Війна — день 9: росія обстрілювала мирні міста, але втрачала техніку пачками

Читать на русском
Автор
19108
росія продовжувала робити спроби зламати українців
росія продовжувала робити спроби зламати українців

Оперативно про головне за 4 березня.

Закінчився дев’ятий день війни, яку Україні та її народу оголосив кривавий диктатор володимир путін. Наземні війська окупантів зі складностями переміщувались українськими землями та скрізь натикались на запеклий опір як з боку Збройних сил України, так і з боку простих людей, які не бажають бачити загарбників у своїх будинках. Водночас від безперервних обстрілів продовжували страждати мирні жителі — люди похилого віку, жінки та діти — які день у день зазнавали масованого артилерійського вогню та авіаударів у різних містах та селищах нашої країни.

У цій трансляції "Телеграф" збирав найважливіші новини, що відбулися в Україні 4 березня, а оперативно слідкувати за тим, що відбувається можна на нашому каналі в Telegram за цим посиланням.

22:47 Президент України Володимир Зеленський звернувся до мешканців нашої країни та пообіцяв повернути тимчасово окуповані землі

22:00 Влада рф заблокувала Facebook та Twitter. За рішенням компаній з російського ринку виходять Booking.com та Airbnb.

20:45 У бою за Гостомель ми втратили Героя України Валерія Чібінєєва. Не так давно на Донбасі загинув його брат. Гордість нації!

Валерій Чібінєєв

20:04 У Росії офіційно вирішили заблокувати Facebook. Залізна завіса опустилася ще нижче. Незабаром там можна буде сидіти хіба що на лавках.

20:03 Росія обстріляла українське місто забороненою зброєю — касетними снарядами.

19:35 Після того як депутата з фракції партії ОПЗЖ Нестора Шуфрича було затримано батальйоном територіальної оборони за фотографування позицій ЗСУ, стало відомо, що його охорона відстрілювалася від бійців тероборони. Наразі Шуфрича передано до СБУ.

18:25 У росії вже почали визнавати шалені втрати росіян на війні. Сенатор Людмила Нарусова заявила: "З роти у 100 чоловік живими залишились четверо". Її вб'ють чи посадять?

17:24 Скандального українського політика Нестора Шуфрича затримано. Він нібито фотографував українські позиції.

17:21 На подвір'я президентської дачі в Конча-Заспі впав, ймовірно, уламок ракети. "Мимо", — прокоментував це Володимир Зеленський.

16:20 Російські окупанти завдали нового страшного удару по Ірпеню, в якому раніше точилися жорстокі бої. Декілька снарядів потрапили в багатоповерхівку. Росіяни здійснюють справжній геноцид.

16:03 Михайло Подоляк про ітоги перемовин з росією: "В нас зараз створена умовно робоча група, куди входять представники України й Росії, посередник Червоний хрест. Протягом дня маємо мати чітке уявлення про зелений коридор. Ми будемо працювати, що треба давати коридор, ми це будемо робити, навіть, якщо вони створюватимуть нам проблеми. Зараз вирішують питання логістичного доступу до міст, які потребують гумдопомоги".

15:24 НАТО не закриватиме небо над Україною та не вводитиме наземні війська. Таке рішення ухвалили на засіданні НАТО 4 березня.

14:55 Після Novus бойкотувати Coca-Cola за відмову йти з ринку рф почав Varus.

14:46 У тимчасово окупованому Мелітополі мешканці виходять на проукраїнський протест.

14:19 Компанія "Новус" більше не співпрацює з компанією Coca-Cola, так як вони продовжили працювати на території агресора та йти з їх ринку не збираються.

14:05 Країни-учасниці НАТО можуть розглянути питання щодо закриття неба для польотів вже у п'ятницю, 4 березня.

14:03 Рада ООН створила міжнародну комісію з розслідування російських військових злочинів проти українців.

13:39 "У нас немає жодних недобрих намірів щодо наших сусідів", — заявив путін і закликав сусідні країни "не нагнітати" та співпрацювати.

13:27 Росія вже витратила 95% своєї сили в атаках на Україну.

13:18 У Херсонській області відключили мобільні мережі Vodafone та Київстар, повідомляє голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута.

13:02 В Очакові Миколаївської області через авіаудар палає 500 квадратних метрів складських приміщень, — загасити не можуть, оскільки обстріл триває.

12:51 У рф заблокували за "поширення помилкової інформації" видання BBC, "Голос Америки", "Радіо Свобода" та Deutsche Welle.

12:31 Село Чайки Київської області після обстрілу російських окупантів.

11:44 Під Волновахою підрозділи протиповітряної оборони Об’єднаних сил збили російський Су-25.

Під Волновахою збили російський Су-25

11:35 Під Миколаєвом окупанти розстріляли директора школи.

11:22 Україна просить Міжнародний комітет Червоного Хреста терміново сприяти у створенні гуманітарних коридорів.

10:59 Зеленський записав нове відеозвернення.

Російські танкісти навмисно обстрілювали Запорізьку АЕС, через що потрібно терміново посилити санкції проти росії, закрити небо над Україною. Загинуло вже 9200 росіян, але окупанти готують постановочну акцію за рф у Херсоні.

