Війна — день 171: загарбники активізувалися на Донбасі, ядерні погрози росії

Читать на русском
Автор
18202
Війна в Україні — день 171
Війна в Україні — день 171

Оперативно про головне 13 серпня

Ось уже 171 день продовжується широкомасштабне російське вторгнення в Україну. Війська окупантів активізувалися на Донбасі і намагались відтіснити ЗСУ якомога далі від Донецька, а на півдні країни рф марно намагається захистити свої склади та опорні пункти. Через невдачі на фронті загарбники обстрілюють мирні українські міста. росія ракетами вдарила по Запоріжжю, а Марганець і Нікополь опинилися під шквальним вогнем російської артилерії. На політичному фронті заступник голови Ради безпеки рф дмитро медведєв пригрозив атаками по АЕС Європи. У Зеленського його відразу назвали дурнем.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформуватиме про головні події 13 серпня, проте більш оперативно отримувати інформацію можна у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Радник голови ОП Олексій Арестович спростував взяття ворогом н.п.Піски Донецької області, про яке повідомляло міноборони рф.

Президент Франції Макрон підписав протоколи про вступ Фінляндії та Швеції до НАТО, повідомляє AFP.

22:00 У Відні (Австрія) сталася ДТП за участю автомобіля українського військового аташе, МЗС України з'ясовує обставини.

21:00 Словаччина поставила в Україну перші чотири гаубиці Zuzana 2 із передбачених контрактом восьми, повідомив міністр оборони Словаччини Ярослав Над.

20:00 Міноборони рф відзначилося новою брехнею про українських полонених.

Повідомляється про потужні вибухи в окупованій Новій Каховці — можливо, підірвано склад боєприпасів росіян.

19:00 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ. Військові не підтверджують нібито захоплення росіянами Пісок, про що вдень сурмили ЗМІ окупантів.

18:00 Данія готова обговорювати візові обмеження для росіян на рівні ЄС. Про це повідомили міністр у справах імміграції та інтеграції Коре Дюбвад та також голова МЗС Данії Еппе Куфуд. "Необхідно створити загальноєвропейську відповідь. Але зрозуміло, що якщо в Європі є лише одна країна, куди росіяни можуть в'їхати, то, в принципі, можна в'їхати і у всю шенгенську зону. Ось чому це має бути зроблено в рамках усього ЄС", — сказав Дюбвад.

17:00 Обстріл Запорізької АЕС: інженер станції пояснив увесь план росіян.

Віталій Кім пише, що командири росіян уже перебираються з Херсона та його околиць на лівий берег Дніпра.

16:00 Росіянина підозрюють в організації замаху на Зеленського.

15:00 У лаврова видали нові погрози Україні через західну зброю.

14:00 Скандал між Безуглою та Яровою набирає обертів: нардеп звернулася до СБУ, а волонтерка оголосила цікавий аукціон.

13:00 Словаччина передасть Україні винищувачі МІГ-29.

12:00 ЗСУ збили ще один літак окупантів.

11:00 Команда російського опозиціонера Олексія Навального випустила цілий фільм про колишню дружину владимира путіна Людмилу Очеретну. Кількість нерухомості в Європі, що належить експершій леді, може вразити навіть тих, хто бачив особняки Медведчука.

10:00 В Америці триває слідство, в епіцентрі якого перебуває 45 президент США Дональд Трамп. Після обшуку в одному з його маєтків було виявлено документи з позначкою "цілком таємно".

Тим часом Естонія щосили "кошмарить" росіян, які намагаються качати права, ніби перебувають на батьківщині. Втім, у цивілізованих країнах грубість не люблять, тож деяким особам серйозно загрожує депортація.

MAXAR показала супутникові знімки білоруського аеродрому Зябровка, на якому напередодні відбувся "бавовна". Фото підтверджують, що частину російської техніки було знищено під час пожежі.

Пентагон висловив свою оцінку результативності роботи ЗСУ на фронті. І вона вражаюча — 12 із можливих 10! Американці кажуть, що українські військові знаходять настільки незвичні рішення окремих ситуацій, що раніше вони просто видавались неможливими.

