Війна - день 83: обмін бійців "Азовсталі" та жорстокі бої на Донбасі

Читать на русском
Автор
7999
ЗСУ тримають оборону
ЗСУ тримають оборону. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне 17 травня

:В Україні війна з російськими окупантами триває 83 дні поспіль. Росіяни зосередили всі свої зусилля на Донецькому напрямку, але й там отримують серйозну відповідь від ЗСУ — зокрема, на Авдіївському напрямку українські воїни завдали удару ворогам, тому вони були змушені відступити. Новою ймовірною ціллю росіян вважають Сєвєродонецьк. Якщо захопити місто вдасться супротивникові і з півночі, і з півдня, це призведе до оточення українських військ. Інші регіони також страждають від обстрілів росіян — мова про Миколаїв, Одесу, Маріуполь та інші мирні міста. Тим часом в Україну прибула нова партія гелікоптерів з США, які раніше планувалося передати уряду Афганістану для боротьби з Талібаном. А на міжнародній арені говорять про розпад росії, каталізатором якого може стати програш російської армії у війні з Україною.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші новини за 17 травня. Більш оперативно отримувати інформацію ви можете у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Окупанти за день обстріляли 45 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 36 житлових будинків, 6 промислових і фермерських підприємств, супермаркет, спортивну школу, гуртожиток, аптеку. В результаті цих обстрілів загинуло 8 мирних мешканців, 4 отримали поранення (серед них одна 8-річна дитина).

Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили 12 атак ворога. Ще на 4 локаціях тривають бої.

Наші воїни завдають загарбникам втрат у живій силі і техніці. За добу військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:

• 3 танки;

• 3 артилерійські системи (з них одна РСЗВ);

• 6 одиниць бойової броньованої техніки;

• 7 автомобілів (у тому числі одна вантажівка з боєприпасами).

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 9 безпілотних літальних апаратів типу "Орлан-10" та один оперативно-тактичний безпілотний авіаційний комплекс типу "ZALA".

22:00 Російські окупанти відкрили вогонь по Мерефі Харківської області, пошкоджено понад 30 будинків.

21:00 У Кабміні вирішили відмовитись від держрегулювання цін на пальне, зберігши при цьому граничну вартість бензину на рівні 52 грн/л, дизпалива на рівні 58 грн/л.

США обговорюють із Євросоюзом способи обмежити зростання цін на енергоресурси на світовому ринку, яке буде викликане європейським ембарго на імпорт російської нафти, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела в американському Мінфіні.

20:00 росія стягує сили до Лисичанська та Сєверодонецька в Луганській області, ймовірно, для того, щоб спробувати взяти в оточення ці міста, повідомив аналітик Conflict Intelligence Team Кирило Михайлов.

19:00 Євросоюз не допустить, щоб у України закінчилася зброя та військова техніка у критичний момент бойових дій на Донбасі, заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

18:00 Щонайменше сім автобусів із українськими військовими зараз покидають "Азовсталь", повідомляє Reuters.

Посольство Ізраїлю в Україні відновило роботу у Києві, повідомив посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський.

17:00 Майже всі населені пункти Луганщини знеструмлено, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. "818 трансформаторних підстанцій зруйновано або відключено в Луганській області, зі світлом лише один населений пункт із 42 підконтрольних. Тобто 41 місто та село знеструмлено повністю. Без електроенергії знаходяться 117 510 абонентів", — повідомив він.

16:00 Росіяни зі своєї території масово обстрілюють Сумську область.

Едускунта (парламент) Фінляндії проголосував за подання заявки про вступ країни до НАТО. Зі 200 депутатів парламенту за членство в Північноатлантичному альянсі проголосували 188, проти було 8.

15:00 У Соледарі Бахмутського району на Донеччині горить завод Knauf.

14:00 Внаслідок ранкового ракетного удару російських окупантів по Десні загинули 8 людей, ще 12 поранені, — ДСНС.

Через ракетний удар по Львівщині, у Новояворівській громаді пошкоджено приватні будинки, школу, дитячий садок, амбулаторію та будівлю старостату.

