зафіксовано відповідальність Німеччини та її союзників за збитки, завдані громадянським населенням країн Антанти внаслідок війни.

Після Другої світової війни (1935-1945 рр.) форми репарації з фашистської Німеччини та її союзників були визначені на Кримській та Потсдамській конференціях (1945 р.). Можуть бути зроблені у формі реституції (відновлення, відкликання; повернення колишніх прав та переваг).

Що таке контрибуції

Контрибуції (лат. contributio — "загальний внесок, громадський збір коштів") — платежі, що накладаються на державу, що програла, на користь держави-переможця. Під час війни оплачується населенням зайнятої території, після закінчення війни — урядом переможеної країни, і може називатися військовою контрибуцією.

Варто зазначити, що росіяни вже почали вивчати терміни "репарації" та "контрибуції" — підтверджено Google Trends.

Терміни "репарації" та "контрибуції" стали одними з найпопулярніших запитів у російськомовній версії Google, свідчать дані Google Trends.

Зазначимо, президент Володимир Зеленський 3 березня дав прес-конференцію іноземним ЗМІ та закликав главу Кремля піти з української землі або сісти з ним за стіл переговорів.