Війна - день 31: штурм Славутича, визволення Тростянця та важлива промова Байдена

Читать на русском
Автор
21182
Війна триває вже 31 день
Війна триває вже 31 день

Оперативно про головне 26 березня

В Україні розпочався 31 день з моменту початку повномасштабного військового вторгнення росії. За цей час безліч українських міст та сіл постраждали від регулярних ракетних обстрілів та ударів російської авіації, які забрали життя безлічі мирних жителів нашої країни. Проте величезні втрати зазнали й окупанти, адже кількість убитих російських солдатів вже перевищила 16 тисяч, що змушує багатьох з них відмовлятися виконувати накази командування. Це змусило російську владу терміново шукати резерви в інших країнах, наприклад виводити їх з окупованих областей Грузії, а також залучати найманців. У західних ЗМІ навіть повідомляють, що кривавий диктатор Володимир Путін готовий залучити до війни в Україні бойовиків "Хезболли". Тим часом у США не виключали, що Росія здійснить напад і на країни НАТО.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформуватиме про найважливіші події, що відбулися в Україні 26 березня, а оперативніше можна отримувати інформацію в нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 У Лук'янівці (Київська область) батальйон білоруських добровольців розгромив колону російських окупантів

22:00 Українські військові повністю визволили місто Тростянець (Сумська область) від російських окупантів.

20:00 Джо Байден у своїй "історичній промові" у Варшаві сказав, мабуть, лише дві важливі речі — що війна не закінчиться за лічені дні або місяці, і що диктатор путін, який її розв'язав, не повинен залишатися при владі.

Тим часом, повідомляється про повне звільнення українськими воїнами Трускавця в Сумській області. Як пише військовий експерт Микола Бєлєсков, "Звільнення Тростянця 93 ОМБр це ще крок до того, щоб наблизитися до траси Суми-Київ (Н 07), на яку зав'язані постачання ворожого угруповання під Києвом. Тобто локальний успіх може мати важливі оперативні та стратегічні наслідки у перспективі".

19:00 На Кавказі гаряче! Росія заявляє, що Азербайджан у Нагірному Карабаху пішов в атаку, влада невизнаної "республіки" заявила про введення воєнного стану.

По Львову завдано нового ракетного удару: місцеві повідомляють про вибухи.

18:00 Президент США Джо Байден знайшов нове слово, щоб охарактеризувати російського диктатора — він назвав путіна "м'ясником".

"Напоролися на вогонь ППО": українські зенітники знищили бомбардувальник та безпілотник ворога.

У зайнятому росіянами Мелітополі з'явилися танки ще однієї країни — Південної Осетії.

17:00 Росія проводить військові навчання на спірних з Японією Курильських островах одразу за кілька днів після припинення мирних переговорів між країнами.

У Львові прогриміли сильні вибухи. Очевидці повідомляють, що одна з ракет потрапила до житлового будинку. Мер міста Андрій Садовий підтвердив ракетний удар у Львові.

16:00 Російські війська оточили Чернігів. З міста складно вивезти поранених та доставити гуманітарну допомогу. "Простіше порахувати ті будинки, які ще вціліли. Убито понад 200 мирних людей", — заявив мер.

15:00 Під Харковом російські окупанти, які кричать, що "борються в Україні з нацизмом", зруйнували меморіал жертвам Голокосту. Додати тут нічого.

14:00 Президент США Джо Байден зустрівся з головою МЗС України Дмитром Кулебою та міністром оборони Олексієм Резніковим. За словами Кулеби, Байден запевнив його, що підтримка США України продовжуватиме зростати.

13:00 У Києві знову посилили комендантську годину. Він триватиме більше доби: з 20:00 сьогоднішнього вечора до 7:00 ранку понеділка – 28 березня. UPD: Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що посилена комендантська година на неділю не вводитиметься. Люди можуть виходити зі своїх будинків цього дня.

12:00 Мера Славутича відпустили. Він з'явився на площі перед мітингувальниками та озвучив городянам вимоги російських окупантів. Так, російські військові вийдуть із міста, але залишають один блокпост. Перед цим вони заїдуть у військкомати, поліцейські дільниці та заберуть зброю.

11:00 Володимир Зеленський виступив на 20 Дохійському міжнародному форумі та закликав до створення реальної реформи механізмів ООН для забезпечення гарантій безпеки країн.

Мер Славутича викрадений окупантами, а городян розганяють стріляниною (відео).

10:00 Американська розвідка повідомила, чи справді росіяни збираються штурмувати Київ.

ЗСУ показали відео чергового збитого літака окупантів.

На Київщині, у місті Славутич, яке просто зараз атакують російські війська, місцеві жителі вийшли на мітинг на підтримку України.

09:00 Франція, Туреччина та Греція хочуть взяти участь в евакуації людей з Маріуполя. Для цього президент Франції Еммануель Макрон уже провів переговори з мером Маріуполя та українською владою.

А на польському ТБ вже заговорили про те, щоб забрати у Росії Калінінградську область, яка раніше належала Пруссії та Польщі.

08:00 Україна змусила армію путіна різко скоротити використання літаків — висновки британської розвідки.

