Війна – день 49: в Україні затримали Медведчука, США та Німеччина обіцяють зброю, а путін гне свою лінію

Читать на русском
Автор
6680
Головні новини України за 13 квітня
Головні новини України за 13 квітня. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за день

Завершується сьомий тиждень війни, оголошений росією Україні. Російські війська продовжують завдавати артилерійських, ракетних та бомбових ударів по українських населених пунктах і вбивати мирних українців, а також намагатися атакувати позиції військовослужбовців ЗСУ на Донбасі. Тим часом головний злочинець сучасності, російський диктатор Володимир Путін разом зі своїм спільником невизнаним президентом Білорусі Олександром Лукашенком продовжують гнути свою лінію щодо розв’язаної ними війни та звірств, які творили російські солдати в захоплених українських містах. У самій же Україні затримали проросійського політика-втікача, кума путіна Віктора Медведчука. Світ й надалі підтримує Україну у протистоянні з росією: і в США і, що ще цікавіше, у Німеччині заявили, що поставлятимуть зброю Україні.

У цій текстовій трансляції Телеграф повідомляє про найважливіші події, що відбуваються в Україні 13 квітня. Більш оперативна інформація доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В американських ЗМІ повідомили, що США готуються передати Україні розширені розвідувальні дані. Видання The Wall Street Journal спочатку повідомило, що це необхідно для того, щоб ЗСУ змогли самостійно деокупувати Крим та Донбас, проте пізніше ця інформація була видалена.

22:00 Найбільший російський бойовий корабель у Чорному морі, крейсер "Москва", був уражений двома українськими ракетами "Нептун".

21:00 У Генштабі повідомили, що росія готується вдарити по Донбасу і для цього проводила примусову мобілізацію в ОРДЛО. При цьому деякі формування мають значні проблеми із забезпеченням озброєнням, боєприпасами та медикаментами.

20:00 У місті Мелітополь Запорізької області почалася справжня партизанська війна. Невідомі патріоти за кілька тижнів ліквідували десятки військовослужбовців ворожої армії.

Тим часом омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що в Херсоні росіяни облаштували в'язницю-катівню по типу донецької "Ізоляції".

19:00 У путіна натякнули, що побоюються обміну Медведчука. Тим часом дружина Медведчука, Оксана Марченко, випустила відео з проханням звільнити чоловіка — примітно, що Марченко дуже складно впізнати.

Глави Естонії, Латвії, Литви та Польщі зустрілися з Володимиром Зеленським.

18:00 Президент України Володимир Зеленський звернувся до світової спільноти із закликом допомогти зупинити росію у її намірах захопити Україну та Європу. Для цього глава держави просить у міжнародної спільноти зброю.

Президент опублікував список із семи видів озброєння, якого потребує українська армія, зокрема:

  • артилерійські установки (калібр 155 мм) та боєприпаси;
  • артилерійські снаряди (калібр 152 мм). Якомога більше;
  • реактивні системи залпового вогню: "Град", "Ураган" або американський M142 HIMARS;
  • БТР (бронетранспортери, бойові машини піхоти тощо);
  • танки (Т-72, ​​американські чи німецькі аналоги);
  • системи ППО (С-300, "Бук" або подібні сучасні західні системи протиповітряної оборони);
  • бойова авіація.

Зеленський додав, що росія не планує зупинятися на Україні та відверто говорить про те, що у її планах наступ на Європу.

17:00 дмитро пєсков натякнув, що кремль не надто поспішає говорити про обмін Віктора Медведчука, якого 12 квітня затримали під час спецоперації СБУ.

Двоє винищувачів окупантів збито в небі над Харківщиною.

Німеччина схвалила постачання важкого озброєння Україні, винищувачі від Словаччини на черзі.

16:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що не планує візит до Києва і "збитий з пантелику" через те, що українська влада відмовилася прийняти німецького президента Франка-Вальтера Штайнмайєра.

У Кремлі заявили, що не всі викрадені з України діти знають "язик" – їх планують переучувати. Крім того, російське Міністерство освіти готує закон, згідно з яким дозволять передавати українських дітей-сиріт з окупованих рф територій у російські сім'ї.

15:00 Росія обіцяє розглядати транспортні засоби США і НАТО, що перевозять озброєння, на території України як законні військові цілі — заступник глави МЗС Росії Рябков.

