Призов до ЗСУ: скільки триватиме мобілізація і кого можуть викликати повісткою

Читать на русском
Автор
7457
Мобілізація в Україні не зупиняється
Мобілізація в Україні не зупиняється. Фото Міноборони України

Про особливі обставини військкомам потрібно повідомляти особисто

Згідно з рішенням Верховної Ради в Україні триває загальна мобілізація і вона не закінчиться до тих пір, поки підрозділи Збройних сил України та інші формування потребуватимуть доукомплектування.

Як відомо, умовно цей процес поділяють на чотири етапи, другий з яких йде зараз. Під час перших двох до лав ЗСУ та Сил оборони залучають в основному людей, що служили, або з військовим досвідом. Третій та четвертий мають на увазі призов раніше не мобілізованих випускників військових кафедр та інших громадян, які не мають обмежень.

Перевірені новини про Україну і не лише у нашому Telegram

Кого можуть мобілізувати в Україні

Встати на захист України від російських окупантів можуть як чоловіки, так і жінки.

  • За законом мобілізувати можуть всіх чоловіків віком від 18 до 60 років, які зобов’язані отримавши повістку з’явитися до територіального центру комплектації або у військові частини у строки, зазначені у повістках або визначені командирами частин.
  • Не кожна повістка має на увазі мобілізацію — часто вона потрібна лише для уточнення даних та проходження медкомісії. Вона визначає ступінь здоров’я чоловіка чи жінки.
  • Якщо є особливі умови, наприклад, інвалід на утриманні або чоловік є батьком одинаком — про це потрібно повідомити в ТЦК самостійно.
  • Жінок можуть мобілізувати лише за їхнім бажанням. Для того, щоб стати добровольцем, потрібно володіти певними спеціальностями.

Нагадаємо, раніше адвокат пояснив, який термін можуть реально отримати "уклоністи" за спробу "відкосити" від армії.