Війна — день 168: окупанти продовжують тероризувати мирні міста, але "хлопки" вже чути у Криму

Читать на русском
Автор
16340
Вторгнення в Україну триває вже 168 днів
Вторгнення в Україну триває вже 168 днів

Оперативно про головне 10 серпня

В Україні розпочався 168 день від початку повномасштабного російського вторгнення. Обстріл мирних міст з боку окупантів не припиняється ні на день, і навіть важкі втрати не змушують російське керівництво відмовитися від планів анексії українських територій. Триває і ядерний тероризм на Запорізькій АЕС, туди вже доставили план підключення станції до російської енергомережі. Проте ЗСУ відступати не збираються і щодня завдають окупаційним військам потужних ударів, а "хлопки" вже чують навіть в окупованому Криму.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформуватиме про головні події 10 серпня, проте більш оперативно отримувати інформацію можна у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Повідомляється про потужний вибух на пивзаводі в окупованому Донецьку.

22:00 Міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський підтримав припинення видачі громадянам росії віз до країн Європейського Союзу.

21:00 В результаті нічного обстрілу Миколаєва попередньо пошкоджені 34 приватні будинки — мер міста.

20:00 Мер Миколаєва Олександр Сенкевич повідомив, що кількість загиблих внаслідок обстрілу зупинки громадського транспорту в Миколаєві, скоєного російськими окупантами 29 липня, зросла до 8 осіб: у лікарні помер ще один чоловік, який постраждав під час обстрілу.

19:00 Український журналіст Віталій Портников удома у Львові виявив підслуховуючий пристрій, повідомив народний депутат Микола Княжицький.

18:00 Служба безпеки України оголосила у міжнародний розшук колишнього народного депутата від Партії регіонів Ігоря Маркова, якому раніше було повідомлено про підозру в колабораціонізмі.

17:00 Село Циркуни Харківської області другу добу поспіль зазнають масованого артилерійського обстрілу з боку російських окупаційних військ, що призводить до масових пожеж у приватному секторі, повідомляє ДСНС області.

16:00 У тимчасово окупованому Маріуполі біля ЕКО-ринку пролунав потужний вибух, повідомляє міська рада.

У лісосмузі на Харківщині знайдено останки чоловіка зі зв'язаними руками, вбитого в період окупації прилеглого населеного пункту, повідомляє облпрокуратура.

15:00 Удари ЗСУ вивели з ладу міст біля Каховської ГЕС, — він був приблизно таким ж важливим, як і Антонівський, бо через нього росіяни переправляли військових, техніку та боєприпаси з Криму через Дніпро.

"Наш вогневий контроль транспортно-логістичних шляхів на тимчасово окупованих територіях Херсонщини призвів до закріплення статусу мосту в районі Каховської ГЕС, як непридатного для використання. Влучання акуратне, але дієве", — говориться у повідомленні ОК "Південь".

Каховський міст на карті
Каховський міст на карті

13:20 З 11 серпня на підконтрольній Україні території Донеччини починає діяти особливий режим в’їзду, виїзду та руху транспортних засобів, — він передбачає заборону на бездозвільне вивезення з Донецької області спецтехніки, яка може бути використана для потреб оборони, наприклад екскаваторів, тягачів, тралів тощо.

У Маріуполі почалася прихована мобілізація, — жителі почали отримувати смс з нібито пропозицією роботи у "новому підрозділі". Насправді людей просто збирають та відправляють на фронт. Як це робили у Донецьку.

12:30 Генерал Дмитро Марченко, який відповідав за оборону Миколаєва на початку вторгнення рф, про кінець війни та повернення Криму:

  • Ми звільнятимемо Крим військовим шляхом. Ніхто від нього не відмовлявся. Крим – це Україна, це наша земля. Знищення Кримського мосту – необхідний захід.
  • Україна 100% може деокупувати Херсон до кінця року та закінчити активну фазу війни. Якщо ми матимемо достатню кількість озброєння, то навесні наступного року ми святкуватимемо Перемогу.

11:45 Віталій Кім прозоро натякнув, що найближчим часом щось трапиться з Кримським мостом.

Тим часом Мелітополь на сьогодні має такий вигляд:

09:40 У лікарні Марганця померло ще двоє людей, за життя п'ятьох постраждалих борються лікарі. Число жертв нічного обстрілу зараз — 13.

У російському Єйську неподалік Маріуполя пожежа, — за деякими даними, горить нафтобаза.

07:50 Під Нікополем внаслідок обстрілів окупантів за ніч загинуло 11 людей, ще 13 постраждали. По Марганцю та Вищетарасівці випустили близько 80 снарядів "Град".

6:00 Околиці Запоріжжя в ніч проти 10 серпня обстрілювали кілька разів. Близько 4 ранку внаслідок вогню з боку росіян постраждало селище міського типу Кушугум за 15 км від Запоріжжя. За інформацією місцевого голови Володимира Сосуновського багато будинків пошкоджено, а частину — знищено. Кількість жертв уточнюється.

Обстріл Кушугум
Обстріл Запоріжжя
Кушугум 10 серпня
Запоріжжя 10 серпня обстріл Кушугум

5:00 У ніч проти 10 серпня неподалік Запоріжжя українські засоби ППО змогли збити дві крилаті ракети

3:00 В Оперативному командуванні "Південь" повідомили, що за добу окупанти втратили 35 солдатів та 6 одиниць техніки, серед яких танк та командно-штабна машина. Водночас там натякнули, що у росіян могло поменшати авіацію, проте це не означає, що ймовірність авіаударів знизилася.

1:00 У мережі з'явилися нові кадри, зняті неподалік знищеного російського військового аеродрому в Криму. Зазначається, що паркування, яке видно на відео, знаходилося на відстані близько 400 метрів від місця розташування ворожих літаків.

Обережно на кадрах багато нецензурної лексики.

Дані за 7 серпня доступні у матеріалі: "Війна — день 165: росіяни вдарили ракетами по містах заходу та центру України".

Інформацію за 8 серпня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 166: окупанти готують "референдуми" та тероризують Запорізьку АЕС".

А про те, що відбувалося 9 серпня, читайте в публікації: "Війна — день 167: постачання зброї Україні та вибухи в окупованому Криму"