Війна — день 110: окупанти продовжують наступати на Донбасі, виснажуючи свою армію

Читать на русском
Автор
33551
Війна в Україні
Війна в Україні. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне за 13 червня

Українські сили оборони вже 110 днів ведуть боротьбу за незалежність проти російських загарбників, які продовжують наступ на Донбасі. Окупанти намагаються повністю захопити Сєвєродонецьк, де йдуть вуличні бої, а також готують наступ на Слов’янськ. До речі, росіяни "денацифікували" електро-, газо- та водопостачання у місті, обстріл прифронтового населеного пункту триває. Генерал армії Маломуж заявив, що в Росії залишилося лише два виходи з ситуації, а наступ окупантів на Донбасі, висмоктує сили з армії рф.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформуватиме про найважливіші події, що відбулися в Україні та світі 13 червня. Більш оперативно інформацію можна отримати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччина має намір розширити свою військову допомогу Україні та поставити додаткові одиниці зброї. "Ми суттєво розширюємо нашу підтримку. Ми поставимо Україні зокрема сучасну систему протиракетної оборони та радар для виявлення артилерії", — сказав він.

22:00 Сьогодні після обіду на Ізюмському напрямку, що на Харківщині, зенітно-ракетний дивізіон холодноярців знищив бойовий вертоліт Ка-52 російських загарбників. Гелікоптер впав на тимчасово окуповану територію між населеними пунктами Сулигівка та Довгеньке.

21:00 У Зеленодольську внаслідок нічного обстрілу пошкоджено будинки 120 жителів міста, сильні руйнування у 2 дитячих садках та ліцеї, повідомляє ДСНС.

20:00 Чотири людини загинули внаслідок дорожньо-транспортної пригоди в Гайсинському районі Вінницької області за участю легкового автомобіля та пасажирського автобуса, що прямував до Чехії.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що пошкодив ногу, намагаючись уперше від початку війни відновити заняття спортом.

19:00 Свіже зведення Генштабу ЗСУ.

18:00 В Україні вже встигли відкрити кримінальні провадження щодо загибелі понад 12 тисяч мирних жителів. Ще не ідентифікованими залишилися 1200 тіл, знайдених у братських могилах на територіях, звільнених від ворога.

17:00 Росія висунула нові вимоги щодо розблокування українських портів – дипломат озвучив три погрози.

16:00 Визволення "азовців" може тривати роки: дружина бійця розповіла, що відбувається.

14:50 По Прилуках Чернігівської області вдарили три ракети, масштаби руйнувань уточнюються, — голова місцевої ОВА В'ячеслав Чаус.

ЗСУ звільнили три села на Донбасі та зрушили лінію фронту на 15 кілометрів, — повідомляє угруповання Об'єднаних сил.

13:40 Місцеві канали пишуть про "приліт" у Прилуках Чернігівської області, офіційної інформації щодо цього ще немає. Також повідомляється про роботу засобів ППО над Дніпропетровщиною.

Повітряна тривога у більшості областей України.

12:40 Китай, Німеччина, Італія, Нідерланди та Турція, — топ-5 споживачів російських ресурсів, що фінансують кремль.

Найбільші імпортери газу, нафти, вугілля з рф
Найбільші імпортери газу, нафти, вугілля з рф

Зрадницю України наталію поклонську путін звільнив з посади заступника керівника Росспівробітництва, — кримська няша стверджує, ніби її переведуть на іншу роботу.

Колишній держсекретар США Хілларі Клінтон впевнена, що остаточним успіхом у війні в Україні має стати поразка росії, і час для українсько-російських переговорів ще не настав.

11:35 Радник голови ОП Михайло Подоляк розповів, що щоб закінчити війну, Україні потрібна така важка зброя:

  • 1000 гаубиць калібру 155 мм;
  • 300 РСЗВ;
  • 500 танків;
  • 2000 одиниць бронетехніки;
  • 1000 дронів.

Тим часом над Миколаєвом збили російський розвідувальний дрон.

Уламки дрону, який збили над Миколаєвом
Уламки дрону, який збили над Миколаєвом

10:45 Шольц, Макрон та Драгі приїдуть до Києва 26-28 червня, повідомляє Bild.

