Війна - день 89: окупанти намагаються взяти Сєвєродонецьк, зазнаючи суттєвих втрат

Читать на русском
Автор
8876
Українські військові тримають оборону
Українські військові тримають оборону. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне 23 травня

Україна стримує наступ російських військ 89 днів поспіль. За свіжими даними карт бойових дій, найзапекліші бої зараз точаться на Донбасі, зокрема на Сєвєродонецькому напрямку, адже окупанти намагаються підібратися ближче та захопити сам Сєвєродонецьк. На інших напрямках фронту ситуація не менш складна, адже росіяни штурмують одразу кілька ключових напрямках. Збройні сили Україну стримують наступ загарбників та завдають їм непоправних втрат, чим змушують відступити. Суттєву роль у цьому грає підготовка українських військових та західна зброя, яка продовжує надходити в Україну. Крім цього, росте підтримка України на міжнародній арені, зокрема щодо вступу в ЄС.

У цій трансляції "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 23 травня. Проте читачі можуть отримувати новини оперативніше у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 За добу на Лиманському та Ізюмському напрямку ударна авіація Повітряних Сил ЗСУ знищила до тридцяти бойових броньованих машин разом із живою силою ворога.

Винищувачем Повітряних Сил знищено крилату ракету. А підрозділами протиповітряної оборони Сухопутних військ уражено шість безпілотних літальних апаратів: п'ять "Орлан-10" та один тип "Гранат".

22:00 Група з 30 військовослужбовців Сил оборони Нової Зеландії вилітає до Великобританії, де навчатиме українських військовослужбовців користуватися легкими польовими гаубицями L119 калібру 105 мм, повідомляє "Голос Америки" з посиланням на прем'єр-міністра Нової Зеландії.

21:00 Російські окупанти на сході України здійснили одну атаку у понеділок, повідомляє оперативно-тактичне угруповання "Схід". Втрати ворога становлять:

  • особового бойового складу – 30;
  • танків – 1;
  • БМП — 2;
  • БПЛА — 2.

Ракету, випущену російськими окупантами по території України, успішно збито в небі над Новоукраїнським районом Кіровоградської області, повідомив голова обласної військової адміністрації Андрій Райкович.

20:00 Львівські десантники у районі Попасної напередодні збили російський штурмовик Су-25 "Грач". Вже в понеділок, 23 травня, у мережі з'явилася інформація, що разом із літаком міг загинути російський генерал Канамат Боташев – у соціальних мережах із ним уже попрощалися.

Газопостачання Донецької та Луганської областей зупинено через пошкоджений обстрілом російських військ магістральний газопровід, повідомив "Оператор ГТС України". Ремонтні роботи та відновлення транспортування газу неможливі через бойові дії. Альтернативні варіанти транспортування газу до регіонів відсутні.

Середні роздрібні ціни на бензини та дизельне паливо в Україні в період 16 по 23 травня збільшились на 22-30%, свідчать дані консалтингової групи "А-95". Середні ціни на бензин марки А-92 зросли на 8,93 грн/літр – до 48,78 грн/літр, А-95 – на 10,72 грн/літр, до 50,84 грн/літр, преміальний А- 95 – на 9,85 грн/літр, до 51,51 грн/літр. Крім того, роздрібні ціни на дизельне паливо збільшились на 13,24 грн/літр – до 56,49 грн/літр, на скраплений газ – на 4,14 грн/літр, до 39,24 грн/літр.

19:00 Рамштайн-2 відбувся: до десятків країн-помічників України додалися ще чотири.

З полону повернули "ще одного" автора фрази про російський військовий корабель: у мережі все пояснили.

Свіже зведення Генштабу ЗСУ:

18:00 Другий пішов: партизани під Мелітополем влаштували новий "перформанс" із потягом росіян.

Щоденна карта боїв в Україні від Міноборони Великобританії:

17:00 Зеленський увійшов до ТОП-100 найвпливовіших людей Time: у списку і інші українці.

16:00 Загальну мобілізацію до кінця війни навряд чи буде скасовано: у Зеленського назвали причину.

У мережі повідомляють про бої з окупантами в місті Лиман Донецької області, проте офіційної інформації з цього приводу поки що немає.

