Війна — день 95: ЗСУ тримають Сєвєродонецьк і наступають на півдні

Читать на русском
Автор
5447
Війна в Україні триває вже 94 дні Новина оновлена 30 травня 2022, 20:59
Війна в Україні триває вже 94 дні. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне за 29 травня

В Україні розпочався 95-й день з початку повномасштабного вторгнення росії. Окупанти сфокусували свої основні зусилля на спробах продавити оборону українських захисників на Донбасі і навіть змогли зайняти Лиман, проте Сєвєродонецьк, за який йдуть запеклі бої, залишається під контролем України. Водночас ЗСУ змогли відбити населений пункт Камишеваха, що під Попасною, та провели успішну контратаку на Херсонському напрямку. У країнах Заходу тим часом продовжують підтримувати нашу країну, так у Литві журналіст влаштував збір коштів на купівлю БПЛА "Байрактар" для ЗСУ і лише за три дні зібрав потрібну суму.

У цьому матеріалі "Телеграф" повідомлятиме про головні події, що відбулися в Україні та світі 29 травня, але більш оперативно отримувати інформацію ви можете у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 За добу на Донбасі відбито 14 атак супротивника, ще на 3 локаціях продовжуються бої. Українські військові знищили:

  • 2 артилерійські системи;
  • 11 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 10 ворожих автомобілів.
  • Підрозділи ППО в небі українського Донбасу збили дві крилаті ракети Х-59МК і три високоточні безпілотні літальні апарати типу "Куб".

Усього за минулий тиждень військовослужбовці угруповання ООС відбили 76 ворожих атак. Знищили:

  • 22 танки;
  • 1 одиницю спеціальної техніки;
  • 17 артилерійських систем;
  • 67 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 1 спеціальний броньований автомобіль;
  • 28 одиниць автомобільної техніки (1 з боєкомплектом);
  • Підрозділи ППО збили ворожий багатоцільовий гелікоптер К-52, 3 крилаті ракети та 25 безпілотних літальних апаратів окупанта.

22:00 Гурт Kalush Orchestra продало на аукціоні кубок переможців конкурсу "Євробачення – 2022". Переможцем аукціону стало криптоком'юнніті WhiteBIT. Переможна ставка склала $900 тис. Зібрані за час проведення аукціону кошти будуть направлені на придбання для ЗСУ комплексу безпілотників PD-2, що включає три борти та наземну станцію управління.

21:00 Українські захисники продовжують стримувати агресора у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". За поточну добу артилерія ЗСУ завдавала ударів по скупченням особового складу та техніки російських військ, також було знищено склад з боєприпасами.

Втрати ворога за добу становлять:

  • особового складу – 39 штук;
  • БМП – 1;
  • БТР — 1;
  • ББМ – 5;
  • артилерійських систем – 2;
  • АТТ — 3;
  • паливозаправників – 1;
  • БПЛА — 3.

20:00 росія знайшла ще один спосіб шантажувати Захід: дипломати стурбовані.

19:00 Окупаційна "влада" Херсона знову заговорила про "референдум" і назвала терміни.

18:00 Окупанти не зможуть закріпитись на Херсонщині: названо причину.

17:00 Зброя для України: Польща передасть Україні 155-мм самохідні артилерійські установки KRAB.

Знову гинуть спортсмени. У боях з окупантами загинули два бійці-кікбоксери Назар Макаренко та Олександр Фештрига.

16:00 Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що у понеділок, 30 травня у нього запланована телефонна розмова з президентами України та росії. У путіна вже підтвердили, що розмова з Ердоганом буде.

15:00 В Донецькій області електрики під свист куль та вибухами намагаються відновити електропостачання, — в Торецьку 115 гірників залишилися під землею, вживаються заходи для їх підняття.

Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова анонсувала можливе збільшення допомоги Україні. Суму хочуть підняти до 30 млн доларів.

