Війна — день 82: росіяни відступають на одному з фронтів, але бомблять "Азовсталь"

Читать на русском
Автор
4984
Війна в Україні триває вже 82 дні
Війна в Україні триває вже 82 дні

Оперативно про головне 16 травня

Війна росії проти України триває вже 82 дні. Окупанти не залишають спроб наступати на Донбасі, а також намагаються зламати опір українських захисників у Маріуполі, застосовуючи для цього навіть заборонені фосфорні бомби. Інші регіони України також страждають від дій окупантів, які продовжують запускати крилаті ракети. Водночас успіхи мають і українські військові, які на окремих дільницях Харківської області змогли вийти на державний кордон. Для кремля ситуація погіршується і за межами нашої країни, так Фінляндія, яка має понад 1,3 тисячі км загального кордону з росією, офіційно заявила про подання заявки на вступ до НАТО, а сам Альянс у своїй оновленій стратегії має намір змінити статус Москви з партнера "на "безпосередню загрозу".

У цьому матеріалі "Телеграф" інформуватиме про найважливіші новини, що відбулися 16 травня. Більш оперативно отримувати інформацію ви можете у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Reuters опублікувало кадри евакуації нібито українських військових з Азовсталі. Чекаємо звернення президента. За свідченнями російської сторони, вивозять їх нібито на території лікарень, підконтрольні бойовикам "ДНР"

22:00 Представники бізнесу звернулися до президента України Володимира Зеленського з проханням звільнити Данила Гетманцева з посади голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

21:30 У мережі з'явилася інформація щодо начебто обміну важкопоранених українських захисників з "Азовсталі" на російських військових. Офіційного підтвердження від влади України немає, однак в Офісі президента зазначили, що ясність у ситуацію внесе президент України Володимир Зеленський у вечірньому зведенні.

"Я не можу коментувати ситуацію (по "Азовсталі" — ред.), увечері президент зробить на цю тему заяву", — заявив радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

21:00 Війська супротивника сфокусували зусилля на Донецькому напрямку, проте неподалік Харкова справи у них йдуть значно гірше. Так, у Генштабі повідомили, що українські військові знищили великий запас боєприпасів в Ізюмі.

20:00 Україна має намір повністю відновити свою територіальну цілісність, тому ні на які поступки російській стороні щодо Криму та Донбасу не йтиме ніхто. Ці території не стануть розмінною монетою у встановленні режиму припинення вогню у війні, запевнив глава МЗС Дмитро Кулеба.

19:00 Свіжа мапа ситуації на фронті від міністерства оборони Великої Британії.

18:00 Поки на фронті точаться бої, у тилу тривають скандали. Український стендап-комік Олег Грюндик під час виступу у Львові невдало пожартував про загиблих українських військових — довелося вибачатися на камеру.

17:00 "Давити і ще раз давити": завдяки "Українській правді" стало відомо, як окупанти говорять між собою про Україну та українців.

16:00 У москві проходить саміт лідерів ОДКБ. Під час розмови з президентом Таджикистану Емомалі Рахмоном у путіна сталося щось дивне з ногами.

15:00 ЄС отримав від України всі відповіді на опитувальник, тому комісія розпочала підготовку висновків Ради щодо заявки про членство.

14:00 Україну можуть прийняти в НАТО і без отримання ПДЧ (план дій щодо членства). Про це заявила очільниця посольства США в Україні Крістіна Квін.

Також у мережі показали знакове фото українського захисника з "Азовсталі":

Боєць Азова у промені світла на Азовсталі у Маріуполі

13:00 У Миколаєві другий за день великий "приліт", прямо біля житлових багатоповерхівок палає велика пожежа.

12:00 Вночі російські військові намагалися прорватися через кордон на Сумщині, — прикордонники відбили атаку.

Вночі у Євпаторії невідомі облили фарбою кольору прапора України вхід до будівлі "адміністрації" окупантів.

11:00 росія втратила в Україні ще 300 людей за добу:

Втрати росії в Україні на 16.05.2022

10:00 Росіяни хотіли вдарити ракетами по мосту через Білгород-Дністровський лиман в Одеській області, але схибили й влучили у базу відпочинку, постраждало троє цивільних, серед яких одна важкопоранена дитина.

Наслідки ракетного удару по Одеській області 16 травня
Наслідки ракетного удару по Одеській області 16 травня

09:00 лукашенко балансує між підтримкою російського вторгнення в Україну та бажанням уникнути прямої військової участі, — британська розвідка.

Тим часом ООН прогнозує, що 9 з 10 українців опиняться за межею бідності у випадку затягування війни.

08:00 Внаслідок збройної агресії рф в Украині 229 дітей загинуло та понад 421 поранено, — ювенальні прокурори.

07:00 ЗСУ відкинули російських окупантів на Авдіївському напрямку, — Генштаб ЗСУ.

Арестович показав карту, як з кожним місяцем ставали менше мети рф в Україні.

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 16.05.2022

Ранок у Миколаєві розпочався з вибухів:

05:00 Міністр оборони США Ллойд Остін розповів свому українському колезі Олексію Резнікову про розмову з головою міноборони рф сергієм шойгу.

04:00 Російські війська застосовують заборонені Женевською конвенцією фосфорні боєприпаси на Дніпропетровщині, заявив голова Криворізької військової адміністрації Олександр Вілкул.

Державний секретар США Ентоні Блінкен спільно з колегами з Німеччини, Великої Британії та Франції обговорили плани щодо подальшої підтримки України, притягнення до відповідальності путіна та його помічників.

02:00 Італія вирішила передати Україні 155-мм буксировані саморухомі гаубиці FH70, захищені від мін бронеавтомобілі Iveco Lince, а також інше озброєння та боєприпаси.

01:00 Минулої неділі на Донецькому та Луганському напрямках українські захисники відбили 17 атак росіян. Ще на 2 локаціях продовжуються бої. Військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил знищили:

  • 3 танки;
  • 1 артилерійська система;
  • 6 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 1 ворожий автомобіль.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 2 ворожі вертольоти (Ка-52 та Мі-28) та 5 безпілотних літальних апаратів типу "Орлан-10".

00:00 15 травня ударна авіація Повітряних Сил Збройних Сил України завдала чергове ураження по водній переправі окупантів. Цього разу йдеться про переправу через річку Інгулець.

Винищувачі продовжують патрулювання повітряного простору України, а штурмовики та бомбардувальники завдають ракетно-бомбових ударів по позиціях окупантів, скупченню військ та колонах ворожої техніки.

Загалом за добу уражено 11 повітряних цілей:

  • 2 вертольоти (Ка-52, Мі-28);
  • 7 БпЛА (ОТР);
  • 2 крилаті ракети.

Нагадаємо, про ситуацію в країні за 13 травня можна прочитати у новині: "Війна — день 79: росіян витісняють із Харківщини, а вони на помсту б’ють ракетами по мирних містах".

Інформація за 14 травня доступна у трансляції: "Війна – день 80: росіяни здають позиції в Україні, допоки Кремль загрожує війною іншим країнам".

А про головні події за 15 травня читайте у матеріалі: "Війна — день 81: окупанти намагаються наступати на Донбасі і зазнають збитків від ЗСУ на Харківщині"