09:40 Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

Втрати росії в Україні 13.06.2022

09:00 Внаслідок російської агресії в Україні на сьогодні 288 дітей загинуло та понад 527 поранено, — ювенальні прокурори.

08:30 Вночі росіяни обстріляли касетними боєприпасами з "Ураганів" центр Зеленодольська та Велику Костромку під Кривим Рогом, одна жінка загинула, щонайменше п'ятеро людей постраждали.

Тим часом окупанти також підірвали мости через Сіверський Донець біля Сєверодонецька та зайняли околиці одного із сіл неподалік Тернової Харківської області.

07:20 В Чорному морі неподалік від берегів України зараз базується 4 ракетних кораблі, один підводний човен, 3 великих десантних кораблі, 36 ракет типу "Калібр", загроза удару оцінюється як висока.

Росіяни розповсюджують фейк про покинуте поховання сибірки в Скадовську Херсонської області, — законна влада стверджує, що всі такі неблагополучні пункти були законсервовані, регулярно оглядалися, і якщо "дикуни не будуть в них колупатися", загрози не буде.

06:20 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так. Детальний аналіз обстановки та що змінилося за добу дивіться у цій статті.

Карта бойових дій Україна 13.06.2022

05:00 Тіла 220 загиблих на території заводу "Азовсталь" у Маріуполі "азовців" прибули до Києва, підтвердив екскомандир полку Максим Жорін.

04:00 Європейські комісари у понеділок, 13 червня, розпочинають обговорення питання надання статусу кандидата на вступ до ЄС України.

Єврокомісія має визначитися зі своєю думкою до 17 червня. До цієї ж дати їй необхідно підготувати відповідну рекомендацію.

На саміті у Брюсселі 23-24 червня глави держав та урядів ЄС ухвалять рішення про надання чи відмову у статусі кандидата Україні.

02:00 Повітряне командування "Південь" інформує про оперативну ситуацію станом на кінець доби неділі, 12 червня:

  • Противник продовжує облаштування й укріплення рубежів оборони, активних наступальних дій не веде.
  • Протистояння переважно відбувається на рівні артилерійських дуелей. При чому, задіяно важку ствольну і реактивну артилерію.
  • По передмістю Миколаєва ворог продовжує обстріли сто п’ятдесят двох міліметровим калібром. Руйнуючи будівлі, розриваючи поля, ворог продовжує тиснути на Миколаївщину, створюючи враження своєї присутності, аби приховати суттєві поступки територією області.
  • Натомість з нашого боку ворог зазнає суттєвого ураження і тиску з повітря: протягом доби парою гелікоптерів, парою штурмовиків та винищувачем було завдано 3 потужних удари по ворожих позиціях.
  • Влучено в скупчення противника та склад боєприпасів. Підтверджені втрати противника складають 22 росіянина, 3 танки Т-62, 2 БМП та 3 одиниці автомобільної техніки.
  • Корабельне угруповання противника знов зазнало кількісних змін, але не змінило завдань та загроз. Наразі північно-західну частину Чорного моря пильнують 4 ракетних кораблі, 1 підводний човен та 3 великих десантних кораблі. 36 крилатих ракет типу "Калібр" споряджені в напрямку всієї України.

01:00 Один мешканець Солєдара загинув і ще троє отримали поранення в неділю внаслідок обстрілу міста російськими окупантами, повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

00:00 Українські військовослужбовці за минулий день у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" знищили:

  • особового складу – 18;
  • ББМ – 1;
  • АТТ — 1;
  • мінометів – 1;
  • СПГ – 1;
  • склад із б/п – 1.

З головними новинами за 10 червня можна ознайомитись у нашому зведенні: "Війна — день 107: ЗСУ дорогою ціною тримають оборону, а окупанти можуть скористатися спекою для наступу".

А з інформацією за 11 червня можна ознайомитись у статті: "Війна — день 108: окупанти штурмують Донбас, поки ЗСУ відсувають їх від Запоріжжя".

Новини за 12 червня можна прочитати у нашому матеріалі за неділю: "Війна — день 109: ЗСУ наступають на півдні України, а росія готується до тривалої війни".