Велика Британія внесла ще 206 осіб з рф до санкційного списку. Серед них:

  • один із найбагатших громадян росії, очільник ради директорів АФК "Система" Володимир Євтушенков;
  • президент і співвласник компанії "Лукойл" Вагіт Алекперов;
  • посібник бойовиків "ДНР" Герман Кадиров;
  • дружина очільника МЗС рф Марія Лаврова;
  • проросійський політик Віктор Медведчук.

Повний список, який опублікували росЗМІ, додаємо скрінами.

14:00 Після скандалу з тілами в Бучі російські військові спалюють вбитих українців в Маріуполі за допомогою 13 мобільних крематоріїв, а свідків відправляють у фільтраційні табори та знищують, — українська розвідка.

Президенти Польщі, Естонії, Латвії та Литви вже прибули до Києва.

Житомирщина: пізно ввечері ворог завдав ракетного удару по інфраструктурному об'єкту у м. Чуднів. Загиблих та постраждалих немає, — Житомирська ОДА.

13:00 Туреччина виділила кораблі для евакуації людей з Маріуполя і чекає на позитивні зрушення у цьому питанні найближчим часом — міністр оборони Туреччини Хулусі Акар.

У моргах Дніпра зараз перебуває понад 1 500 загиблих російських солдатів, яких ніхто не хоче забирати.

12:00 Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що українці та росіяни — брати. При цьому він відмовився від "посилення риторики" щодо війни в Україні і не використав слово "геноцид". Водночас говорить, що армія рф здійснює систематичні злочини, які варто розслідувати і карати винних.

11:00 Арестович підтвердив, що в Маріуполі 36-та бригада морської піхоти з'єдналась з полком "Азов". Цю інформацію обговорювали ще вчора, однак офіційно коментарів не надавали.

Втрати окупантів на сьогодні:

10:00 Гуманітарних коридорів 13 квітня не буде.

09:00 З початку вторгнення рф в Україні загинула 191 дитина та постраждало ще 349.

08:00 Минулої доби окупанти шість разів намагалися пробитися на Донбасі і продовжують перекидання "добровольців" в Україну, — Генштаб ЗСУ.

6:00 Аналітики The Institute for the Study of War показали свіжі карти боїв по лінії фронту російсько-української війни. Найгарячішим напрямком є схід країни: окупантам вдалося частково захопити територію Маріупольського порту, але ЗСУ все ще чинять жорсткий опір. Також ворог активізувався на Херсонщині.

5:00 Уряд Франції заявив, що заморозив активи підсанкційних росіян на суму 23,7 млрд євро, основна частина з яких належить Центробанку Росії. Крім того, в "чорному списку" опинилася нерухомість на суму понад 573 мільйони євро.

4:00 У Нідерландах затримали вже 20 яхт, які належать росіянам зі списку санкцій. Кому саме вони належать влада країни не сказала.

3:00 У ЗМІ з'явилася інформація, що США готують ще один пакет зброї для України. Зокрема, українським військовим можуть передати важку артилерію.

2:00 Президент США Джо Байден вперше заговорив про геноцид українського народу у контексті вторгнення росії до нашої країни.

1:00 Зеленський запропонував росії обміняти Медведчука на полонених українських військовослужбовців.

00:00 Українські військові вже збили 300 повітряних цілей росіян. Згідно з заявою командування ЗС ЗСУ, попри нельотну погоду, українським ППО вдалося збити російський Су-25.

"А це – 300 ювілейна мета зенітних ракетних військ збита з початку широкомасштабного вторгнення рашистів в Україну", — йдеться у повідомленні

Нагадаємо, що події російсько-української війни за 10 квітня описані у матеріалі: "Війна – день 46: росіяни штурмують схід та південь України, стягують резерви на "битву за Донбас" .

Про те, що відбувалося в Україні 11 квітня, читайте у матеріалі: "Війна – день 47: росіяни перекидають сили на Харків та Дніпро, а Україна посилює армію новою зброєю".

А з найважливішими для України подіями в країні і світі в ракурсі триваючої війни за 12 квітня можна докладно ознайомитися в нашій статті: "Війна – день 48: війська Росії зробили хімічну атаку в Маріуполі і бомбять міста, а у світі чекають дефолту Росії".