Війна - день 79: росіян витісняють з Харківщини, а вони у помсту б'ють ракетами по мирним містам

Читать на русском
Автор
7017
Українські військові мужньо тримають оборону
Українські військові мужньо тримають оборону. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за 13 травня

Війна з російськими загарбниками в Україні йде 79-й день поспіль. Найгарячішим напрямком зараз є і, за прогнозами військових експертів, у найближчому майбутньому залишатиметься схід, південь, ситуація в районі Ізюма. Протягом останньої доби Збройним силам України вдалося суттєво посунути окупантів на Харківщині, відтіснивши їх майже до самого кордону. Однак, російські війська у помсту вдарили ракетами по Кременчуку Полтавської області. Також були прильоти воржих ракет у Запорізькій області. Тим часом українські військові у Чорному морі позбавили росію ще одного новітнього корабля. А рф на фоні своїх поразок почала погрожувати двом країнам ЄС щодо їх намірів вступу в НАТО, а Україні через бажання до вступу в Євросоюз. Варто зазначити, що Україна може отримати статус країни-кандидата вже у червні.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі за 13 травня. Оперативна інформація також доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 За добу на Донецькому та Луганському напрямах українські захисники відбили 10 атак росіян, ще на трьох локаціях точаться бої з окупантом. Українські воїни знищили:

  • 5 танків;
  • 5 артилерійських систем;
  • 6 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 7 ворожих автомобілів.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 3 безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10".

22:00 Протягом доби в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські війська здійснили 9 атак. Крім того, було завдано вогневого ураження по передовому пункту управління 1-ї окремої мотострілецької бригади так званої "ДНР". Українські захисники знищили:

  • особового складу – до 130;
  • танків – 2;
  • БТР — 1;
  • БМП – 5;
  • БМД – 1;
  • мінометів – 2;
  • АТТ — 2;
  • БПЛА — 2.

За 13 травня росіяни вбили ще одного мирного мешканця Донбасу – в Авдіївці. Ще 12 людей отримали поранення внаслідок російських обстрілів, повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

21:00 Україна та Молдова оновлять Угоду про зону вільної торгівлі, повідомив український прем'єр Денис Шмигаль.

Кабінет міністрів України передає 172 заправки компанії Glusco (пов'язують із затриманим Віктором Медведчуком) в управління держкомпанії НАК "Нафтогаз", повідомив Шмигаль.

Мережі автозаправних станцій законтрактували необхідний обсяг імпортного палива на травень, повідомила перша віце-прем'єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко.

20:00 Розгром росіян під Білогорівкою – український офіцер розповів, як перехитрив ворога та допоміг знищити понад тисячу окупантів.

19:00 Головний рабин України про боротьбу росіян "з нацистами": "Це вже не смішно".

18:00 Країни "Великої сімки" планують масштабну фінансову підтримку України. На зустрічі міністрів фінансів G7 у Петерсберзі (Німеччина) наступного тижня вони хочуть ініціювати бюджетну підтримку для країни, що воює, у розмірі майже 30 мільярдів євро.

17:00 Міноборони Великої Британії опублікувало щоденну карту боїв в Україні:

16:00 Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що зараз у російсько-українській війні відбувається стратегічний злам на користь України. Однак триватиме цей процес певний час і попереду на українців очікують надзвичайно складні тижні.

15:00 Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що росію потрібно змусити до виплати компенсацій Україні: "Ми глибоко віримо, що міжнародна спільнота… змусить росію виплатити контрибуцію на відновлення того, що було зруйновано в Україні".

14:00 Британія запровадила нові санкції проти росіян, — у списку і коханка путіна Аліна Кабаєва.

13:00 Над порятунком захисників Маріуполя з "Азовсталі", окрім України, працює ще Ізраїль, Туреччина та Швейцарія, — розповів Зеленський.

Також з'ясувалося, що Макрон пропонував Зеленському піти на поступки у переговорах, щоб дати путіну можливість "зберегти обличчя".

12:00 Начальник української розвідки Кирило Буданов заявив, що Україна так завзято бореться за острів Зміїний, оскільки цей клаптик суші має велике стратегічне значення.

