Війна — день 155: окупанти чекають на контрнаступ ЗСУ і б'ють ракетами по Україні

Читать на русском
Автор
22454
Вторгнення росії в Україну триває вже 155 днів
Вторгнення росії в Україну триває вже 155 днів

Оперативно про головне за 28 липня

В Україні розпочався 155-й день від початку повномасштабного вторгнення росії. Після масованого удару ЗСУ по Антонівському мосту в Херсоні окупанти почали відтягувати війська зі східного напрямку, щоб посилити угруповання на Півдні, яке останніми днями зазнає суттєвих втрат і втрачає позиції. Попри це, на Сході вони все ще намагаються проводити наступ, хоча радник голови ОПУ Олексій Арестович говорить про те, що стратегічно росіяни переходять до оборони та готуються до контрнаступу українських військ.

У цьому матеріалі "Телеграф" повідомляє про головні події, що відбулися в Україні та світі 28 липня, проте більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Внаслідок ворожого обстрілу Миколаєва за попередньою інформацією зазнала поранень жінка, були пошкоджені будинки, повідомляє мер Олександр Сенкевич.

22:10 Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив про підготовку турне країнами Африки.

21:00 У Миколаєві під ворожий обстріл потрапив приватний сектор, пошкоджено житлові будинки, повідомив міський голова Олександр Сенкевич.

20:00 Інформація із вечірнього зведення Генштабу:

"Штурмом ворог частково покращив тактичне положення в напрямках населених пунктів Соледар та Вершина. Зазнали невдачі спроби противника провести штурмові дії в напрямках населених пунктів Яковлівка, Бахмут та Семигір’я. Тут підрозділи ворога з втратами відійшли.

…Порушуючи звичаї війни та з метою введення в оману, при штурмі в районі населеного пункту Піски російські окупанти використовували польову форму Збройних Сил України з білими пов’язками на руках та ногах".

19:00 Нові подробиці обстрілу Кропивницького. За словами голови Кіровоградської ОВ Андрій Райковича, удару по місту було завдано ракетами "Калібр", кількість постраждалих складає вже 26 осіб (один у тяжкому стані, один від госпіталізації відмовився).

18:00 Зеленський вперше прокоментував історію з громадянством Корбана.

Президент Литви Гітанас Наусєда сьогодні відвідав Україну. Зеленському він вручив найвищу нагороду Литви – орден Вітаутаса Великого.

17:00 Захоплювати Чорнобильську АЕС росіянам допомагали заслані агенти – розслідування Reuters.

16:00 Внаслідок ракетного обстрілу Кропивницького загинули п'ятеро людей, поранено 25, повідомив голова ОВА Андрій Райкович.

15:00 У путіна підтвердили "грізні" плани пушиліна стосовно України.

14:00 Росіяни завдали удару по військовій частині на Київщині, є руйнування, розповів заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов на брифінгу.

"Близько 5 години ранку противник завдав ракетного удару шістьма крилатими ракетами "Калібр" по військовій частині в населеному пункті Лютіж Київської області. На даний час є інфомація що одна будівля зруйнована і дві – пошкоджено. Окрім того, одна крилата ракета була збита в повітрі над Бучанським кар'єром", — розповів він. За словами Громова, противник завдав удару з акваторії Чорного моря – з району миса Фіолент.

Стосовно Чернігівської області представник Генштабу уточнив, що 5.25 по 6.30 населений пункт Гончарівське зазнав обстрілів із реактивних систем залпового вогню (близько 20 снарядів по позиціях ЗСУ). Пуски були здійснені з населеного пункту Зябрівка Республіки Білорусь. "Є втрати в нашому особовому складі, вони уточнюються", — додав Громов.

13:00 Росіяни вдарили ракетами по Кропивницькому, є прильоти.

12:00 У путіна офіційно визнали, що готують анексію територій України.

11:00 У Харкові під обстріл потрапив парк Горького, у Миколаєві практично зруйновано школу, під Кривим Рогом обстріляли агропідприємство, є жертва.

Тим часом Олександра Клименка призначено головою САП.

09:45 Володимир Зеленський звернувся щодо Дня Хрещення Київської Русі.

Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

Втрати росії в Україні 28.07.2022

Внаслідок агресії росії проти України на сьогодні загинуло 358 дітей, ще понад 693 постраждали, — ювенальні прокурори.

07:50 У росії є сили на повноцінний наступ лише на двох напрямках, — експерти американського Інституту вивчення війни;

рф не передумала проводити "референдуми" та анексувати нові території України, — Блінкен.

06:50 З території Білорусі було зафіксовані пусти ракет, попередньо були "прильоті" біля Гончарівського у Чернігівській області, біля Вишгорода під Києвом.

Про вибухи та руйнування житлових будинків заявляє міська голова Чугуєва під Харковом Галина Мінаєва, місцевих жителів закликають обмежити пересування по місту.

Вночі також були повідомлення про пожежу в Одеському порту, інформація уточнюється.

5:00 Окупанти під ранок знову запустили ракети по території України. Відомо, що потужні вибухи було чутно у Миколаєві, а також у Київській області.

3:00 За попередню добу на Півдні України окупанти втратили 66 солдатів, 3 танки Т-72, 3 мінні загороджувачі, 2 гаубиці та одну САУ, а також мінометний комплекс та 3 одиниці автомобільної техніки.

1:00 США перекинуть з Аляски до Польщі шість додаткових винищувачів F-22, щоб посилити східний кордон НАТО.

Що сталося 25 липня в Україні та світі можна дізнатися у нашій статті за понеділок: "Війна — день 152: окупанти націлилися на Сіверськ, контрнаступ ВСУ дедалі ближче".

З головними новинами за 26 липня можна ознайомитись у матеріалі за вівторок: "Війна — день 153: окупанти намагаються прорвати оборону ЗСУ на Донбасі, в Україну прямують нові HIMARS".

А інформацію за 27 липня читайте у матеріалі: "Війна — день 154: тривожні новини з Донбасу, "бавовна" триває".