7:00 Згідно з ранковим зведенням Генштабу ЗСУ, російська армія не має особливих успіхів у просуванні або атаках за основними напрямками фронту. При цьому у Херсонській, Запорізькій та Донецькій областях з'явилися зосередження росгвардії. Вони, згідно з даними розвідки, призначені для придушення мирних проукраїнських мітингів, на які місцеві жителі виходять з початку військових дій.

6:00 Після обстрілу військової частини в Житомирі, було затримано двох коригувальників вогню. За словами мера Житомира Сергія Сухомліна, вони вже давно жили у місті. Він закликав усіх бути пильними.

5:00 Anonymous злили у відкритий доступ базу російського Центробанку. 28 гігабайтів конфіденційних документів потрапили до мережі

3:50 У Польщі відбулася масштабна акція на підтримку України. Частина учасників лягла на землю, щоб продемонструвати, скільки мирних жителів убила росія під час вторгнення до нашої країни.

2:00 Український журналіст Андрій Цаплієнко отримав поранення, коли російська артилерія обстріляла гуманітарний коридор під Черніговом.

1:00 Компанія Maxar показала, як виглядає БДК "Саратов" після зустрічі з українською ракетою у Бердянську

Нагадаємо, події перших двох днів "Телеграф" транслював онлайн у матеріалі "Війна: путін намагається взяти Київ, армія Росії зазнає великих втрат в Україні".

Третій день російського вторгнення до України – 26 лютого – розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була ситуація 27 лютого – розписали погодинно у статті: "Війна – день 4: шляхи не очікували, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну".

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну".

Про те, як Україна прожила 1 березня, можна ознайомитись у статті: "Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч".

Події 2 березня ми розписували у матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені та у помсту руйнують міста України".

Інформація за 3 березня доступна у текстовій трансляції: "Війна – день 8: путінські війська перетворюють міста України на руїни, але не можуть просунутися вглиб країни".

А про події 4 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 9: Росія обстрілює мирні міста, але втрачає техніку пачками".

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 5 березня у матеріалі: "Війна — день 10: над росією опускається завіса, ЗСУ збивають літаки, а пілотів беруть у полон".

З даними за 6 березня можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 11: росія втрачає літаки і в помсту бомбить українські міста".

Події 7 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 12: нові переговори, жорстокі бої та поява міст-героїв".

Інформація за 8 березня доступна за посиланням: "Війна — день 13: росіяни "вітають" українок із 8 березня бомбардуваннями міст та вбивствами".

Про події 9 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 14: Росія йде у дефолт, але продовжує вбивати мирних українців".

Тестова трансляція бойових дій в Україні за 10 березня доступна у матеріалі "Телеграфа": "Війна — день 15: бомбардування України продовжується, а українцям дозволили вбивати окупантів".

Події російсько-української війни 11 березня відбито у матеріалі: "Війна — день 16: окупанти вдарили по Заходу України і тероризують мирних жителів".

Про те, що відбувалося в суботу, 12 березня, можете ознайомитись у статті за посиланням: "Війна – день 17: перші офіційні дані про втрати України та продовження боїв".

Інформація за 13 березня доступна у матеріалі: Війна – день 18: росіяни втрачають війська та вдарили крилатими ракетами по Яворівському полігону.

Події 14 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 19: росіяни продовжують бомбардувати міста України, а путін уже побіг на уклін до Китаю".

Про те, що відбувалося 15 березня, можна дізнатися у нашій статті: "Війна – день 20: до росіян повільно приходить прозріння, а окупанти продовжують обстріл мирних міст України".

Інформацію за 16 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 21: обстріл театру у Маріуполі, виступ Зеленського у Сенаті та перші деталі мирного договору".

Події 17 березня доступні у матеріалі: "Війна — день 22: світ вимагає від росії припинити війну, але міста України продовжують зазнавати обстрілів".

Події російсько-української війни за 18 березня "Телеграф" розписав у матеріалі: "Війна — день 23: росія майже повністю відрізана від світу, але кривавий терор в Україні не закінчує".

Про те, що відбувалося 19 березня, можна дізнатися у статті: "Війна — день 24: країни формують "антипутинський щит", але окупанти продовжують знущатися з України".

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 20 березня у матеріалі: "Війна — день 25: росіяни втрачають перевагу в небі України, але продовжують обстрілювати мирне населення".

Події російсько-української війни за 21 березня доступні у матеріалі: "Війна — день 26: путін готові кинути російських дітей на війну, а росія влаштовує нові провокації та обстріли".

Інформацію за 22 березня читайте у матеріалі: "Війна — день 27: Захід заговорив про системи ППО для України, доки окупанти кидають бомби на українські міста".

Про те, як розвивалася ситуація 23 березня можна дізнатися у трансляції: "Війна — день 28: росія вже втратила в Україні більше, ніж за всі роки в Афгані, але продовжує агресію"

З подіями 24 березня можна ознайомитись у матеріалі:"Війна — день 29: уже минув місяць від початку провального нападу росії на Україну"

Інформацію за 25 березня можна дізнатися за посиланням: "Війна — день 30: Чорнобаївка-10, обстріл українських міст, російські кораблі йдуть на дно"