Війна - день 78: росіяни відходять від Харкова, але тримаються за Донбас

Читать на русском
Автор
6917
ЗСУ продовжують тримати оборону
ЗСУ продовжують тримати оборону. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за 12 травня

Україна протистоїть російським загарбникам 78 днів поспіль. За останню добу українським військовим вдалося відтіснити окупантів ще далі від Харкова та звільнити кілька населених пунктів у області. При цьому російські сили стягуються від Ізюма на північ, щоб не дозволити звільнення нашої країни й не дати відкинути їх до кордону. Підступними виявилися окупанти й на півдні України — за їх вказівкою колаборанти озвучили ініціативу приєднати тимчасово окуповану Херсонську область до складу росії, на що отримали різку відповідь від Офісу українського президента. У Генштабі ЗСУ тим часом кажуть, що підлості від росіян можна чекати й у Києві та трьох інших областях України. Однак, українські військові навіть не планують відступати й, озброївшись новітньою важкою артилерією від США, успішно продовжують нищити російських окупантів. Тим часом навіть російські мільярдери визнають, що українська армія значно сильніша російської, а ЗСУ доклавши зусиль можуть дійти навіть до Москви.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі за 12 травня. Оперативна інформація також доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Повідомляється про вибухи у Запоріжжі.

ЗСУ вкотре знищили понтонні переправи росіян через Сіверський Донець, ліквідували особовий склад та техніку ворога, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

22:00 У зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" відбито 6 атак супротивника. Втрати ворога склали:

  • особового складу – до 180;
  • танки – 6;
  • БМП – 6;
  • БТР – 2;
  • МТЛБ – 2;
  • САУ – 3;
  • РСЗВ – 1;
  • мінометні розрахунки – 4;
  • АТТ – 3.

21:00 Російські хакери групи UAC-0010 (Armageddon) здійснюють кібератаку на Україну, використовуючи тему окупованого Херсона.

Крилата ракета російських військ, запущена вранці по Запоріжжю, потрапила у острів Хортиця.

20:00 Російський "Газпром" планує зупинити транзит газу до Європи через трубопровід "Ямал-Європа", що проходить територією Польщі. Відмова росії від транспортування блакитного палива газопроводом "Ямал-Європа" обумовлена тим, що путін 3 травня ввів санкції проти низки іноземних компаній. Серед них виявилася і EuRoPol GAZ, якій належить ділянка зазначеного газопроводу.

19:00 Щоденна мапа боїв в Україні від Міноборони Великої Британії.

18:00 Ірина Верещук: "За дорученням президента ми ведемо дуже складні перемовини щодо евакуації важкопоранених бійців з Азовсталі в обмін на полонених росіян. На жаль, публічні коментарі деяких політиків, журналістів та громадських діячів щодо змісту переговорів не тільки дезінформують та дезорієнтують суспільство, а й шкодять переговорному процесу… Для ясності: зараз ми ведемо переговори лише про 38 важкопоранених (лежачих) бійців. Працюємо покроково. Обміняємо 38 важких, потім будемо рухатись далі. Зараз немає перемовин про обмін 500 або 600 людей, про що повідомляють деякі ЗМІ".

Окупанти вдарили по Кременчуцькому нафтопереробному заводу — прилетіли кілька ракет.

17:00 У росії з'являються вулиці на честь бойовиків "ДНР": названо дві цілі.

16:00 Європейська Рада на рівні глав держав та урядів розгляне заявку на вступ України до Європейського Союзу вже у червні цього року. Отже, вже наступного місяця наша країна може отримати статус країни-кандидата в ЄС.

15:00 Будуть "військові кроки": МЗС росії відкрито погрожує Швеції та Фінляндії після заяв про вступ до НАТО.

14:00 У Верховній Раді України остаточно ліквідовано фракцію політичної партії "Опозиційна платформа — за життя".

13:00 у путіна знову лякають ядерною війною — цього разу висловився дмитро медведєв.

А директор інформагентства "Інтерфакс-Україна" Олександр Мартиненко припустив, що "референдуми" про приєднання Донбасу та Херсонської області до росії окупанти можуть провести 11 вересня. І розповів, чому чекають так довго.

12:00 РНБО забирає активи двох найбільших банків Росії.

Siemens йде з Росії: в мережі пояснили, чому це потужний удар по Росії.

11:00 Російські військові вдарили крилатою ракетою по Запоріжжю, попередньо горить приватний будинок, дані про постраждалих уточнюються.

Запоріжжя вибух сьогодні 12.05.2022

10:00 За останню добу росія втратила в Україні 300 одиниць особового складу, по 8 танків та безпілотників.

Втрати росії в Україні 12.05.2022

09:00 Розвідці США заборонили давати Україні інформацію про вище керівництво росії та розвіддані про російські об'єкти за межами України, — The Washington Post.

Німецький концерн Siemens заявив про згортання своєї діяльності на росії.

08:00 Вранці, коли люди йшли на роботу, росіяни обстріляли Зеленодольськ Дніпропетровської області — одна людина загинула.

07:00 Вночі окупанти завдали авіаударів по школам, адмінбудівлям та приватним будинкам в Новгород-Сіверському Чернігівської області. Є загиблі й поранені.

Наслідки авіаударів по Новгород-Сіверському 12.05.2022
Наслідки авіаударів по Новгород-Сіверському 12.05.2022

Кличко заявив, що Київ, як і раніше, мета №1 для росіян, і ті можуть ударити "у будь-яку секунду", не виключено і застосування ядерної зброї.

Згідно з новим зведенням Генштабу ЗСУ, російські військові готуються відновити наступ на Барвінкове та Слов'янськ із боку Ізюму, для чого стягнули в район 300 одиниць військової техніки та озброєнь.

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 12.05.2022

5:00 Україна через вторгнення росії втратила майже 5 мільйонів робочих місць, підрахували в Міжнародній організації праці

3:00 Арестович каже, що в росії почалися чистки у військовому керівництві, а під удар потрапив навіть начальник російського генштабу валерій герасимів.

1:00 У Держдепі США заявили, що готові взяти участь у відновленні України після завершення війни

Нагадаємо, що знайомитися з новинами за 9 травня можна у матеріалі: "Війна – день 75: ЗСУ перейшли у контрнаступ на Запоріжжі, а росіяни бомблять українські міста".

Про ситуацію в країні за 10 травня читайте у новині: "Війна – день 76: війська путіна з розлюченістю атакують і б’ють українськими містами, але програють війну".

А інформація про події в Україні за 11 травня доступна у трансляції: "Війна – день 77: ЗСУ наступають на Харківщині та тримають оборону на інших рубежах".