Українцям на телефони масово приходить таємнича тривога

Читать на русском
Автор
16965
Попередньо повідомляється про тестування можливості сповіщати людей про тривогу без інтернету
Попередньо повідомляється про тестування можливості сповіщати людей про тривогу без інтернету. Фото Telegram

Поки що ні влада, ні оператори не дають пояснень

Вранці неділі, 17 квітня, на 53-й день повномасштабного вторгнення Росії, мешканці різних регіонів України отримали на свої телефони раптові і, що найголовніше, дуже гучні (чим лякаючі) сповіщення про екстремальний рівень надзвичайної ситуації в країні. Пізніше багато хто вчитався, що це було тестове повідомлення, проте зрозумілішим від цього інцидент не став.

Про ситуацію розповість "Телеграф", посилаючись на реакцію українців у соцмережах.

Надійне джерело новин про війну – підпишись на наш Telegram

Найбільше таких сповіщень, судячи з відгуків, отримали користувачі мобільних операторів lifecell і Kyivstar, однак інших також трохи "потривожило".

Екстрене повідомлення не було тихим або зі звичним звуком для смс. Навпаки — телефон намагався привернути увагу, вібрував і видавав характерні для тривоги сигнали.

Деякі українці щиро перелякалися через подібне "вітання" від власного смартфона. Це й не дивно, враховуючи загальну ситуацію в країні, коли щодня чи не в кожному регіоні спрацьовує сигнал повітряної тривоги.

Проте офіційних пояснень про інцидент немає на сайті чи у соцмережах жодного із українських операторів. Мовчать і основні міністерства. Деякі користувачі мережі припускають, що влада намагається відпрацювати можливість надсилати повідомлення про повітряну тривогу на будь-який смартфон в Україні навіть без спеціальних програм або доступу до інтернету.

"Телеграф" продовжує відслідковувати ситуацію.

Нагадаємо, раніше ми писали, як варто себе захистити, якщо добиратися до бомбосховища далеко, а сигнал повітряної тривоги вже зазвучав. Декілька простих порад можуть зберегти вам здоров’я та життя.

Також "Телеграф" розповідав, як слід говорити з дітьми у укриттях і що їм можна говорити під час сирен. Крім цього ми публікували перелік сайтів, на яких можна завантажити дитячі книги (і аудіо в тому числі), щоб відволікти ваше чадо від війни.