09:00 Російські окупанти продовжують із новою силою тероризувати мирних жителів Мелітополя. У спробах сховатися від "караючих" HIMARS вони облаштують свої військові бази та склади з боєприпасами на об'єктах цивільної інфраструктури. Задіяні навіть лікарні.

Прикордонники показали, наскільки міцними можуть бути стосунки воїна та його хвостатого друга. Вівчарка Альма, яка служить разом із нашими захисниками, втекла в перші дні атаки на Маріуполь, коли почалися серйозні обстріли. Проте бажання побачити господаря було таке велике, що вона пройшла до наших позицій через мінне поле.

08:00 Ранок починається не з кави, а з масштабної повітряної тривоги у більшості регіонів в Україні. На щастя, вже о 8:24 пішла хвиля відбоїв.

Арестович прокоментував "Телеграфу" свої слова щодо ймовірного походу у президенти. Нині він щиро підтримує політику Володимира Зеленського та стверджує, що не збирається створювати йому зайву конкуренцію.

07:00 Проаналізували свіжі карти боїв в Україні від Інституту вивчення війни. Найгарячішим напрямком залишається Донецький. Минулої доби ворог атакував на схід від Сіверська, на північний і південний схід від Бахмута, а також на північний і південний захід від Донецька. Слід зазначити, що частину атак українські військові відбили.

Свіжі карти боїв в Україні 13 серпня
Свіжі карти боїв в Україні 13 серпня

Підтверджує цю інформацію і ранкове зведення Генштабу ЗСУ.

06:00 Мер Харкова Ігор Терехов розповів про наслідки нічних вибухів у місті. "Прильоти" зареєстровані у центрі, Немишлянському та Слобідському районах. На щастя, обійшлося без жертв, але серйозні пошкодження отримав місцевий коледж. Також дісталося деяким критично важливим комунікаціям та кільком тролейбусам.

Харків обстріл 13 серпня
Вибило всі вікна
Харків обстріл 13 серпня
Через вибух поріч із будівлею виник ставок - пошкоджені комунікації
Харків обстріл 13 серпня
Дісталося і тролейбусам

Військовослужбовці оперативного командування "Південь" розповіли про успіх на своїй ділянці фронту. За добу їм вдалося відбити одразу три спроби штурму, завдавши супротивникові серйозних втрат. Тим часом, російський Чорноморський флот поступово відступає до Краснодарського краю.

Андріївка, Олександрівка та Широке на карті
Села на Херсонщині, де відбили штурм

05:00 Росіяни обстріляли Нікополь.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш призначив суданця Аміра Махмуда Абдуллу координатором Організації з Чорноморської зернової ініціативи.

03:00 Авіація ЗСУ за минулу добу завдала 5 ударів по опорних пунктах та скупченням озброєнь та техніки російських окупантів у Баштанському, Бериславському та Херсонському районах. Знищено 46 окупантів та 15 одиниць техніки, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

01:00 ЗСУ влучили в четвертий міст через Дніпро у Херсонській області, повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

"Сьогодні ЗСУ влучили в останній — четвертий міст, що з'єднував Правий і Лівий берег. Тобто росіяни більше не мають жодної можливості повноцінно перекидати свою техніку", — повідомив він.

00:00 Поранена внаслідок ракетного удару російських окупантів по Краматорську Донецької області в п'ятницю жінка померла в лікарні. Таким чином кількість жертв зросла до трьох осіб, повідомив Краматорський міський голова Олександр Гончаренко.

А про те, що відбувалося 10 серпня, читайте в публікації: "Війна — день 168: окупанти продовжують тероризувати мирні міста, але "бавовну" вже чути в Криму".

Дані за 11 серпня доступні у матеріалі за четвер: "Війна — день 169: росіяни продовжують отримувати удар за ударом по своїй військовій інфраструктурі".

Інформацію за 12 серпня можна прочитати у зведенні за п’ятницю: "Війна — день 170: ЗСУ спалюють тили окупантам, ситуація із Запорізькою АЕС".