300 млн гривень держборгу України до рук російських компаній – відому фірму підозрюють у фінансуванні окупантів

Читать на русском
Автор
1861
За скромною вивіскою компанія провертає справи на сотні мільйонів гривень Новина оновлена 11 серпня 2022, 13:00
За скромною вивіскою компанія провертає справи на сотні мільйонів гривень. Фото Відкриті джерела

СБУ вважає, що російсько-казахський мільярдер заробив в Україні сотні мільйонів гривень для російських компаній

Незважаючи на криваву агресію, розв’язану росією проти України, на території нашої країни залишаються компанії, які працюють одночасно і в країні-окупанті, і допомагають його компаніям ставити нашу країну в економічну залежність.

300 мільйонів гривень українського боргу на фінансування терористів

Як повідомляють ЗМІ, ще у березні 2022 року СБУ було відкрито кримінальне провадження щодо компанії "Фрідом Фінанс Україна". За версією СБУ, з 2019 до 2021 року компанія допомагала купувати російським комерційним структурам значні пакети державних облігацій України. Йшлося про 300 мільйонів гривень.

"Частина незаконно отриманих коштів може бути використана для фінансування діяльності проросійських структур та терористичних організацій т. зв. НВФ "днр/лнр", — говорить судовий документ.

Фрідом фінанс підозрюють в спонсорстві ДНР та ЛНР
СБУ вважає, що компанія фінансує тероризм

Спершу рахунки компанії були заарештовані, але наприкінці червня арешт було знято за клопотанням адвокатів компанії для оплати праці працівників фірми, відтоді руху по даному кримінальному провадженню в суді немає.

Казахський мільярдер з Москви

"Українська" назва не повинна бентежити, адже йдеться про український підрозділ корпорації "Фрідом фінанс", яка базується в штаті Невада (США) та входить до складу Freedom Holdings. Ба більше, відомо, що компанія зареєстрована в штаті Невада з його знаменитим Лас-Вегасом – податкові пільги залучають до цього штату любителів ухилитися від податків, але придбати респектабельну американську прописку.

Насправді власником "американської" компанії є 34-річний уродженець Москви, нині казахський громадянин Тимур Турлов, чиї статки оцінюються в 2,4 млрд дол США, до яких входить понад 72% акцій Freedom Holdings.

Тимур Турлов
Тимур Турлов

Зареєструвавши свій бізнес у США, Турлов тим самим набув якоїсь респектабельності та отримав доступ до американського фондового ринку, а у 2017 році прийшов в Україну, купивши фінансову компанію "Укранет", яка стала ТОВ "Фрідом Фінанс Україна". Цікаво, що сам Турлов ще у 2011 році вважав за краще виїхати з Росії та оселився в Казахстані, проте від російського громадянства не відмовився.

Власник виправився?

Спроба всидіти на двох стільцях завершилася лише 1 червня 2022 року, коли було заявлено, що Freedom Holdings йде з Росії. Мільярдер Турлов спершу планував розтягнути процес на 1-1,5 роки та особисто викупити активи компанії, вивести їх із холдингу, а лише потім продати топ-менеджменту. Втім, вже 17 червня ситуація змінилася і було оголошено про прискорення термінів продажу компанії та плани оголосити покупця "через 1-2 тижні".

Також відомо, що 10 червня Турлов заявив про відмову від російського громадянства і наголосив, що є громадянином Казахстану. Можливо, у Шевченківському райсуді Києва вирішили, що мільярдер "виправився", і тому 22 червня розблокували рахунки "Фрідом Фінанс Україна". Варто звернути увагу, що на момент публікації жодної інформації про продаж російських активів не було оприлюднено, хоча з моменту заяви компанії (17 червня) пройшло вже не 2 тижні, а майже 2 місяці.