Війна - день 80: росіяни здають позиції в Україні, поки Кремль погрожує війною іншим країнам

Читать на русском
Автор
9667
ЗСУ дають гідну відсіч російському агресору
ЗСУ дають гідну відсіч російському агресору. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за 14 травня

Війна з російськими окупантами в Україні триває 80 днів. За цей час росіяни почали розуміти безперспективність своїх нападок на українські території, через що можуть відмовитися від подальших спроб просування на ключовому напрямку, — під Ізюмом Харківської області. При цьому на сьогодні основні напрямки зусиль росіян за зменшенням виглядають так – схід, Маріуполь, Харків, південь, північний схід. Однак, Україна не планує здаватися попри всі складнощі, які на неї чекають, тому влада усіма шляхами нарощує бойовий потенціал та готує військових та серйозної відсічі агресора. Також стало відомо, що Велика сімка виділить величезну суму для України. Тим часом російська влада у відкритій формі почала погрожувати війною Польщі. А російські окупанти у Південній Осетії (Грузія) заявили про намір приєднатися до росії, як кілька днів до цього зробили колаборанти Херсонської області.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події в Україні та світі за 14 травня. Оперативна інформація також доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

22:00 У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські війська здійснили 9 атак, продовжуються бої. Українські захисники знищили:

  • особового складу – 34;
  • танків – 1;
  • БТР — 2;
  • артилерія – 1;
  • міномети – 2;
  • АТТ — 2;
  • БПЛА — 2.

21:00 Зеленський підписав закон про заборону проросійських політичних партій, повідомила голова парламентського Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря.

Зеленський звільнив з посади посла України в Нігерії та Камеруні Валерія Кірдоду.

20:00 Новий президент Угорщини обрушилася на росію зі звинуваченнями.

Туреччина відповіла на прохання України про евакуацію поранених захисників "Азовсталі" у Маріуполі та запропонувала вивезти їх морським шляхом. Втім, росія на це згоди поки що не давала.

19:00 "У американців та британців шок": роботу українських військових оцінив доброволець із Південної Кореї.

18:00 У частково окупованому Маріуполі спостерігається критична ситуація із похованням загиблих внаслідок обстрілів. Окупаційна "влада" анонсувала виплати компенсацій за втрату близьких. Для цього городянам необхідно отримати від них відповідну довідку, але перед тим треба доставити тіло на експертизу. Це призвело до того, що трупи загиблих буквально складають на вулиці за вказаною адресою.

17:00 Мати окупанта розповіла синові про "патріотизм", але почула жорстоку правду: перехоплення розмови від Головного управління розвідки.

16:00 У Києві більше немає арки Дружби народів — тепер вона називається арка Свободи українського народу, повідомила влада столиці.

15:00 Світу загрожує голод – в Україні заговорили про військові конвої для кораблів із зерном.

14:00 Дружини захисників "Азовсталі" звернулися до ще одного світового лідера: "путіну буде важко відмовити".

13:00 Російські "добровольці" тікають з України, підібгавши хвіст: з'явилося відео звернення.

12:00 "Російських починають ненавидіти": нові "влади" на Херсонщині вже обговорюють втечу до Криму.

кремль не змінив своїх планів щодо України: Шольц дав путіну пораду.

11:00 Повторюю йому, що дочекаюся: дружина командира морпіхів із "Азосталі" розповіла, як спілкується з чоловіком.

10:00 На півдні зберігається серйозна загроза від російського ворога — в акваторії Чорного моря залишається підводний човен, і кілька кораблів, сумарна загроза — щонайменше 30 крилатих ракет, про це повідомляє ОК "Південь".

В Одеській області тим часом посилили прикордонний контроль, зокрема біля кордону з Молдовою в районі Придністров'я — правоохоронці проводять додаткові фільтраційні заходи.

08:00 Російська армія намагається утримати захоплені території на півдні — у Запорізькій області будує складну систему оборони. Про це повідомили як у Генштабі ЗСУ, так і в обласній адміністрації.

07:00 Карта бойових дій в Україні на ранок виглядає так – на Харківщині росія продовжує відступати, але на сході та півдні намагається зберегти активність.

Карта бойових дій в Україні 14.05.2022
Карта бойових дій в Україні на 14 травня

05:00 росія зосередила в Україні вже 105 БТГ, заявляють у Пентагоні.

04:00 Новий пакет допомоги для України у розмірі майже на 40 мільярдів доларів потрібно схвалити до 19 травня, інакше можуть виникнути перебої у постачанні зброї української армії, попереджають у Пентагоні.

02:00 У Берліні 14-15 травня відбудеться неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО, на якій вони обговорять ситуацію навколо України та перспективу вступу до альянсу Фінляндії та Швеції.

01:00 Після телефонної розмови з президентом рф у п'ятницю канцлер Німеччини Олаф Шольц дорікнув володимиру путіну у "відсутності реалізму", повідомляє Deutsche Welle.

00:00 У російському Білгороді та його околицях неспокійно: над містом щось вибухнуло, а у місті Строітєль неподалік від облцентру чутно звуки вибухів.

Нагадаємо, що інформація про події в Україні за 11 травня доступна у трансляції: "Війна – день 77: ЗСУ наступають на Харківщині та тримають оборону на інших рубежах".

Ознайомитися з новинами за 12 травня можна у матеріалі: "Війна — день 78: росіяни відходять від Харкова, але тримаються за Донбас".

А про ситуацію в країні за 13 травня можна прочитати у новині: "Війна — день 79: росіян витісняють з Харківщини, а вони у помсту б'ють ракетами по мирних містах".