Війна — день 159: окупанти перейшли на Бахмут, загострення в Косово

Читать на русском
Автор
18244
Війна в Україні — день 159-й
Війна в Україні — день 159-й

Оперативно про головне за 1 серпня

Протягом 159 днів українські сили оборони борються з російськими загарбниками, які повномасштабно вторглися до країни 24 лютого. Через точні удари ЗСУ по складах окупанти змінили напрямок своїх атак і переключилися з Сіверська та Слов’янська на Бахмут. Росіяни продовжують ракетний та артилерійський терор. Миколаїв зазнав жорстокого обстрілу, а по Нікополю рф гатила з "Градів". Різко зросла напруга між Сербією та Косово, через що Приштина перекрила кордони, а Белград привів армію у стан підвищеної бойової готовності.

У цьому матеріалі "Телеграф" повідомляє про головні події, що відбулися в Україні та світі 1 серпня, проте більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Окупанти обстріляли автобус під час евакуації до Кривого Рогу в районі Довгового Херсонської області. Внаслідок обстрілу загинули дві людини, ще двоє людей були тяжко поранені, повідомляє керівник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

22:00 Сполучені Штати передають Україні черговий пакет військової допомоги на $550 млн. У Білому домі повідомили, що до нього увійдуть снаряди для РСЗВ HIMARS та боєприпаси для гармат калібру 155 мм

21:00 Попередні висновки міжнародних експертів свідчать, що загибель українських військових в Оленівці була наслідком застосування російськими військами термобаричної зброї, заявив генеральний прокурор Андрій Костін.

20:00 Заборона вручення повісток на вулицях та блокпостах: Зеленський дав відповідь на петицію.

19:00 путін зробив заяву з приводу ядерної війни.

18:00 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна поверне території військовим шляхом, а вже потім настане черга дипломатії. "Небезпечний російський наратив, який із задоволенням підхоплюють "корисні ідіоти" путіна на Заході: Україна не зможе військовим шляхом повернути захоплені території. Це помилка! Можемо і зробимо", — наголосив Данілов.

17:00 Прийшли в Україну і ще чотири додаткові установки HIMARS, повідомив Резніков.

16:00 Українці кардинально змінили ставлення до росії: скільки прихильників "дружби" залишилось, розповів КМІС.

15:00 Україна отримала німецькі РСЗВ MARS II, повідомив міністр оборони країни Олексій Резніков.

14:00 росія може піти в новий наступ: у ГУР розповіли, в чому вона поки що сильна.

13:00 СБУ затримала двох ворожих агентів на Сумщині. Злочинці шукали слабкі місця в оборонному рубежі регіону, збирали інформацію про місця дислокації, кількість військових та озброєння, а також наявні укріплення українських Сил оборони. Викладено відео затримання.

12:30 У перші дні вторгнення рф в Україну через масову роздачу зброї дійсно були випадки friendly fire у Києві, розповів начальник департаменту патрульної поліції, "кіборг" полковник Євгеній Жуков.

Чи варто серйозно турбуватися через дані про підготовку рф наступу у Харківській області? Коли чекати на посилення ракетних обстрілів? Що буде із Донбасом? Яке ключове завдання є в ЗСУ на серпень? На ці та інші питання "Телеграфу" відповів військовий експерт, полковник запасу Сергій Грабський.

11:15 Британія планує передати Україні кілька потужних військових кораблів для протистояння росії.

10:00 Окупанти добудували понтонну переправу біля Антонівського мосту. Військову техніку переправляють разом із цивільними авто, які беруть як живий щит.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 01.08.2022

09:10 Головне з ранкового зведення Генштабу ЗСУ:

Тим часом, за даними експертів американського Інституту дослідження війни, російські військові готують наступ на Харківщині.

Після нічного обстрілу Миколаєва були уражені приватні будинки, виникла пожежа на території медичного диспансеру, згорів гуманітарний склад з медичними препаратами та продовольством, розбито травмпункт однієї з лікарень, пошкоджено чотири будівлі, медичний автотранспорт, вибито вікна. Відомо про трьох постраждалих, попередньо без жертв.

О 8:30 з українського порту має вийти перше судно з українським зерном, повідомляло Міноборони Туреччини.

08:15 Вночі ворог понад 60 разів вдарив по Нікопольському району, зачепило десятки будинків, кафе, підприємство ритуальних послуг, тощо.

А в Харкові зранку знов обстріляли зупинку громадського транспорту, — постраждало два чоловіки, один з яких загинув у лікарні.

Наслідки обстрілу Харкова 01.08.2022
Наслідки обстрілу Харкова 01.08.2022

06:30 Кілька важливих новин на ранок:

  • ворог нарощує угруповання на Криворізькому напрямку;
  • у Чорному морі маневрують 18 бойових кораблів та катерів рф, при цьому 5 кораблів та 1 човен перебувають в бойовій готовності з 44 ракетами на озброєнні, — ОК "Південь";
  • удар по ешелону з технікою та військовими рф в районі залізничної станції Брилівка на Херсонщині підтверджено, втрати ворога уточнюються;
  • на півдні України за останні тижні ЗСУ знищили близько 15 складів боєприпасів військ рф, — начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк;
  • наразі в системі МВС працюють і несуть службу понад 66 тисяч жінок, вони задіяні в ЗСУ, ДСНС, Нацгвардії, Нацполіції, — заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

05:00 ВСУ розбили ешелон з ворожою технікою і живою силою в Херсонській області.

03:30 Окупанты обстріляли Нікопольский район: удар нанесено по двом громадам.

02:10 У Харкові оголошено повітряну тривогу, чути вибухи.

02:00 У Миколаєві чути вибухи, у місті оголошено повітряну тривогу.

01:00 ЗСУ за добу "демілітаризували" 2 склади та 4 бази окупантів.

00:00 МЗС України рекомендує українцям утриматися від відвідування південних районів Сербії.

Що сталося 29 липня в Україні та світі можна дізнатися у нашій статті за п’ятницю: "Війна — день 156: трагедія в Оленівці та посилення обстрілів України".

З головними новинами за 30 липня можна ознайомитись у матеріалі за суботу: "Війна — день 157: ЗСУ ведуть успішні бої на Донбасі, росіяни відповідають звірствами проти полонених та цивільних".

А інформацію за 31 липня читайте у матеріалі за неділю: "Війна — день 158: нові удари по українських містах, загибель відомого бізнесмена та НП у Севастополі".