Війна — день 172: росіяни тиснуть на Донеччині, а ЗСУ б’ють окупантів біля Херсона

Читать на русском
Автор
21954
Російське вторгнення триває вже 172 дні
Російське вторгнення триває вже 172 дні

Оперативно про головне 14 серпня

З моменту початку повномасштабного вторгнення росії в Україну пройшло вже 172 дні. Практично на всіх напрямках просування окупантів застопорилося і хоч напередодні в рф голосно повідомили про взяття Пісок, проте ця інформація не підтвердилася. Водночас росіяни не відмовилися від своєї тактики ракетного терору та продовжують обстрілювати мирні міста. Крім того, загострюється ситуація на Запорізькій АЕС, яку окупанти можуть невдовзі залишити без зв’язку з українською енергомережею. Однак є успіхи й у ЗСУ, які нарощують кількість ударів у відповідь особливо на півдні України, через що вже поповзли чутки про те, що російське командування поспішило забратися з Херсона на лівий берег Дніпра.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує від головних подій України та світу, що відбулися 14 серпня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 У Бахмуті Донецької області пролунав потужний вибух. Попередньо є попадання до приватного будинку. Про постраждалих інформації немає.

22:00 Російські окупанти з РСЗВ та артилерії обстріляли територію Марганецької та Червоногригорівської територіальних громад, а також Енергодар, без втрат, повідомив голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

21:00 Двоє людей загинули, ще одного поранено внаслідок підриву на мінно-вибуховому пристрої в Затоці Одеської області, повідомляє Оперативне командування "Південь".

20:00 ЗСУ завдали удару по базі ПВК "Вагнер" у Попасній Донецькій області. У соцмережах окупанти повідомляють про велику кількість загиблих та поранених.

19:00 42 країни звернулися до росії через Запорізьку АЕС.

Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ.

Командири окупантів тікають із Херсона: у ЗСУ підтвердили інформацію Кіма.

18:00 Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки підтримав в цілому законопроекти (№7664) про продовження дії воєнного стану та (№7665) загальної мобілізації на 90 діб, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

17:00 Повідомляється про вибух у порту окупованого Бердянська.

16:00 Окупанти обстріляли місто Енергодар, яке знаходиться поряд із Запорізькою АЕС. Внаслідок атаки постраждали мирні жителі, повідомляє мер міста Дмитро Орлов.

15:10 рф замовила в Ірану близько 1000 ударно-розвідувальних безпілотників, — ліванський дослідник та журналіст Елайджа Магьє.

Польща працює над концепцією, яка дає змогу відмовляти росіянам у видачі віз, — заступник міністра закордонних справ Петро Вавжик.

Українські військові в ніч на 14 серпня вкотре вдарили по Антонівському мосту в Херсоні, – підтвердила в ефірі телемарафону керівник Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

13:50 Командира полку "Азов" Дениса Прокопенка могли вивезти до росії, — про це повідомляють росЗМІ, проте офіціальних підтверджень нема.

12:00 Візові обмеження проти громадян рф — перший крок для бунту на росії, заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

Запорізька АЕС працює із ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки, — Енергоатом. Внаслідок атаки на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист і один із трьох працюючих енергоблоків тепер відключено.

11:00 Терорист Ігор Стрєлков-Гіркін стверджує, що затриманий не був, але й на фронт не потрапив.

Важка зараз ситуація під Пісками на захід від Донецька, — в тому районі йдуть бої. Британська розвідка вважає, що ворог хоче просунутися на трасі М04 (позначили на карті).

Траса М04/М30/Е50 під Донецьком на карті України

09:25 Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 14.08.2022
Втрати росії в Україні 14.08.2022

08:15 Amnesty International після гучного скандалу вирішила перевірити ще раз свою доповідь про бійців ЗСУ.

Вночі ворог тричі обстрілював Нікопольський район з "Градів" та ствольної артилерії, та Зеленодольську громаду з "Ураганів". Пошкоджені десятки багатоповерхівок та приватних будинків, попередньо обійшлося без жертв.

Наслідки обстрілу Дніпропетровської області 14.08.2022
Наслідки обстрілу Дніпропетровської області 14.08.2022
Наслідки обстрілу Дніпропетровської області 14.08.2022
Наслідки обстрілу Дніпропетровської області 14.08.2022

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • війська рф можуть змінити напрям наступу на сході, щоб відволікти ЗСУ, — експерти американського Інституту вивчення війни;
  • у Чорному морі продовжують чергувати 2 надводні носії ракет рф з 16 "Калібрами" на озброєнні;
  • у нічному зверненні дон-дон кадиров заявив, що нова група чеченців вирушила на війну в Україну "звільняти братський народ";
  • росія стягує громадян рф на роботи в Маріуполі обіцянкою високих зарплат, але не платить їм, — Маріупольська міськрада.

03:00 В окупованому Херсоні вибухи у районі Антонівського мосту через Дніпро.

01:00 Російські окупанти нанесли артилерійський удар по Нікополю. Били зі ствольної артилерії.

00:00 Потужні вибухи пролунали в центрі окупованого Донецька.

Дані за 11 серпня доступні у матеріалі за четвер: "Війна — день 169: росіяни продовжують отримувати удар за ударом по своїй військовій інфраструктурі".

Інформацію за 12 серпня можна прочитати у зведенні за п’ятницю: "Війна — день 170: ЗСУ спалюють тили окупантам, ситуація із Запорізькою АЕС".

Що відбувалося 13 серпня читайте у матеріалі: "Війна — день 171: загарбники активізувалися на Донбасі, ядерні загрози росії".