Росія висунула нові вимоги щодо розблокування українських портів - дипломат озвучив три загрози

Читать на русском
Автор
11399
Розмінування портів України поки на етапі обговорення
Розмінування портів України поки на етапі обговорення. Фото dumskaya.net

При цьому росіяни вдаються до нових провокацій

В Україні заблокованими для експорту залишаються майже 25 млн тонн зерна, що загрожує серйозною кризою та навіть голодом в країнах Африки та Близького Сходу, а російська влада тим часом продовжує йти на провокації й тепер вимагає перевірки суден.

Про це у коментарі "РБК-Україна" повідомив посол України у Туреччині Василь Бондар. Дипломат назвав ці вимоги неприйнятними та небезпечними з точки зору можливості провокацій з боку російських окупантів.

Надійне джерело новин про війну – підпишись на наш Telegram

За словами посла, крім розмінування українських портів російська сторона хоче ще й отримати право перевірки суден перед їх виходом у море, а це становить одразу кілька загроз для України.

"По-перше, якщо розміновувати й не мати гарантій, то росіяни можуть зайти в порт і захопити його – це реальна небезпека. Друге — право перевірки суден у наших територіальних водах взагалі неприпустимі, оскільки це порушення суверенітету. І третє – якщо вони перевірятимуть судна, то де гарантія, що не залишать на них диверсантів", — повідомив Василь Бондар.

Дипломат зазначив, що Україна категорично не згодна з цією вимогою РФ і зазначив, що важливо не тільки перевіряти росіян, а й створити міжнародну місію або конвой, який мав би право супроводжувати судна і забезпечувати безпеку портів і маршрутів.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський чітко пояснив, що не так з розблокуванням українських портів та чому Україна не дає на це дозвіл.