Війна — день 84: війська рф перейшли в оборону майже по всьому фронту, але продовжують штурмувати Донбас

Читать на русском
Автор
7979
Епіцентр боїв зміщується до Донбасу
Епіцентр боїв зміщується до Донбасу. Фото Телеграф

Оперативно про головне 18 травня

Україна бореться із російським вторгненням вже 84 дні. Незважаючи на стягування росією військ в Україну, її захисникам вдалося змусити противника перейти в оборону на більшості напрямків. Проте найбільша напруга залишається на Донбасі, де щодня йдуть масовані артилерійські обстріли з обох боків, а росіяни намагаються просуватися вперед не зважаючи на втрати. Тим часом на окупованих росією територіях України виникла загроза спалаху холери та інших інфекційних захворювань. Сама ж країна-агресор поступово відкочується за часів пізнього СРСР.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші новини за 18 травня. Більш оперативно отримувати інформацію ви можете у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 ЗСУ ліквідували ще одного російського полковника, який наводив понтонні мости через Сіверський Донець. Мова про командира 12-ї окремої гвардійської інженерної бригади армії окупантів Дениса Козлова. Цікавим є той факт, що Козлов побув командиром 12-ї інженерної бригади російських окупантів приблизно два місяці — до нього бригадою керував Сергій Порохня, якого також успішно ліквідували українські військові у березні.

Козлов та Порохня були ліквідовані ЗСУ
Козлов та Порохня були ліквідовані ЗСУ

22:00 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав чотири елементи, які стануть складовими перемоги нашої держави у війні з російськими окупантами.

21:00 В Офісі президента України заявили, що Україна не піде на жодні поступки та компроміси з РФ щодо своїх територій. Прохання про це висловлювали декілька європейських політиків, мовляв, Путіну треба дати змогу "зберегти обличчя".

20:00 За результатами наступу наших військ у Харківській області було звільнено населений пункт Дементіївка. При цьому окупанти вели наступ у районі населеного пункту Тернова, бойові дії продовжуються.

19:00 Відома українська співачка Камалія розповіла, що її чоловік, пакистанський мільярдер Мохаммад Захур, придбав для Збройних сил України два літаки-винищувачі для боротьби з російськими окупантами.

18:00 Туреччина, яка напередодні виступила із заявою про "нечітку позицію" Швеції та Фінляндії щодо тероризму, заблокувала первісне рішення Північноатлантичного альянсу про вступ цих країн.

Росіяни фосфорними бомбами "денацифікували" оновлену школу в Авдіївці.

17:00 Окупанти посилюють наступ на двох напрямках, а міноборони Великої Британії тим часом оприлюднює свіжу карту боїв в Україні:

16:00 ГБР перевіряє підозрюваного у дезертирстві заступника гендиректора ЧАЕС на предмет допомоги росіянам у захопленні атомної електростанції.

Тим часом у мережі показали наслідки сьогоднішнього ракетного удару окупантів по приватному секторі Миколаєва.

15:00 Журналісти "Схем" ідентифікували особи окупанта та його дружини, яка хотіла "колоти українським дітям наркотики та відрізати їм вуха".

14:00 Місцеві видання пишуть, що партизани підірвали бронепоїзд із росіянами на залізниці у Мелітополі.

Ватажок бойовиків "днр" Денис Пушилін заявляє, що в Маріуполі знесуть "Азовсталь", яка давала роботу 10 тисячам людей, і замість заводу зроблять парк.

13:00 Військовий стан та мобілізацію в Україні планують продовжити. Законопроєкт вже в парламенті.

Також з'явилися показові фото Авдіївської школи "до" та "після" вторгнення рф в Україну:

Школа №1 в Авдіївці до та після обстрілів
Школа №1 в Авдіївці до та після обстрілів
Школа №1 в Авдіївці після обстрілів

12:00 В окупованому росією Мелітополі Запорізької області чули вибух та перестрілку.

В росії спалили черговий військкомат.

11:00 Росія втратила одразу 400 людей в Україні за добу.

Втрати росії в Україні 18.05.2022

Внаслідок ракетного удару по Дніпропетровській області було зруйновано транспортний об'єкт, ще одну ракету збили під Дніпром, уламки впали у приватний сектор, постраждало троє людей.

Наслідки ракетного удару під Дніпром 18 травня
Наслідки ракетного удару під Дніпром 18 травня

10:00 В Офісі президента пояснили, що Кіра Рудик ніяк не задіяна у переговорному процесі щодо евакуації бійців з "Азовсталі", і її заяви про долю українських військових шкодять переговорам.

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Одеській області з боку Чорного моря — попередньо обійшлося без серйозних пошкоджень та жертв. В Одесі попереджають, що зберігається висока ймовірність ракетних ударів по області.

09:00 Після потоплення крейсера "Москва" новим флагманським кораблем росії може стати фрегат "Адмірал Макаров".

Тим часом, з'явилася інформація, що Україна може домовитися про передачу українських бійців з "Азовсталі" третій країні.

08:00 Внаслідок збройної агресії рф в Україні загинуло 229 дітей, ще понад 424 постраждали, — ювенальні прокурори.

росія могла погодитися на евакуацію людей з "Азовсталі", щоб взяти повний контроль над Маріуполем та приховати там сліди злочинів, вважають експерти.

07:00 Російські окупанти приготували наступ за низкою напрямків у Донецькій та Запорізькій областях, — Генштаб ЗСУ.

Карта бойових дій Україна сьогодні 18.05.2022
Напрями, за якими готується наступ

06:00 Ранок розпочався з повітряної тривоги, був "приліт" у Миколаєві, у Дніпрі відпрацювали засоби ППО, уламки впали за містом, є постраждалі.

5:00 Глава Держдепу США Ентоні Блінкен має намір поговорити з главою МЗС Туреччини Мевлютом Чавушоглу про перспективу вступу Фінляндії та Швеції до НАТО.

3:00 У США заявили про створення Обсерваторії конфліктів, яка опікуватиметься збиранням та вивченням доказів скоєння військових злочинів росією під час військового вторгнення в Україну.

1:00 Зеленський розповів, що говорив із президентом Франції про евакуацію українських захисників з "Азовсталі" у Маріуполі.

"Нею керують наші військові та розвідники. Залучені найвпливовіші міжнародні посередники", — сказав Зеленський.

00:00 17 травня ударна авіація Повітряних Сил завдала ударів по ротно-тактичних групах окупантів, скупченнях техніки, живої сили та складах боєприпасів ворога.

Протиповітряна оборона Сухопутних військ 17 травня вразила 10 безпілотників оперативно-тактичного рівня. Ще один БПЛА та чотири крилаті ракети знищили зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил Збройних Сил України.

Нагадаємо, що інформація за 15 травня доступна у трансляції: "Війна — день 81: окупанти намагаються наступати на Донбасі і зазнають втрат від ЗСУ у Харківській області".

Про головні події за 16 травня читайте у матеріалі: "Війна — день 82: росіяни відступають на одному з фронтів, але бомблять Азовсталь".

А про ситуацію в країні за 17 травня можна прочитати у новині: "Війна – день 83: обмін бійців "Азовсталі" та жорстокі бої на Донбасі".