Війна - день 69: росіяни тиснуть на Сході, а в Україну вже прямує важка артилерія зі США

Читать на русском
Автор
8148
Українські міста продовжують страждати від атак ворожої армії
Українські міста продовжують страждати від атак ворожої армії. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за 3 травня

В Україні розпочався 69-ий день війни з російськими військовими. На сході країни ворожа армія продавлює позиції українських військових на південний захід до Лиману. При цьому багато військ росіян застопорилися на позиціях, відповідних лінії розмежування з ОРДЛО до початку масштабного вторгнення. При цьому окупанти продовжують зазнавати серйозних втрат — стало відомо, що начальник генштабу російської армії Валерій Герасимов міг бути поранений, а інші високопоставлені офіцери вбиті під час атаки ЗСУ по позиціях росіян в Ізюмі. Однак це далеко не всі хороші новини про наших військових. Так, в Україну наприкінці цього тижня надійде ще 5000 протитанкових ракет Javelin, які для оборони від російських загарбників нашій країні надали США. Тим часом Єврокомісія планує включити у шостий пакет санкцій проти росії нафтове ембарго — країнам, які виступали проти цього — Угорщина та Словаччина — запропонують інші умови.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі за 3 травня. Оперативна інформація також доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Іще один ракетний удар — на цей раз по Арцизу Одеської області, повідомив мер міста Сергій Парпуланський. Подробиць поки немає.

Ворожа ракета влучила в одну з залізничних підстанцій біля вокзалу у смт Воловець, інформація про жертв уточнюється, на об'єктах у радіусі 500 м вибито вікна, уламки ракети пошкодили автомобілі поблизу, повідомили у Закарпатській ОВА.

22:00 Офіційне повідомлення ОК "Південь": "Ворог здійснив черговий ракетний удар по кільком регіонам України. На південному напрямі це зокрема Одещина і Кіровоградщина. Двома випущеними з Каспійського напрямку ракетами влучено по залізничній інфраструктурі Кіровоградщини, нажаль є загиблі та поранені. Ще три ракети, спрямовані на Одещину, збиті силами ППО".

Також є приліт ракети в інфраструктурний об’єкт у гірському районі Закарпаття. "На місці працюють служби, уточнюємо інформацію щодо пошкоджень та можливих жертв", – повідомив очільник ОДА Віктор Микита.

Летальна автопригода за участю бензовоза, маршрутного автобуса та легковика сталася близько 19:20 на автодорозі "Київ-Чоп" неподалік села Ситне Дубенського району: 16 людей загинули, 6 постраждали.

21:00 Росіяни масово криють Україну ракетами:

Повідомляється про вибухи в Хмельницькій області, Дніпрі та області, Вінниці, Одесі та Кіровоградській області, у Львові та Київській області.

Частина вибухів – робота нашої ППО (1 збита ракета в Одесі та 2 – над Вінницею), проте вже підтверджено вибухи у Львові та Кіровоградській області.

20:00 Мобільний оператор "Vodafone Україна" відновив 71% покриття мобільного зв'язку в Херсонській області.

19:00 Внаслідок обстрілу окупантами Авдіївського коксохімічного заводу загинули щонайменше 10 людей, ще 15 поранено — Донецька ОВА

Словацька компанія оборонної промисловості Konstrukta Defence розпочинає ремонт та модернізацію військової техніки України, повідомив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь.

18:00 Всього з заводу "Азовсталь" евакуювали 156 людей. Ще кілька сотень людей залишаються на території підприємства — Верещук.

Фінський залізничний оператор VR Group до кінця 2022 року має намір повністю припинити вантажний залізничний трафік із рф.

17:00 Цілу ніч по території заводу "Азовсталь" працювала ворожа корабельна артилерія, ствольна артилерія, скидалися надважкі авіабомби. Внаслідок цих злочинних дій загинули двоє цивільних жінок, близько 10 громадян отримали поранення різної тяжкості. Станом на зараз відбувається потужний штурм території "Азовсталі", за підтримки бронетехніки, танків, зі спробами висадки десанту, за допомогою катерів та великої кількості піхоти, заявив командир полку "Азов" капітан Святослав Паламар у терміновому відеозверненні.

Рада прийняла законопроєкт про обмеження обігу вироблених у росії та Білорусі антибіотиків.

Координаторка системи ООН в Україні Оснат Лубрані підтверджує, що операція з безпечного виходу групи мирних жителів з Маріуполя пройшла успішно.

"Люди, з якими я подорожувала, розповідали мені розриваючі сердце історії про пекло, через яке вони пройшли. Я думаю про людей, які залишаються в пастці. Ми зробимо все можливе, щоб допомогти їм", — написала вона.

