Війна - день 87: окупанти атакують мирні українські міста, а в Україну прямує потужне підкріплення

Читать на русском
Автор
9044
Потужне озброєння для ЗСУ незабаром надійде ще у більшість кількості
Потужне озброєння для ЗСУ незабаром надійде ще у більшість кількості. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне 21 травня

Україна протистоїть російським загарбникам 87-й день поспіль. Активні бойові дії продовжуються на Донбасі, вороги, як і раніше, зосереджені на підготовці штурму Сєверодонецька, а також докладають всіх зусиль, щоб уникнути подальшого просування українських військ у Харківській області. Крім цього, російська армія ракетами атакує українські міста — найбільше дістається Одесі, Харкову, Дніпру та Житомиру. Навіть попри масові атаки українські військові утримують свої позиції та дають гідну відсіч противнику. Тим часом стало відомо, що США та Німеччина найближчим часом відправлять Україні потужну зброю — мова про зенітні установки Patriot та Gepard. А українська влада вигадала спосіб, який дозволить покарати кривавого диктатора Путіна за кожну випущену ракету.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші новини за 21 травня. Більш оперативно отримувати інформацію ви можете у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Радник голови ОП Олексій Арестович розповів, що найскладніша ситуація зараз на фронті – у напрямку Бахмута, куди росіяни перекинули додаткові сили. За його словами, вони намагаються наступати на захід та північ від Попасної. Арестович назвав ситуацію "неприємною".

22:00 За 21 травня росіяни вбили 7 мирних жителів Донбасу: 3 у Лимані, 2 у Миколаївці, 1 в Авдіївці та 1 у Святогірську. Ще 10 людей зазнали поранень. Крім того, у Костянтинівці зареєстровано одну людину, яку росіяни поранили в Луганській області, повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

21:00 Українські захисники продовжують стримувати агресора у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". 21 травня воїни знищили:

  • особового складу – 28;
  • БМП – 1;
  • артилерійських систем – 1;
  • мінометів – 1;
  • АТТ – 1.

20:00 Обмін захисників "Азовсталі": у росії здивували варіантом.

19:00 Коли ЗСУ підуть у великий контрнаступ: засновник групи незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) Руслан Левієв дав прогноз.

18:00 У путіна був рак: знаменитий американський режисер Олівер Стоун, який знімав про президента росії фільм, зробив гучну заяву.

17:00 Україна рятує світ від голоду: Кулеба пояснив, як Київ оминає російську блокаду.

16:00 Звірства росіян у Бучі: ЗМІ дізналися ім’я окупанта з гучного відео.

15:00 Війна, перемога, мир. Сім головних заяв Зеленського зі "звітного" інтерв'ю.

14:00 Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписав законопроект про надання Україні фінансової допомоги у сумі 40 мільярдів доларів.

США не будуть поставляти новітні ЗРК Patriot до України, — джерело прояснило ситуацію.

13:00 Окупанти обстріляли крилатими ракетами територію Рівненщини. Населений пункт, який постраждав від вогню супротивника, не розголошується, проте відомо про пошкодження об'єкту військової інфраструктури.

12:00 Що буде далі із бійцями "Азовсталі": Зеленський пояснив план України.

11:00 Володимир Зеленський дав велике інтерв'ю українським журналістам у зв'язку із трирічною річницею своєї інавгурації. У тому числі він розповів, скільки військових зараз захищає Україну.

10:00 Ранок на Сумщині розпочався з обстрілів з боку росії — артилерія обстріляла Есманську громаду Шосткинського району. Без жертв.

На Луганщині немає централізованої подачі води — рятувальники розвезли людям 72 тонни. Через активні бої є також проблема з відновленням електропостачання. Проте в "гарячій" точці Сєвєродонецьку змогли відновити газопостачання, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай.

09:00 Оновлено дані по жертвах від рук російських окупантів серед неповнолітніх: загинуло 232 дитини, поранено понад 430. Це лише ті випадки, про які відомо — дані в зоні боїв, на окупованих та звільнених територіях ще збираються.

Тим часом з'явилося відео з Маріуполя, як українців депортують з окупованого міста — вивозять до росії.

07:00 Згідно з картами бойових дій на ранок 21 травня, ворогові вдалося просунутися на околицях Попасної. Атака йде вздовж лінії фронту на сході – росіяни хочуть повернути втрачені під Харковом позиції.

Карта бойових дій в Україні на 21.05.2022
Карта бойових дій в Україні на 21 травня

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ показує, що росіяни готують наступи в кількох напрямках, хочуть знову спробувати форсувати Сіверський Донець.

Зведення Генштабу ЗСУ
Зведення Генштабу ЗСУ
Зведення Генштабу ЗСУ

05:00 У багатьох областях і містах України об'явлена повітряна тривога. В Одесі лунають вибухи, місцеві ЗМІ пишуть, що схоже на роботу ППО.

Набув чинності уточнений порядок надання статусу безробітного через Портал Дія, повідомляє Мінекономіки України. Відтак заяви про надання статусу безробітного, припинення реєстрації безробітного та про призначення можна подавати в один із способів:

  • в електронній формі особою, яка після введення воєнного стану працювала на умовах трудового договору, гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на території адміністративно-територіальних одиниць, де надається допомога застрахованим особам в рамках Програми "єПідтримка";
  • за допомогою Порталу Дія.

04:00 Минулої доби, 20 травн,я на півдні України ЗСУ завдали наступних втрат російській армії:

  • 36 окупантів;
  • 3 танки Т-72;
  • реактивна система залпового вогню "Град";
  • автомобільна техніка.

Канада запроваджує нові санкції проти росії.

02:00 Канада виділить Україні додаткову позику розміром у 250 мільйонів канадських доларів (понад 195 доларів США).

01:00 Російські окупанти у п'ятницю ввечері розблокували рух евакуаційної автоколони в районі Василівки (Запорізька обл.), близько 100 машин покинули місце очікування, повідомив мер Енергодару Дмитро Орлов. Загалом за три доби очікування там зібралося близько тисячі одиниць автотранспорту з різних населених пунктів Запорізької області та інших регіонів України.

00:00 Як повідомляють Повітряні сили ЗСУ, 20 травня українська ударна авіація в черговий раз завдала ударів по скупченню техніки, живій силі та інших об’єктах ворога. В результаті авіаударів знищено щонайменше 20 бойових броньованих машин.

Протиповітряна оборона Сухопутних військ уразила два безпілотних літальних апарати: "Орлан-10" та "Зала".

Ще один БпЛА оперативно-тактичного рівня "Орлан-10" та одну крилату ракету знищили підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил Збройних Сил України.

Також уражено одну ціль невстановленого типу (імовірно ворожий вертоліт, інформація уточнюється).

Нагадаємо, що інформація за 18 травня викладена у трансляції: "Війна — день 84: війська рф перейшли в оборону майже по всьому фронту, але продовжують штурмувати Донбас".

Головні події за 19 травня доступні у матеріалі: "Війна — день 85: росіяни продовжують тиснути на Донбасі, але отримують по зубах від ЗСУ".

А про ситуацію в країні за 20 травня можна прочитати у новині: "Війна — день 86: окупанти штурмують Донбас, поки в Україну прибуває важка артилерія".