Також з'явилося відео патріотичного мітингу в Мелітополі:

14:00 Упродовж останнього тижня росіяни примусово вивезли до фільтраційного табору в селищі Безіменне майже 3000 українців, серед яких — понад 300 дітей. Після фільтраційних заходів окупанти формують групи з маріупольців, яких спочатку депортують у Таганрог, а далі до депресивних регіонів росії. Близько 10% маріупольців, що не проходять фільтрацію, відправляють до колонії в Оленівку або в'язницю "Ізоляція" на Донеччину, де їх катують, допитують, погрожують вбити, — уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

13:00 Через бойові дії перебито високовольтну ЛЕП. Краматорськ і всі сусідні міста без світла, повідомляє місцева влада.

У міському парку окупованого Мелітополя Запорізької області люди вийшли на невеликий імпровізований проукраїнський мітинг:

Мітинг у Мелітополі за Україну 29 травня
Мітинг у Мелітополі за Україну 29 травня

12:00 З'явилася інформація про нові вибухи в Херсоні і що на Донеччині зникла електрика, — інформація перевіряється.

11:00 Зранку росіяни обстріляли житлові райони Миколаєва, є постраждалі.

ЗСУ досягли помітних успіхів у Луганській області, каже голова ОВА Сергій Гайдай.

10:00 ЄС обговорює м 'який варіант ембарго на російську нафту, пише Bloomberg.

09:00 Внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 242 дитини, ще 440 постраждали, — ювенальні прокурори.

Свіжі втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 29.05.2022
Втрати росії в Україні 29.05.2022

08:00 Daily Star з посиланням на джерела в Мі-6 заявило, що путін насправді вже може бути мертвим, у той час як Mirror з посиланням на ФСБ РФ пише, що насправді президент Росії ще живий, але йому залишилося жити лише кілька років.

07:00 Незважаючи на обіцянки, Німеччина за 9 тижнів звела до мінімуму військову підтримку України та практично не надала зброї, пише Welt.

У Криму тим часом перестають приймати громадянське населення, бо у лікарнях не вистачає місць через постраждалих в Україні.

06:00 Південні області залишаються під загрозою ракетних ударів, доки росіяни активізувалися поряд зі Зміїним островом. Причина — у бажанні підняти з дна затонулий катер "Раптор", щоб його полагодити і повернути в дію. Також було завдано ракетного удару по Кривому Рогу.

Катер Раптор
Так виглядає бойовий катер "Раптор"

05:00 Мер Мелітополя Іван Федоров закликає українців не брати російських паспортів, а працівників бюджетної сфери не співпрацювати з окупантами. Він пояснив, що у зв'язку з масовою роздачею російських паспортів українців можуть примусово мобілізувати для участі у бойових діях проти Збройних сил України.

04:00 Мікросхеми американського виробництва були виявлені співробітниками ГУР МО України в російських комплексах ППО "Панцир", ударних вертольотах Ка-52 "Алігатор" та крилатих ракетах Х-101.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко попереджає про ризик виникнення спалахів інфекційних захворювань в окупованому місті цього літа.

02:00 Протягом суботи, 28 травня, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" бійці Збройних сил України знищили до 33 російських окупантів та шість одиниць техніки (зокрема 1 танк та 5 одиниць АТТ).

01:00 Голова Київської ОВА Олексій Кулеба запевнив, що біля кордону з Білоруссю на Київщині все спокійно. При цьому він зазначив, що область все одно постійно перебуває під загрозою повторного російського вторгнення.

00:00 За добу суботи на Донецькому та Луганському напрямах українські військові відбили 7 атак агресора, на 3 локаціях точаться бої. Минулої доби військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил знищили:

  • 1 танк;
  • 6 ворожих автомобілів
  • підрозділи ППО у небі українського Донбасу збили безпілотний літальний апарат типу "Орлан-10".

А з новинами за 26 травня можна ознайомитись у трансляції: "Війна — день 92: ситуація на Донбасі погіршується, Україна готується до тяжкого місяця".

Інформацію про те, як минуло 27 травня читайте у публікації: "Війна — день 93: російські війська посилюють тиск на Донбасі, не зважаючи на втрати".

Новини за 28 травня доступні у матеріалі: "Війна — день 94: ситуація на Донбасі погіршується, а окупанти продовжують тиснути біля Сєверодонецька"