15:00 Після повномасштабного вторгнення росії в Україну на життя путіна було скоєно замах, розповів голова ГУР Міноборони України Кирило Буданов.

14:00 Зеленський виступив на Всесвітньому економічному форумі у Давосі. Серед іншого президент України озвучив кількість загиблих внаслідок ракетного удару росіян по Десні 17 травня — 87 осіб.

13:00 Перший вирок окупанту: за вбивство мирного жителя солдат росії Вадим Шишімарін отримав довічне.

12:00 Українських військових, які після довгих тижнів боротьби за "Азовсталь" у Маріуполі евакуювалися на окуповані території Донбасу, чекає трибунал, заявив ватажок бойовиків "днр" деніс пушилін.

Журналісти видання Проект провели цікаве дослідження про командирів армії окупантів: як виявилося, кожен третій має борги, кожен восьмий пов'язаний з Україною.

11:00 Медведчук дав гучні свідчення проти Порошенка. Мова йде про виведення з держвласності нафтопроводу та закупівлю вугілля у бойовиків "ЛДНР".

Сьогодні міністри оборони НАТО та союзників проведуть нову зустріч, — експерти розповіли "Телеграфу", яких рішень чекати Україні та росії від "Рамштайну-2".

10:00 Зранку ворог вдарив ракетами по залізничній інфраструктурі Коростеня — повідомив голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 232 дитини, ще 431 постраждала.

росія втратила в Україні вже стільки військових, скільки СРСР за 9 років в Афганістані, повідомляє британська розвідка.

Втрати росії в Україні на 23.05.2022

09:00 З Севастополя у бік Одеси висунувся корабель "Адмірал Макаров", який називають можливим майбутнім флагманом флоту рф замість потонулої "Москви", через що на півдні України підвищується ймовірність ракетних ударів.

Вночі росіяни обстрілювали Сумську область із САУ, ракетами, завдали авіаудару, постраждало багато будинків, але серед людей попередньо немає жертв.

Наслідки обстрілу Сумщини 23 травня
Наслідки обстрілу Сумщини 23 травня

08:00 Вночі росіяни знову обстріляли Криворізький район на Дніпропетровщині, ніхто не постраждав.

07:00 За даними Генштабу ЗСУ, окупанти намагалися пробитися по ряду напрямків, але їм скрізь дали гідну відсіч, вони зазнали втрат і відступили.

06:00 У Коростені на Житомирщині вночі чули вибухи.

Карта бойових дій в Україні на ранок виглядає так:

Карта бойових дій Україна 23.05.2022

05:00 Російська окупаційна армія здійснює перегрупування військ на Запорізькому напрямку і стягує додаткові сили на південь від обласного центру.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон планує "подвоїти зусилля щодо надання життєво важливого продовольства та гуманітарної допомоги Україні", повідомив офіс британського прем'єра.

04:00 В Європейському Союзі серйозно перейнялися необхідністю створення єдиного військового потенціалу Об’єднання — Європейських збройних сил.

02:00 У Харкові з початку широкомасштабного вторгнення росії підрозділи ДСНС повністю розібрали 98 локацій, на яких є завали. З-під завалів вилучено понад 150 тіл загиблих.

01:00 У багатьох областях України — повітряна тривога.

В Україні з 23 травня стартують продажі поштової марки "Російський військовий корабель… Всьо!", присвяченої знищенню російського ракетного крейсера "Москва"

00:00 Харків очищено від вибухонебезпечних предметів на 90%, але загроза залишається, заявляють у ДСНС.

За 22 травня росіяни вбили 5 мирних жителів Донбасу: 2 у Лимані, 1 у Дачному, 1 у Клиновому та 1 в Авдіївці. Ще 11 людей зазнали поранень, повідомляє голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Нагадаємо, що про ситуацію в країні за 20 травня можна прочитати у новині: "Війна — день 86: окупанти штурмують Донбас, доки в Україну прибуває важка артилерія".

Інформація за 21 травня доступна у матеріалі: "Війна – день 87: окупанти атакують мирні українські міста, а в Україну їде потужне підкріплення".

А головні події за 22 травня доступні у матеріалі: "Війна — день 88: росіяни тиснуть на Донбасі, а Україна отримує безпрецедентну допомогу".