16:00 Генеральний прокурор Ірина Венедіктова:

  • Після звільнення Ірпеня від російських окупантів, у місті було виявлено 290 тіл мирних мешканців. З них 161 чоловік, 73 жінки, 1 дитина та 53 людських останків. Впізнано поки лише 185 тіл. Причиною їх смерті є осколкові і вогнепальні поранення. 5 осіб – черепно-мозкові травми і навіть вплив голоду. Отримано інформацію щодо 7 розстрілів мирних громадян та місць їх захоронення, 5 мирних мешканців були розстріляні у дворі багатоповерхівки на вул. Білокур та в приміщенні дитячого центру розвитку.
  • Щодо інфраструктури: встановлено 885 повністю зруйнованих будівель. 2738 – частково зруйновані. 8651 – поверхнево пошкоджені. Встановлено 6 місць розташування ворожих позицій.

Президент Франції Емманюель Макрон більше двох годин розмовляв телефоном із російським диктатором путіним

15:00 Зрадник, екс-нардеп Олег Царьов отримав вирок – заочно його засудили до 12 років в'язниці.

Завод "Азовсталь" у Маріуполі зазнав чергової атаки ворога, росіяни використовують різні види озброєння. Внаслідок багатогодинного бомбардування на території заводу почалася масштабна пожежа. Захисники Маріуполя закликають втрутитися у ситуацію президента Зеленського.

14:00 Борис Джонсон звернувся до Ради, за ним уперше з початку вторгнення перед парламентом виступив Зеленський.

Російські окупанти у розмовах між собою почали говорити про ймовірні терміни закінчення бойових дій на території України. Кінцевою датою війни, за інформацією української розвідки, може стати вересень 2022 року.

13:00 Україна не планує відмовлятися від ідеї щодо вступу до НАТО, заявила віце-прем'єр Ольга Стефанишина.

12:00 Папа Римський "здав" прем'єра Угорщини: той знає, коли має закінчитись війна.

У Рубіжному Луганській області російські окупанти повністю розбомбили елеватор із сучасним обладнанням. Це може свідчити плани росіян влаштувати в Україні справжній голод.

11:00 За останні 2 доби ЗСУ ліквідували майже 20 ворожих БПЛА загальною вартістю близько 2 млн доларів", — головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

На сьогодні росія вже втратила в Україні вже 24 200 осіб:

Втрати росії в Україні на 03.05.2022
Втрати росії в Україні на 03.05.2022

10:00 В окупованому Мелітополі прогримів вибух.

Неподалік Миколаєва на звільненій від окупантів території знайшли тіла двох убитих українців — їх перед смертю мучили і катували.

09:00 На сьогодні вже 220 дітей загинули через збройну агресію росії проти України, ще понад 406 постраждали, — ювенальні прокурори.

08:00 Арестович вважає, що росія не проводитиме "референдум" на Херсонщині, — у окупантів інші плани.

У Генштабі ЗСУ показали яскраве відео знищення ворожої техніки:

07:00 росія перекинула з-під Воронежа в Україну ще 17 танків та 60 одиниць БМП-1, їх зняли зі зберігання у Богучарі, — зведення Генштабу ЗСУ.

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна сьогодні 03.05.2022

5:00 У Пентагоні кажуть, що США вже передали 70 із 90 гаубиць М-777 до рук українських військових, також вже було передано 140 тисяч снарядів до них. Ще стільки ж поставлять найближчим часом.

3:00 Британія готує новий пакет воєнної допомоги Україні. До нього увійдуть засоби РЕБ, контрбатарейні радари, прилади нічного бачення та інше.

1:00 У російському Білгороді знову щось вибухнуло.

00:00 За добу 2 травня протиповітряною обороною Повітряних Сил та Сухопутних військ збито вісім повітряних цілей:

  • 1 БПЛА "Форпост"
  • 7 "Орлан-10".

Протягом доби пілотована авіація окупантів фактично не входила до зони дії українського ППО. Водночас противник продовжує завдавати ракетних ударів, нарощує в повітряному просторі України присутність безпілотних літальних апаратів.

Нагадаємо, що інформація про події в Україні за 30 травня доступна у матеріалі: "Війна — день 66: ЗСУ перейшли у контрнаступ на Харківщині, а росія стає ближчою до статусу країни-вигнанця".

А про те, що відбувалося в Україні 1 травня, читайте у трансляції: Війна — день 67: ЗСУ звільнили ключовий населений пункт, а росіяни продовжують бомбити Одесу.

Про ситуацію в країні за 2 травня можна прочитати у новині: "Війна — день 68: евакуація з Маріуполя та спроби прорвати оборону ЗСУ на Донбасі та під Херсоном".