Війна — день 123: окупанти обстріляли Київ і закріплюються в Сєвєродонецьку

Читать на русском
Автор
26766
Війна в Україні — день 123
Війна в Україні — день 123

Оперативно про головне за 26 червня

Ось уже 123 дні йде повномасштабне вторгнення рф в Україну. Українські сили оборони ведуть бойові дії по всій лінії фронту, але найгарячіша ситуація на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках. Генштаб ЗСУ офіційно оголосив про відхід від Сєвєродонецька, проте наш спецназ все ще наводить артилерію по скупченню окупантів у місті, повідомив радник голови ОП Олексій Арестович. Водночас росіяни посилили обстріл українських міст. Росіяни вдарили по ядерній установці в Харкові, а також обстріляли ракетами Рівненську область, де знищили об’єкти цивільної інфраструктури. На політичному фронті Литва зайняла жорстку позицію щодо "блокади" Калінінграда, а невизнаний президент Білорусі олександр лукашенко на зустрічі з президентом росії володимиром путіним назвав це "оголошенням війни".

У цьому матеріалі "Телеграф" інформуватиме про головні події, що відбулися в Україні та світі 26 червня, але більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Єврокомісія готує документ, що дозволить перевозити підсанкційні російські вантажі до Калінінграда територією ЄС. Водночас у Литві заявили, що заблокують такий транзит "з росії до росії".

22:00 За день росіяни вбили ще одного мирного жителя Донеччини – у Новолуганському. Ще 8 людей сьогодні дістали поранення.

21:00 Україна купила у німецької збройової компанії Dynamit Nobel Defense майже 2900 ПТРК RGW 90 Matador.

20:00 "Вечірка вуглеводнів з росії добігла кінця": прем'єр Великої Британії Борис Джонсон після засідання лідерів "Великої сімки" заявив, що країни-члени шукатимуть способи відмовитися від російських вуглеводнів.

19:00 Лідери країн "Великої сімки" на зустрічі в німецькому замку Ельмау в баварських Альпах вирішили взяти на себе зобов’язання щодо безстрокової підтримки України.

18:00 Від початку широкомасштабного вторгнення, росія вже вивезла з тимчасово окупованих українських територій щонайменше 400 тисяч тонн зерна, заявив Тарас Висоцький, перший заступник міністра агрополітики. За його словами, на момент фактичної окупації на даних територіях було близько півтора мільйона тонн зерна.

У росії заявили про новий обстріл бурової вишки в Чорному морі.

17:00 Знову партизани? В окупованій Каховці згоріло авто колаборантки.

16:00 росію від першого за 100 років дефолту відділяють години.

На Черкащині внаслідок ракетного удару пошкоджено інфраструктурний об'єкт, 1 особа загинула, ще 5 постраждали.

15:00 Джонсон емоційно поспілкувався з Макроном та дав пораду щодо України.

14:00 Байден відреагував на ракетний удар росії по Києву.

13:00 Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону розповів, що російські війська вранці завдавали ударів по Києву зі стратегічних бомбардувальників з регіону Каспійського моря. За його словами, ворог застосував бомбардувальники Ту-95 і Ту-160, які злітають з регіонів Астрахані.

Натомість білоруські телеграм-канали повідомляють, що вдень авіація рф наносить удари з білоруської території.

12:00 путін вбиває всіх, навіть росіян: три історії постраждалих від ранкового обстрілу Києва.

Тим часом у Києві пролунали нові сильні вибухи.

11:00 З-під завалів будинку у Києві продовжують діставати людей, повідомляється, за попередніми даними, про одного загиблого. "Телеграф" веде хроніку подій у столиці.

09:45 Наш кореспондент зняв для вас наслідки ракетного удару по Лук'янівці у Києві. Жах. Просто жах.

08:30 Рятувальники продовжують роботи на місці потрапляння ракети в житловий будинок у Києві. Попередньо є постраждалі, однак під завалами, ймовірно, є люди. Наш кореспондент побував на місці подій.

07:00 Кличко повідомив, що мешканців двох будинків у Шевченківському районі Києва евакуюють. Тим часом у мережу потрапили відео прильоту по одному з них.

06:30 Чотири вибухи в Києві, повідомляє кореспондент "Телеграфа". Над містом дим від прильоту. За словами мера Віталія Кличка, є прильоти у Шевченківському районі столиці. Попередньо, є поранені. Наш журналіст спостерігав, що одна із ракет летіла з боку Білорусі.

06:00 Повітряна тривога в більшості областей України. В соцмережах повідомляється про пуск ракет з території окупованої Херсонщини. Нарахували 14.

Карта тривог в Україні
Карта тривог на 6 ранку

05:00 На саміті G7 у Німеччині обговорять спільні дії в умовах війни в Україні, а також її можливі наслідки, повідомив президент Франції Емманюель Макрон.

04:00 Країни G7 почали обговорювати можливість запровадження граничних цін на російську нафту, пише Reuters.

Пропозиція про запровадження граничних цін є частиною ширших дискусій "Великої сімки" про те, як ще більше посилити тиск на Росію, зазначило джерело агентства.

02:00 Авіація ЗСУ на півдні України відпрацювала 5 ударів по скупченню російських війск та техніки, по командних та опорних пунктах ворожих підрозділів. Результати ударів дорозвідуються.

Всього за добу знищено 24 російських вояка, 2 танки та 5 інших броньованих машин. Знищено 2 ворожі польові склади боєприпасів та вогневу точку.

01:00 Через прильоти у Харкові є мінімум двоє постраждалих.

За 25 червня росіяни вбили 3 мирних мешканців Донбасу: у Бахмуті, Нью-Йорку та Першотравневому. Ще 2 особи отримали поранення.

00:00 У Харкові продовжуються вибухи.

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон після зустрічі країн Британської співдружності висловив упевненість, що українське питання буде одним із головних на найближчій зустрічі представників G7.

Інформація за 23 червня доступна в нашій статті: "Війна — день 120: окупанти варварськи обстрілюють міста, важка ситуація під Сєвєродонецьком".

Зведення новин за 24 червня можна прочитати в нашій трансляції за п’ятницю: "Війна — день 121: Україна відступає від Сєвєродонецька, а під Херсоном настав перелом".

З головними новинами минулого дня, 25 червня, можна ознайомитись у нашому зведенні за суботу: "Війна — день 122: ЗСУ пішли на прорив під Херсоном, росія відповіла півсотнею ракет".