13:00 Зеленський поговорив із канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

"Обговорювали ситуацію на передовий, подальший тиск на Росію, посилення санкцій, перспективи миру. Ціную підтримку Німеччини, зокрема захисну. Ми розраховуємо на подальшу допомогу Німеччини на шляху України до повноправного членства в ЄС", — написав він у Twitter.

12:00 Верещук каже, що з "Азовсталі" було евакуйовано 52 військових у тяжкому стані. у міноборони Росії стверджують, що взяли в полон 51 важкого військового і 265 цілих.

11:00 Режим тиші в Маріуполі триває з вчорашнього дня, 16 травня. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода радник мера Петро Андрющенко.

10:00 Мер Львова Андрій Садовий повідомив деталі нічного обстрілу Львівської області, де в ніч проти 17 травня пролунали дві повітряні тривоги та були дві хвилі вильотів ракет. Чи цілилися вони по Львову — невідомо, оскільки по місту ракети не влучили— їх "приземлили" сили ППО.

Але дісталося області — у Яворівському районі уламки ракети пошкодили залізничний об'єкт, а у сусідньому будинку повилітали вікна. Садовий назвав атаку однією з найбільших за кількістю ракет під час війни.

09:00 У прикордонних районах рф минулої ночі було неспокійно, — у Курській області була перестрілка, а на Білгородщині в небі бачили дивну заграву, схожу на салют.

А зранку росіяни вирішили нагадати про себе Сумщині. Близько п'ятої ранку знову було обстріляно багатостраждальну Охтирку, яку окупанти кілька довгих тижнів намагалися зрівняти із землею (до того, як ЗСУ їх вибили з міста).

За інформацією голови Сумської ОВА Дмитра Живицького, 17 травня армія Росії використала п'ять ракет, які випустили їх на різні цивільні об'єкти. Багато з них було зруйновано, травмовано щонайменше п'ять осіб.

Додамо, що від вибухової хвилі постраждали також місцевий храм і навіть дитсадок "Казка", на який у перші дні повномасштабної війни було скинуто авіаційні бомби.

Обстріл Охтирки 17 травня
Залишки від ракет 17 травня

Окремо росіяни вдарили і по Чернігівщині. Під обстріл потрапило селище Десна. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені. Інформація уточнюється.

08:00 Внаслідок збройної агресії рф в Україні загинуло 229 дітей, ще понад 423 постраждали.

07:00 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

06:00 Серед ночі був обстріляний об‘єкт військової інфраструктури майже на кордоні з Польщею у Львівській області. Засоби ППО його захистили.

Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 17.05.2022

5:00 Радник голови МВС Антон Геращенко вважає, що якщо Україна отримає всю потрібну зброю, то зможе швидко закінчити війну з росією. При цьому він переконаний, що Захід спробує "задавити" путіна, оскільки той розпочав "третю світову війну та другу холодну війну"

3:00 ЄС надав для України четвертий пакет військової допомоги у розмірі 500 мільйонів євро. Таким чином з початку вторгнення Україна отримала два мільярди євро

1:30 Росіяни завдали масованого ракетного удару по Львову. Місцеві кажуть, що чули 8-10 вибухів.

00:30 Україна проводить операцію з порятунку тяжко поранених бійців з маріупольської Азовсталі, в рамках якої понад 260 людей було доставлено на тимчасово непідконтрольні території з метою їхнього подальшого обміну на полонених росіян.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що повернення цих бійців додому вимагає "часу та делікатності"

Нагадаємо, що інформація за 14 травня доступна у трансляції: "Війна – день 80: росіяни здають позиції в Україні, допоки Кремль загрожує війною іншим країнам".

Про головні події за 15 травня читайте у матеріалі: "Війна — день 81: окупанти намагаються наступати на Донбасі й зазнають збитків від ЗСУ на Харківщині".

А про ситуацію в країні за 16 травня можна прочитати у новині: "Війна — день 82: росіяни відступають на одному з фронтів, але бомблять Азовсталь".