Війна - день 73: росіяни готуються до 9 травня, а світ попереджає путіна про наслідки

Читать на русском
Автор
6834
ЗСУ боронять українські міста від загарбників
ЗСУ боронять українські міста від загарбників. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за 7 травня

Україна протистоїть російським загарбникам 73 дні поспіль. За останню добу українським військовослужбовцям на Харківському напрямку вдалося відновити контроль над п'ятьма населеними пунктами та ще далі відкинути окупантів. А судячи з останньої карти боїв від британської розвідки, ворожа армія взагалі затихла на кількох напрямках. Цілком ймовірно, що окупанти активно готуються до 9 травня — припускають, що цього дня путін може оголосити Україні війну. У зв'язку з цим міжнародна спільнота, яка підтримує Україну, вже зробила низку важливих заяв, попередивши кривавого диктатора про наслідки його жорстоких планів.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі за 7 травня. Оперативна інформація також доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський заявив, що всі цивільні, які ховалися на "Азовсталі" в Маріуполі, евакуйовані, і на наступному етапі евакуаційної місії мають бути виведені поранені військові та медики.

22:00 У селі Білогорівка поблизу Лисичанська ворог скинув авіабомбу на школу, де перебувало близько 90 людей, 30 мешканців уже врятували з-під завалів, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Українські правоохоронці оголосили про підозру у державній зраді голові смт Старий Салтів (Харківська обл.) Едуарду Коновалову, повідомив голова ОВА Олег Синегубов.

21:00 За суботу в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" українські захисники під час відбиття 7 російських атак знищили:

  • особового складу – 107;
  • танків – 8;
  • БТР – 1;
  • БМП – 11;
  • МТЛБ – 4;
  • АТТ – 5;
  • БПЛА – 2.

Російські окупанти обстріляли з "Градів" м.Привілля, через що загинули двоє дітей, жінка та ще дві дитини важко поранені, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

20:00 З "Азовсталі" у Маріуполі було евакуйовано всіх жінок, дітей та людей похилого віку, повідомила Ірина Верещук.

19:00 Українські захисники повернули під свій контроль населений пункт Циркуни на Харківщині.

18:00 Влада Одеси повідомила подробиці нового ракетного удару росіян по місту. За допомогою стратегічної авіації окупанти випустили по місту 6 ракет, кілька з них потрапили в цивільну інфраструктуру.

Тим часом, Міноборони Великобританії випустило чергову щоденну карту боїв в Україні.

17:00 У тимчасово окупованому місті Токмак (Запорізька область) помер міський голова Ігор Котелевський. ЗМІ пишуть про можливе самогубство.

16:00 У держдумі рф назвали нову умову закінчення "спецоперації" в Україні — кажуть, закінчать, коли "дійдуть до польського кордону".

15:00 Масований ракетний удар завдано одразу по кількох регіонах України. На жаль, є прильоти в Одесі, жителі повідомляють про вибухи та сильний дим.

14:00 Окупанти вирішили тимчасово перейменувати українське місто.

13:00 Журналіст Максим Мединський загинув на фронті, захищаючи Батьківщину у лавах Збройних Сил України.

12:00 Коли закінчиться війна в Україні та чи буде ядерний удар – головне з інтерв'ю Йєнса Столтенберга для Welt Am Sonntag.

11:00 Українські захисники на підприємстві "Азовсталь" у Маріуполі багато днів тримають кругову оборону від переважаючих сил ворога. Серед героїв є дівчата. Одна з них — Пташка, що підкорила серця українців своїм співом у підземних укриттях на заводі. Як стало відомо журналістам, дівчину звуть Катерина, вона родом із Тернопільської області.

10:00 На Полтавщині "приліт" від окупантів. Пошкоджений об'єкт інфраструктури в Карлівці.

09:00 З передової повідомляють про наступ на Вугледарському напрямку.

Вугледар на карті
Вугледар на карті

Також МВС публікує дані про злочини рф в Україні — загинули 223 дитини.

Злочини рф в Україні

07:00 На ранок карта бойових дій в Україні виглядає так. На Харківщині ворога вдається відсувати все далі.

Карта бойових дій в Україні 7.05.2022
Карта бойових дій в Україні на 7 травня

В цей час росіяни намагаються розвідати українські позиції поблизу Ізюма, повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні. В районі Циркунів та Руських Тишок вони підірвали три мости, щоб уповільнити контрнаступ українців. На півдні в цей час українські захисники знищили ворожий склад з боєприпасами та багато техніки окупантів.

Зведення генштабу ЗСУ 7.05.2022
Зведення генштабу ЗСУ 7.05.2022

05:00 Минулої доби російські окупанти втратили в зоні Оперативного командування "Південь" 21 солдата та 7 одиниць техніки, у тому числі БПЛА "Орлан", 4 самохідні гаубиці, реактивна система залпового вогню "Град" та зенітно-ракетний комплекс "Тор" (підготовлений до роботи на о. Зміїний).

04:00 До санкційного тиску на рф готується приєднатися Чорногорія.

02:00 Держсекретар США Ентоні Блінкен санкціонував надання Україні додаткових американських озброєнь, техніки та матеріалів на суму 150 мільйонів доларів, щоб зміцнити її оборону та протистояти настанню росії на сході.

Китай, по суті, приєднався до технологічної блокади росії. Китайські техногіганти різко скоротили свої поставки в рф: у березні в порівнянні з лютим ввезення ноутбуків впало на 40%, смартфонів — на 66%, телекомобладнання — на 98%.

01:00 Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні попередив українців про небезпеку найближчими днями.

00:00 6 травня протиповітряною обороною Повітряних Сил та Сухопутних військ Збройних Сил України збито щонайменше 14 російських безпілотників "Орлан-10".

Президент США Джо Байден заявив про виділення додаткової військової допомоги Україні, зокрема снарядів та радіолокаційних станцій.

Нагадаємо, що про ситуацію в країні за 4 травня можна прочитати у новині: "Війна — день 70: росіяни рвуться на "Азовсталь" та вдарили ракетами по великих містах".

Інформація про події в Україні за 5 травня доступна у трансляції: "Війна — день 71: росіяни б'ють ракетами по містах України, а "режиму путіна" пророкують поганий і швидкий кінець".

Ознайомитися з новинами за 6 травня можна у матеріалі: "Війна – день 72: ЗСУ ведуть контрнаступальні дії, з Маріуполя вивезли 500 цивільних".