Війна — день 96: росіяни штурмують Сєвєродонецьк, а ЗСУ пішли у контрнаступ на півдні України

Читать на русском
Автор
10955
Війна росії проти України триває вже 95 днів
Війна росії проти України триває вже 95 днів

Оперативно про головне за 30 травня

Війна в Україні продовжується вже 95 днів. Окупанти продовжують зазнавати важких втрат у спробах захопити Сєвєродонецьк і Бахмут на Донбасі, але ЗСУ тримають оборону і не дають російським окупантам просунутися на жодному з фронтів, крім того, нашим воїнам вдалося досягти певних успіхів. Також українські захисники провели успішні контратаки біля Кривого Рогу. Водночас від Заходу продовжує надходити військова допомога, так в Польщі повідомили, що передають Україні 18 самохідних артилерійських установок KRAB.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події України та світу за 30 травня, але оперативніше отримувати інформацію читачі можуть у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 У Херсоні та Херсонській області у понеділок увечері знову зник мобільний зв'язок, повідомляє "Суспільне" з посиланням на голову Херсонської обласної військової адміністрації Геннадія Лагуту. У регіоні також частково не працює домашній інтернет.

Данія остаточно відмовляється від оплати російського газу рублях і у зв'язку з цим припускає найближчим часом припинення поставок.

22:00 Лиман Донецької області знаходиться під контролем росії, заявив радник голови ОП Олексій Арестович. За його словами, бої тепер точаться навколо міста. Крім того, російські війська просунулися вглиб Сєверодонецька.

21:00 Уповноважену Верховну Раду України з прав людини Людмилу Денісову хочуть зняти з посади. Це може статися на наступному засіданні Ради.

Новий посол США в Україні Бріджит Брінк прибула до Києва.

20:00 Російські окупанти у Маріуполі розпочали процедуру прийому документів у мирних жителів для отримання російського паспорта, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

Польща має намір запропонувати Україну для вступу до Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) на найближчій зустрічі організації в Парижі, повідомила міністр клімату та довкілля Польщі Ганна Москва.

19:00 путін підписав черговий цинічний указ, яким спростив порядок прийняття російського громадянства для дітей-сиріт з України.

Свіже зведення Генштабу ЗСУ.

18:00 Ердоган та путін поговорили щодо України: Туреччина зробила пропозицію провести у Стамбулі переговори делегацій України, Росії та ООН.

17:00 США не дадуть Україні ракетні системи, які можуть дістати до росії: заява Байдена.

16:00 Окупанти вбили ще одного іноземного журналіста — француза Фредеріка Леклерка.

15:00 З'явилися чутки, ніби захисників "Азовсталі" вивезли до Чечні, — сестра одного з військових розповідає, що насправді місцезнаходження "Азовців" невідоме і зв'язку з ними немає, проте дані про Чечню є дезінформацією.

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь офіційно підтвердив передачу Україні САУ Zuzana 2 калібру 155 мм.

14:00 Донецьк із самого ранку трясуть сильні вибухи, дві школи практично зруйновані, є жертви.

ЗСУ збили рідкісний російський гелікоптер Мі-35МС вартістю близько 36 млн доларів.

12:40 Вибухи чути і у Миколаєві, є загроза артобстрілу.

12:00 У Запоріжжі чутно вибухи, уточнюємо деталі.

У мережі показали, як знищили сучасний велосипедний комплекс із трасою BMX у Лимані Донецької області:

Велокомплекс у Лимані до війни і зараз
Велокомплекс у Лимані до війни і зараз

11:00 росія стягує додаткові сили військових на кордон Курської та Сумської областей.

Тим часом в НАТО вирішили більше не обмежувати розміщення своїх військ у Центральній та Східній Європі.

10:00 Внаслідок вибуху у Мелітополі попередньо постраждала племінниця Балицького Євгенія Зайцева.

Екс-президент Петро Порошенко тим часом звернувся до Володимира Зеленського та закликав відпустити його за кордон до Роттердама.

09:00 Вибух у Мелітополі стався біля ТЦ "Квадрат", є постраждалі, метою міг бути відомий зрадник України Євген Балицький.

Росіяни увійшли на північно-східні та південно-східні околиці Сєвєродонецька, є перші жертви серед місцевих жителів.

Увечері українці підірвали склад боєприпасів росіян у Чорнобаївці під Херсоном, детонація тривала не менше години, — повідомляє радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

08:00 Сильний вибух чути в Мелітополі, повідомляють наші джерела.

Ракета на Одещині влучила у непрацюючий міст через Дністровський лиман, прямо в ту саму, розбиту раніше колію. Ударною хвилею пошкоджено кілька приватних будинків неподалік. Одну ракету збито силами ППО, — ОК "Південь".

07:00 Над Одеською областю збили російську ракету.

Тим часом, за даними Генштабу, росія активно стягує застарілу техніку з окупованих територій ближче до фронту.

06:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 30.05.2022
Карта бойових дій Україна 30.05.2022

05:00 На південних рубежах оборони українські військові знищили 67 окупантів, 27 одиниць ворожої техніки, а також пункт управління безпілотними розвідниками та командний пункт одного з ворожих підрозділів.

04:00 Контрнаступ українських воїнів на Херсонщині порушить плани росії контролювати окуповані території на південному напрямку, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

За добу 29 травня російські окупанти з території росії 10 разів обстрілювали територію Сумської та Чернігівської областей, повідомили у Держприкордонслужбі України.

02:00 Центральна частина міста Новий Буг Миколаївської області зазнала значних руйнувань через ракетний обстріл з боку росіян, повідомляє міська рада.

01:00 У Сумському та Охтирському районах пролунали кілька вибухів, повідомив голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

00:00 Українські захисники двома контратакувальними фронтами пішли в атаку на Херсонщині.

Нагадаємо, інформацію про те, як минуло 27 травня читайте у публікації: "Війна — день 93: російські війська посилюють тиск на Донбасі, не зважаючи на втрати".

Новини за 28 травня доступні у матеріалі: "Війна — день 94: ситуація на Донбасі погіршується, а окупанти продовжують тиснути біля Сєверодонецька"

А про те, що відбувалося 29 травня, можна прочитати у трансляції: "Війна — день 95: ЗСУ тримають Сєвєродонецьк і наступають на півдні"