Війна - день 86: окупанти штурмують Донбас, поки в Україну прибуває важка артилерія

Читать на русском
Автор
5078
Українська армія стоїть до кінця
Українська армія стоїть до кінця. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне 20 травня

В Україні розпочався 86-й день протистояння російським окупантам. Найгарячіша ситуація спостерігається на Донбасі, де ворожа армія намагається штурмувати позиції ЗСУ одразу з чотирьох напрямків, однак втрачає живу силу та техніку, і знову повертається на попередні точки. В Україні кажуть про те, що борсатися окупантам лишилося місяць-півтора, адже в Україну почала надходити важка артилерія, яка змінить хід війни. Американські військові експерти прогнозують, що бої на Донбасі перейдуть в гарячу фазу влітку, а от завершення війни ймовірне на осінь 2022 року. Тим часом Україну продовжують підтримувати західні партнери — Сенат США ухвалив рішення про допомогу нашій країні на 40 мільярдів доларів, а Велика Британія повідомила про новий пакет військової допомоги на суму 1,3 млрд фунтів стерлінгів.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші новини за 20 травня. Більш оперативно отримувати інформацію ви можете у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна запропонувала державам-партнерам розробити механізм і підписати спільний договір, за яким збитки, завдані країні окупантами, компенсуватимуться із заморожених російських активів, що знаходяться за межами росії.

Європейська біржа електроенергії Nord Pool вирішила припинити торгівлю російською електроенергією з 22 травня.

22:00 Протягом доби в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські війська здійснили 1 атаку. Крім того, вогнем артилерії було знищено ворожий склад з боєприпасами. Втрати ворога складають:

  • особового складу – до 80
  • танків – 1;
  • БМП – 2;
  • МТЛБ – 1;
  • артилерійських систем – 1;
  • мінометів – 1;
  • АТТ – 4;
  • БПЛА – 1.

21:00 США планують передати Україні свої системи протиповітряної оборони "Patriot", повідомляє The Washington Post.

20:00 Чи кине Росія десант на Одесу і як відігнати окупантів від узбережжя, — відповідь військового оглядача.

19:00 Зеленський показав відео удару ракети по Будинку культури у Лозовій: "Що в голові цих людей?".

18:00 Свіжа мапа бойових дій в Україні від міноборони Великої Британії.

17:00 Окупанти завдали ракетного удару по місту Лозова Харківської області. Внаслідок обстрілу постраждали 7 людей, серед них 11-річна дитина.

16:00 путін посмертно нагородив орденом мужності одіозного ватажка бойовиків "ДНР" моторолу.

15:00 Захисники "Азовсталі" отримали новий наказ — рятувати свої життя. Тим часом у Стамбулі пройшов брифінг їхніх дружин та матерів.

14:00 Росіяни завдали ракетного удару по інфраструктурному об'єкту у Лубенському районі Полтавської області.

Також окупанти обстріляли школу в Сєверодонецьку Луганської області, де ховалися люди, внаслідок чого загинуло щонайменше троє людей.

Внаслідок ранкового ракетного обстрілу Малина Житомирської області постраждав інфраструктурний об'єкт, троє людей було поранено, зачепило близько сотні будинків.

13:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц відтягує постачання важкого озброєння Україні, незважаючи на рішення уряду, вважає посол у Німеччині Андрій Мельник.

Тим часом, воїн "Азова" Дмитро Козацький (Орест) виклав перед полоном нові вражаючі фото захисників "Азовсталі".

12:00 Вчора Сенат США одобрив виділення Україні 40 млрд доларів допомоги. Байден уже підписав указ на виділення військової допомоги об'ємом 100 млн доларів.

Сьогодні голова німецького Мінфіну підтвердив плани країн G7 надати Україні 18 млрд євро.

Проблема з бензином в Києві вирішиться до кінця травня, заявляє заступник голови КМДА Поворозник.

11:00 Президент Польщі Анджей Дуда вважає найкращим завершенням війни перемогу України з повним відновленням територіальної цілісності. Про це він сказав в інтерв’ю Polski Times.

Втрати України та росії у війні співвідносяться приблизно 1:4, 1:5, — голова Сєвєродонецької райдержадміністрації Роман Власенко.

10:00 В окупованому Енергодарі рятувальники вийшли на протест через викрадення їхнього начальника Віталія Трояна, — протест почали розганяти силою, бити пожежників та пошкоджувати їхню техніку.

Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

Втрати росії в Україні 20.05.2022

09:00 У Києві та Житомирській області чули вибухи, повітряну тривогу оголошено на більшій частині України.

Внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 232 дитини, ще 427 постраждали, — ювенальні прокурори.

З 24 лютого з України виїхало понад 6,2 млн. людей, повідомила заступник міністра внутрішніх справ України Мері Акопян. З них понад 5 млн виїхали до ЄС (3,3 млн із них до Польщі).

08:00 12 людей загинули у Сєвєродонецьку, ще один – у Гірській громаді, — глава Луганської ОВА Сергій Гайдай. Понад 60 будинків зруйновано в області за добу.

Наслідки обстрілів Сєвєродонецька
Наслідки обстрілів Сєвєродонецька
Наслідки обстрілів Сєвєродонецька

07:00 Російські військові намагалися наступати за низкою напрямків, але ніде не мали успіху та зазнали відчутних втрат, — Генштаб ЗСУ.

Для кращого розуміння обстановки відзначили ці напрямки стрілками на карті бойових дій:

Карта бойових дій на Донбасі сьогодні 20.05.2022

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 20.05.2022

05:00 Повітряну тривогу оголошено у Донецькій, Запорізькій та Луганській області.

Минулої доби українські військові знищили 40 окупантів, а також склад боєприпасів на Херсонщині, 2 танки Т-72, САУ та гаубицю, 2 РСЗВ "Град" та зенітно-ракетний комплекс, повідомляє Оперативне Командування "Південь".

04:00 У росіян не вийшло перерізати трасу на Бахмут (Донецька область), ЗСУ відкинули ворога, заявив голова ДОнецької ОВА Павло Кириленко.

Президент США Джозеф Байден підпише законопроєкт про виділення майже $40 млрд фінансової допомоги Україні, перебуваючи з візитом у Південній Кореї, повідомляє у п'ятницю CNN з посиланням на джерело.

02:00 Українські захисники продовжують стримувати агресора у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". Минулої доби втрати ворога склали:

  • особового складу – 40;
  • танків – 2;
  • БТР — 2.

01:00 Україні потрібен легітимний міжнародний механізм для забезпечення компенсації за завдані росією збитки, які будуть діяти, незважаючи на її відмову співпрацювати, заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак.

00:00 США оголосили про нову додаткову допомогу в галузі безпеки для України у розмірі 100 мільйонів доларів. До пакету військової допомоги входять:

  • 18 155-мм гаубиць M777;
  • 18 тактичних машин для буксирування гаубиць;
  • 3 протиартилерійських радари AN/TPQ-36;
  • польове обладнання та запчастини.

Нагадаємо, що про ситуацію в країні за 17 травня можна прочитати у новині: "Війна – день 83: обмін бійців "Азовсталі" та жорстокі бої на Донбасі".

Інформація за 18 травня викладена у трансляції: "Війна — день 84: війська рф перейшли в оборону майже по всьому фронту, але продовжують штурмувати Донбас".

А головні події за 19 травня доступні у матеріалі: "Війна — день 85: росіяни продовжують тиснути на Донбасі, але отримують по зубах від ЗСУ".