СБУ затримала серйозного "крота" у Кабміні - працював на росію 10 років

Читать на русском
Автор
12636
СБУ викрила російських шпигунів у Києві
СБУ викрила російських шпигунів у Києві

За "злив" інформації шпигуни отримували до 15 тисяч доларів

Представникам Служби Безпеки України вдалося викрити російських агентів, які перебували у складі Кабінету Міністрів, а також Торгово-промислової палати.

Про це у вівторок, 21 червня, повідомила пресслужба СБУ. За словами речника управління Артема Дехтяренка, для того, щоб знешкодити шпигунів, які працювали на росію, контррозвідці довелося провести багатоетапну спецоперацію, в результаті котрої в столиці було затримано завідувача відділу Секретаріату Кабміну і керівника однієї з дирекцій ТПП.

Оперативно про головне читайте у нашому Телеграмі

Також відомо, що вказані посадові особи систематично надавали російському ворогу різноманітну розвідувальну інформацію. Мова йде про обороноздатність українських військових формувань, облаштування державного кордону та навіть персональні дані правоохоронців.

Окрім того, зазначається, що за свій "злив" посадовці отримували від кураторів від 2 до 15 тисяч доларів за одне завдання. Як встановили працівники СБУ, урядовці були завербовані росіянами ще у 2012 році під час поїздки до рф.

Одним з кураторів, які готували українських чиновників, виявився представник 5 служби фсб юрій водолазкій. Працювали зазвичай за такою схемою: урядовець передавав інформацію "кроту" з ТПП, а він — далі у росію через шифровані канали зв’язку.

"Винагороду" отримували під час особистих зустрічей із кураторами у Криму або в інших країнах. Зазвичай фсб рф видавала йому "зарплату" на двох, а по приїзду до Києва він розподіляв гроші. Паралельно займався пошуком інших "кандидатів" для вербування росією.

Зловмисники вже отримали повідомлення про підозру в державній зраді. Судом була обрана міра запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування триває.

Раніше "Телеграф" повідомляв, як кількома тижнями раніше у Сербії було затримано колишнього генерала СБУ — Андрія Наумова, який втік із України за день до початку повномасштабного вторгнення росії.