У кремлі почали виступати проти входження України не лише в НАТО, а й у ЄС: "Це проблема відносин Києва з Європейським союзом. Але невинність такого бажання Києва викликає серйозні сумніви", — заявив лавров.

11:00 росія втратила в Україні вже 200 літаків та майже 27 тисяч людей.

Втрати росії в Україні 13.05.2022
Втрати росії в Україні 13.05.2022

10:00 Генерал-майор рф Олександр Журавльов, який керував звірствами росії в Сирії, наказував бомбити Харків "Смерчами", — CNN.

Тим часом одразу 27 вищих навчальних закладів США вирішили присудити звання "доктора наук" президенту України Володимиру Зеленському.

Російські військові в Маріуполі просто під обстрілами намагаються пролізти на "Азовсталь", — українські захисники тримають оборону.

09:00 Через збройну агресію рф проти України на 13 травня загинуло 226 дітей, ще 420 постраждали, — ювенальні прокурори.

Вночі окупанти знищили ракетним ударом Дергачівський будинок культури під Харковом, де знаходився гуманітарний штаб.

Будинок культури в Дергачах знищили ракети
Будинок культури в Дергачах знищили ракети

08:00 На аеродромі під Мелітополем за супутниковими знімками знайшли скупчення авіації росії.

Літаки на авіабазі Мелітополя 12.05.2022
Авіація на авіабазі Мелітополя 12.05.2022

Тим часом узбережжя острова Зміїний після удару ЗСУ виглядає з супутника так:

Наслідки удару ЗСУ по кораблях росії у Зміїного з супутника
Наслідки удару ЗСУ по кораблях росії у Зміїного з супутника

07:00 Генштаб ЗСУ попереджає, що найближчим часом можуть посилитися обстріли поблизу кордону в Чернігівській області та "Азовсталі" в Маріуполі.

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 13.05.2022
Карта бойових дій Україна 13.05.2022

05:00 Японія забороняє експорт у росію високотехнологічних товарів, таких як 3D-принтери, квантові комп'ютери та електронні мікроскопи.

Влада Іспанії виявила активи, включаючи будинки, компанії, і принаймні одну розкішну яхту, що належить 15 російським олігархам із списку санкцій ЄС.

США підтримують плани Фінляндії та Швеції щодо приєднання до блоку НАТО, повідомила представник Білого дому Джен Псакі.

04:00 В "Укроборонпромі" заявляють, що з початку війни росії в Україні відновили трофейної техніки на 1,5 млрд гривень.

Фінляндія подасть заявку на вступ до НАТО наступного тижня, заявляють у МЗС країни.

02:00 У зоні угруповання Об'єднаних сил у Донецькій та Луганській областях минулої доби українські військові відбили 18 атак супротивника. Втрати росіян склали:

  • 13 танків;
  • 8 артилерійських систем (одна з них РСЗВ);
  • 27 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 2 одиниці спеціальної інженерної техніки;
  • 5 автомобілів.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один ворожий вертоліт Ка-52 та 4 безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10".

01:00 Сенатор-республіканець США від штату Кентуккі Ренд Пол перешкоджає швидкому ухваленню законопроєкту про виділення пакета додаткової допомоги Україні на суму близько $40 млрд.

00:00 12 травня протиповітряною обороною Повітряних Сил, Сухопутних військ та Десантно-штурмових військ уражено 7 повітряних цілей:

  • 5 БпЛА (Орлан-10);
  • 1 вертоліт (Ка-52);
  • 1 крилату ракету.

Авіація Повітряних Сил та Супопутних військ Збройних Сил України продовжує завдавати удари з повітря по позиціях російських окупаційних військ на різних напрямках.

Нагадаємо, що про ситуацію в країні за 10 травня можна прочитати у новині: "Війна – день 76: війська путіна з розлюченістю атакують і б’ють українськими містами, але програють війну".

Інформація про події в Україні за 11 травня доступна у трансляції: "Війна – день 77: ЗСУ наступають на Харківщині та тримають оборону на інших рубежах".

А ознайомитися з новинами за 12 травня можна у матеріалі: "Війна — день 78: росіяни відходять від Харкова, але тримаються за Донбас".