10:42 НАТО вважає повідомлення про бої навколо запорізької АЕС підтвердженням необхідності термінового завершення бойових дій, — Столтенберг

10:39 Держдума рф прийняла закон про кримінальне покарання за "фейки" про дії російських військових, — людям загрожує до 15 років колонії.

10:33 Під Затокою протиповітряна оборона успішно збила російський літак. Пілот катапультувався, його шукають.

10:28 Війська рф почали застосовувати заборонені Женевськими конвенціями касетні бомби у мирних містах України.

10:14 На Миколаївському напрямку українські військові успішно відбили трофей у окупантів, зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцир-С1".

09:49 Окупанти розбомбили 25-й ліцей у Житомирі.

09:34 За підсумками 8 діб втрати російської армії перевищили 10 тис. вбитими та пораненими. До Збройних Сил у якості трофеїв поступило чи не більше танків та бронемашин, ніж останні 8 років надходило від українського ОПК, — Резніков.

09:13 У репортаж росЗМІ із Гостомелю потрапила знищена "Мрія".

знищена "Мрія"

09:02 На ранок 4 березня росія втратила в Україні вже 9166 людей.

08:44 Українці успішно витіснили росіян від Гостомелю, — у місті залишилося багато знищеної техніки та загиблих окупантів.

08:22 The Times повідомляє, що за останній тиждень на президента Зеленського було як мінімум три спроби замаху.

08:19 Майданчик Запорізької АЕС захоплений військовими силами рф.

08:13 Бійці 72 омбр ЗСУ покрошили ворога у селищі Перемога, що під Броварами.

07:57 Boeing виділяє $2 мільйони доларів США гуманітарної допомоги Україні. Раніше компанія припинила роботу з російськими авіакомпаніями, постачання комплектуючих та технічну підтримку росії.

07:45 Така обстановка в евакуаційному поїзді Харків-Львів:

07:23 Росіяни зазнають втрат на всіх напрямках і стягують додаткові сили для продовження наступу на Україну, — ранкове зведення Генштабу ЗСУ.

06:58 Рівень радіації в Україні не перевищено.

06:38 Новини щодо пожежі на Запорізькій АЕС обвалили курс Bitcoin.

06:32 Пожежу в учбово-тренувальному корпусі Запорізької АЕС у м. Енергодар ліквідовано. Жертв та постраждалих немає.

06:30 Сервіс оренди житла Airbnb більше не працюватиме в росії та Білорусі, — раніше компанія вирішила надати притулок для 100 тисяч українців, які були змушені покинути свої домівки.

06:24 Заступник держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд заявила: "Санкції закінчаться, якщо росія закінчить цю війну, допоможе відбудувати Україну, відновить мир, визнає суверенітет та територіальну цілісність цієї країни, а також її право на існування".

05:55 В ДСНС відзвітували, що їм вдалося локалізувати пожежу на ЗАЕС. Всього вогонь зайняв 2 тисячі кв.м площі. Попередньо ні жертв, ні постраждалих немає.

05:20 За інформацією ДСНС України, пожежники нарешті отримали змогу ліквідувати пожежу на станції в Енергодарі. Відомо, що до цього залучать 40 осіб та 10 одиниць техніки.

05:00 Зеленський мав розмову з Байденом та Джонсоном щодо ситуації навколо ЗАЕС. Україна вимагає закрити небо над нашою територією, однак НАТО відмовляється, бо тоді доведеться збивати російські літаки.

04:22 Представники АЕС, Енергоатому та міністерства енергетики виступили із тривожними заявами щодо ситуації в Енергодарі. Йдеться про загрозу не лише для України, а й для усієї Європи. Техногенна катастрофа не залишиться без наслідків.

04:00 Зеленський записав термінове звернення до світу щодо того, що відбувається на Запорізькій АЕС

"Жодна держава, крім росії, не обстрілювала атомні блоки. Це вперше в нашій історії, в історії людства держава-терорист вдалася і до ядерного терору", — сказав він.

02:36 Внаслідок обстрілу сталася пожежа на території Запорізької АЕС. Повідомляється про влучення в перший енергоблок.

01:40 Бої за Запорізьку АЕС продовжуються.

"Існує реальна загроза ядерної небезпеки", — повідомив мер міста Дмитро Орлов.

00:56 За даними Командування Повітряних Сил ЗСУ, противник за 3 березня втратив ще три літаки

Нагадаємо, що росіяни напали на Україну рано-вранці 24 лютого, — події перших двох днів ми транслювали онлайн у матеріалі "Війна: Путін намагається взяти Київ, армія РФ зазнає великих втрат в Україні ".

Події 26 лютого, третього дня російського вторгнення в Україну, ми розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була обстановка 27 лютого – розписали погодинно у статті "Війна – день 4: путін не очікував, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну".

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну".

Про те, як Україна прожила 1 березня, можна ознайомитись у статті "Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч".

Події 2 березня ми розписували у матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені і на помсту прасують міста України".

Інформація за 3 березня доступна у трансляції: "Війна – день 8: путінські війська перетворюють міста України на руїни, але не можуть просунутися вглиб країни"