За знищення росіян українцям відтепер нічого не буде - навіть штрафу

Читать на русском
Автор
6135
Знищувати загарбників під час воєнного стану дозволено усім цивільним громадянам
Знищувати загарбників під час воєнного стану дозволено усім цивільним громадянам. Фото mil.in.ua

Українів за знищення російських окупантів до кримінальної відповідальності притягувати не будуть.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє всім жителям України використовувати зброю для відсічі окупантів під час воєнного стану. До кримінальної відповідальності за вбивство російських загарбників українців притягувати не будуть.

Мова про законопроєкт № 2114 "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України", який Верховна Рада підтримала ще 3 березня, передає "Телеграф".

Про що йдеться у законі?

Законом передбачено, що на час дії воєнного стану в Україні цивільні громадяни можуть брати участь у відсічі російських окупантів і отримати для цього вогнепальну зброю та боєприпаси до неї у встановленому МВС порядку.

При цьому застосування зброї цивільними здійснюється аналогічно до застосування зброї військовослужбовцями, які дають відсіч збройній агресії проти України. Цивільним дозволяється використовувати нагородну, спортивну, мисливську зброю, на яку вони мають необхідні дозволи. Кримінальна відповідальність за вбивство окупантів не передбачається.

Однак, по завершенню воєнного стану в Україні усі цивільні особи у 10-денний термін будуть зобов'язані здати отриману вогнепальну зброю і невикористані боєприпаси до неї до органів Нацполіції, а вже у разі порушення цієї вимоги загрожує кримінальна відповідальність.

Раніше "Телеграф" повідомляв, хто та яку зброю може купити за новим законом та які ще нюанси треба знати.