Війна — день 94: ситуація на Донбасі погіршується, а окупанти продовжують тиснути біля Сєверодонецька

Читать на русском
Автор
5113
Війна в Україні триває вже 94 добу Новина оновлена 30 травня 2022, 21:01
Війна в Україні триває вже 94 добу. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне за 28 травня

В Україні розпочався 94-й день від початку повномасштабного військового вторгнення росії. Окупанти посилили наступ на Донбасі і стискають "котел" біля Сєверодонецька, через що голова Луганської ОВА Сергій Гайдай припустив, що ЗСУ можуть залишити місто. На тлі цього у росії знову відновилися розмови про повторний наступ на Київ. Водночас у НАТО вважають, що в українських захисників вже до осені з’явиться достатньо коштів та можливостей, щоб повністю вибити окупантів зі сходу України, проте до цього моменту там не відкидають подальшого просування росіян на Донбасі.

У цій текстовій трансляції "Телеграф" інформує про головні новини, які відбулися в Україні та світі 28 травня, проте оперативніше отримувати інформацію читачі можуть у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Сєвєродонецьк під українським прапором, заявляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"орки досі контролюють територію готелю "Мир", далі не просунулися, мають значні втрати. Тривають бої в селах на підступах до Сєвєродонецька", — заявляє очільник ОВА.

22:00 Під час ракетного обстрілу окупантами Кривого Рогу дві ракети влучили у промислове підприємство, завдавши сильних руйнувань, повідомляє голова військової адміністрації Валентин Резніченко.

21:00 Російська авіація продовжує атакувати Сумську область некерованими ракетами, внаслідок обстрілу поранено жінку, повідомила пресслужба Державної прикордонної служби України.

20:00 ЗСУ провели успішну атаку на півдні та обороняються на Донбасі: свіжа інформація з фронту.

19:00 Президент США Джо Байден затвердив скасування мит на імпорт сталі з України.

18:00 Переговори путіна, Макрона та Шольца прокоментували у Франції. Там заявили, що західні лідери вимагали у путіна звільнити з полону захисників "Азовсталі".

17:00 Окупанти знущаються з полонених українських захисників і навіть застосовували на них невідомі препарати — моторошні подробиці повідомила омбудсмен Людмила Денисов.

16:00 Шольц та Макрон вкотре зідзвонились з путіним.

15:00 У Міноборони спростували заяви росіян щодо того, що Лиман перейшов під контроль армії росії. Українці протистоять ворогові та тримають оборону, тому говорити про "взяття міста" окупантами наразі некоректно, заявила Ганна Маляр. За її словами, у місті досі тривають запеклі бої.

14:00 Тим часом продовжується епопея зі спробами Петра Порошенка виїхати за кордон. П'ятий президент вдруге спробував перетнути кордон України та Польщі.

13:00 путін підписав закон про виключення граничного віку для укладання першого контракту про військову службу. Раніше на контракт не брали людей після 40 років.

12:00 Зеленський розповів, після чого буде готовий зустрітися з путіним.

Зброя від Заходу йде: Рєзніков розповів про перелом у ситуації з боєприпасами.

11:00 Захоплення Лимана: розвідники пояснили, які переваги отримають окупанти у битві за Донбас.

10:00 росія втратила в Україні вже 30 тисяч військових.

09:00 У Миколаєві вранці пролунало одразу кілька вибухів, місцеві жителі бачать дим із різних районів міста. Найімовірніше, був "приліт". Інформація уточнюється.

А вночі російські окупанти обстріляли село Василівка, що в Запорізькій області.

08:00 Ось так виглядають міста Донбасу після "руского міра". Зображення зі супутника розмістила компанія Maxar Technologies.

Перші два знімки — село Колодязі поблизу Лимана. По всьому населеному пункту "розкидана" техніка окупанта, завдяки чому вони можуть майже безкарно обстрілювати українські позиції. (ЗСУ принципово не стріляють по містах і селах).

На інших фото — Попасна та її "рани" від снарядів.

07:00 Карта бойових дій в Україні на ранок 28 травня має такий вигляд. Російські війська намагаються посилити Ізюмський напрямок атаками з Лимана, а навколо Сєвєродонецька намагаються влаштувати облогу. Місто не оточене повністю.

Карта бойових дій в Україні 28.05.2022
Карта бойових дій в Україні

05:00 Уряд США ухвалив попереднє рішення про постачання до України сучасних пускових установок М270 MLRS та М142 Himars, які можна використовувати як РСЗВ, так і оперативно-тактичні ракетні комплекси, пише New York Times.

04:00 За результатами проведених ЗСУ у п'ятницю, 27 травня, контратак на півдні України, противник зазнав втрат, які становлять:

  • 6️3 одиниці живої сили;
  • 3️ сучасних танка Т-72;
  • 5️ одиниць іншої броньованої техніки;
  • 2 самохідні артустановки;
  • 1️ літак;
  • 6️ гелыкоптерів.

Водночас окупанти підтягли до Херсонської області ешелон, що складається з близько 30 одиниць танків Т-62, а також автомобільну техніку, бойові броньовані машини, РСЗВ.

02:00 За добу п'ятниці українська військова авіація та сили ППО знищили:

  • літак Су-35;
  • вертоліт Ка-52;
  • БпЛА "Орлан-10;
  • ротно-тактичну групу.

01:00 За п'ятницю внаслідок ворожих обстрілів населених пунктів Донецької області загинуло 5 людей, ще 4 – поранено, повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Канцлер Австрії Карл Нехаммер заявляє, що під час телефонної розмови російський диктатор володимир путін "дав позитивний сигнал" щодо обміну полоненими, і також хоче дозволити переміщення товарів через Чорне море.

00:00 Українські митники та прикордонники не пропустили Петра Порошенка через кордон на засідання ПА НАТО.

Нагадаємо, головні події за 25 травня доступні у матеріалі: "Війна — день 91: росіяни сильно тиснуть на Донбасі, не зважаючи на втрати".

А з новинами за 26 травня можна ознайомитись у трансляції: "Війна — день 92: ситуація на Донбасі погіршується, Україна готується до тяжкого місяця".

Інформацію про те, як минуло 27 травня читайте у публікації: "Війна — день 93: російські війська посилюють тиск на Донбасі, не зважаючи на втрати".